Richard Kuklinski

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Richard Kuklinski
FödelsenamnRichard Leonard Kuklinski
AliasThe Iceman
The Polack
The Devil Himself
Född11 april 1935
Jersey City, New Jersey, USA
Död5 mars 2006 (70 år)
St. Francis Medical Center, Trenton, New Jersey, USA
DödsorsakKawasakis sjukdom
PartnerBarbara Kuklinski
Barn5
TillvägagångssättMord
Gripen17 december 1986
Dömd för5 mord
Straff2 livstidsdomar

Richard Kuklinski, född 11 april 1935 i Jersey City, död 5 mars 2006 i Trenton, var en amerikansk mördare som arbetade för maffian. År 1988 dömdes han till livstids fängelse för fyra mord och 2003 fälldes han för ytterligare ett mord. Kuklinski fick öknamnet "The Iceman" på grund av att han vid minst ett tillfälle placerade ett av sina offer i ett frysrum för att försvåra fastställandet av den tid då offret dog.[1] Han fick även öknamnet "The Devil Himself".[2]

Kuklinski inledde sin kriminella bana i ung ålder. Han köpte och sålde stulna varor, sysslade med narkotikahandel, pornografi och penningtvätt. Efter att Kuklinski dömts gav han en rad intervjuer för författare, kriminologer och psykiatriker. Kuklinski hävdade att han hade mördat mellan 100 och 250 män, ofta på ett utstuderat brutalt vis.[3] Kuklinski framhöll även att han var involverad i morden på Paul Castellano och Carmine Galante samt Jimmy Hoffa, men detta har aldrig kunnat bekräftas.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Richard Kuklinski föddes i Jersey City och var son till Stanisław "Stanley" Kukliński (1906–1977), en polsk immigrant, och Anna McNally (1911–1972), dotter till katolska immigranter från Dublin. Fadern var bromsare på Lackawanna Railroad och modern arbetade på ett köttförpackningsföretag. Stanley Kuklinski var en våldsam alkoholist som regelbundet slog sina barn och emellanåt även sin hustru. Richard Kuklinski har hävdat att fadern kunde misshandla honom helt utan orsak. Stanley lämnade familjen när Richard fortfarande var ett barn men återvände då och då berusad, och han brukade då slå den unge Richard. Även modern Anna slog Richard, bland annat med ett kvastskaft. Richard Kuklinski hävdade i en intervju att modern en gång försökte döda honom med en kökskniv. Modern var en nitisk katolik och ansåg att sträng disciplin skulle gå hand i hand med en sträng religiös uppfostran. Richard Kuklinski uppfostrades som katolik och blev korgosse; senare tog han avstånd från katolicismen.

I barndomen plågade och dödade Kuklinski katter, ofta på utstuderat sadistiska vis. Bland annat kastade han in levande katter i förbränningsugnar samt torterade herrelösa hundar.

Kuklinski hade tre syskon. Den äldre brodern Florian (1933–1941) avled till följd av att fadern misshandlat honom. Föräldrarna ljög för polisen och påstod att Florian hade avlidit av ett fall från en trappa. Kuklinskis yngre syskon var Roberta (1942–2010) och Joseph (1944–2003). Joseph Kuklinski dömdes 1970 för att ha våldtagit den 12-åriga flickan Pamela Dial och mördat henne genom att kasta henne och hennes hund från en femvåningsbyggnad.

Kuklinski hade en våldsam aggressionsproblematik. Vid ett tillfälle körde han på en motorväg i Georgia. Plötsligt dök en van med tre män upp och föraren försökte flera gånger att preja Kuklinski av vägen. Kuklinski blev ursinnig och stannade sin bil; när männen närmade sig sköt Kuklinski ihjäl samtliga tre med en Magnum 357.

Populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Filmer
Musik

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bruno 2013.
  2. ^ Bruno 2013, s. 42.
  3. ^ Zugibe, Frederick T.; Costello, James T. (November 1993). ”The Iceman Murder: One of a Series of Contract Murders” (på engelska). Journal of Forensic Sciences (Hoboken, New Jersey: Wiley-Blackwell) 38 (6): sid. 1404–1408. doi:10.1520/JFS13544J. ISSN 1556-4029. https://www.astm.org/DIGITAL_LIBRARY/JOURNALS/FORENSIC/PAGES/JFS13544J.htm. 

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]