Ribersborgsstranden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ribersborgsstranden
Delområde
Ribersborgs strand, september 2014.
Ribersborgs strand, september 2014.
Land Sverige
Kommun Malmö kommun
Stad (tätort) Malmö
Stadsdel Västra innerstaden, Limhamn-Bunkeflo
Koordinater 55°36′3″N 12°57′31″Ö / 55.60083°N 12.95861°Ö / 55.60083; 12.95861
Area 79 hektar
Folkmängd (2015)[1]
Befolkningstäthet 0 inv./ha
Statistikkod D23101

Ribersborgsstranden är ett bad- och fritidsområde i Malmö, i stadsdelen Västra Innerstaden, delvis i stadsdelen Limhamn-Bunkeflo. "Ribban", som stranden kallas, ligger bara ett par kilometer från centrala Malmö. Ribersborgsstranden är ett långsmalt område norr om Limhamnsvägen, mellan Västra hamnen och Limhamns sjöstad. Den sydvästra delen av delområdet tillhör stadsdelen Limhamn-Bunkeflo

Närmast Västra hamnen ligger hundrastplatsen. Därefter kommer Ribersborgs kallbadhus. Längs hela området går en cykel- och gångbana, flitigt använd för inlines-åkning. Parallellt gick "Sillabanan", järnvägen till Limhamn, innan den togs bort 2009. Mellan cykelbanan och Ribersborgs bostadsområde ligger Öresundsparken. Limhamnsfältet, med planer för fotboll, rugby och amerikansk fotboll, och med generösa gräsytor, ligger på södra sidan av järnvägen. I den nordöstra förlängningen av Limhamnsfältet finns banor för hästsport samt en rullskridskohockeyplan.

Ett par kilometer längre västerut längs stranden ligger handikappbadet. Nakenbadet finns vid brygga 10, vidare på stranden mot Limhamn. Därefter kommer Lagunens småbåtshamn. Längst västerut finns Hylliekrokens Golfcenter, med niohålsbana, driving range och minigolfbana.

Från början var området illaluktande med tång och stillastående vatten. Det blev inte bättre när järnvägen byggdes på en bank en bit ut i vattnet. För att bli av med problemet byggdes Öresundparken och Limhamnsfältet innanför järnvägen. Längs stranden fyller Malmö stad på med sand varje vår sedan invigningen 1926. Limhamnsfältet var övningsfält för Kronprinsens husarregemente, när det var förlagt till Malmö.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Malmö stad: Befolkning Arkiverad 16 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine. Läst maj 2015.