Rick and Morty

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skaparna Dan Harmon (vänster) och Justin Roiland

Rick and Morty är en amerikansk animerad tv-serie[1] producerad av Justin Roiland och Dan Harmon för Adult Swim.[2] Tittaren får följa den högintelligente men alkoholiserade vetenskapsmannen Rick och dennes mindre begåvade och lättpåverkade barnbarn Morty.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Rick Sanchez (röst av Justin Roiland) är titelfiguren i serien. Han är far till Beth Smith och morfar till Morty. Rick är en högintelligent vetenskapsman och grov alkoholist.

Morty Smith (röst av Justin Roiland) är den andra titelfiguren i serien och är barnbarn till Rick. Han är 14 år och går i samma skola som sin syster Summer Smith. Tillsammans med Rick åker han på många intergalaktiska äventyr.

Beth Smith (röst av Sarah Chalke) är den tredje titelfiguren i serien och är mor till Summer och Morty och är Ricks dotter.

Summer Smith (röst av Spencer Grammer) är den fjärde titelfiguren och är tonårsdotter till Jerry och Beth samt syster till Morty.

Jerry Smith (röst av Chris Parnell) är den femte titelfiguren och är far till Summer och Morty och är Ricks svärson. Flera avsnitt i serien ägnas åt Jerry och Beths dåligt fungerande relation.

Berättarteknik[redigera | redigera wikitext]

Rick och Morty följer en strikt berättarteknik kodifierad av mytologi-professorn, Joseph Campbell. De båda skaparna bakom serien, Dan Harmon och Justin Roiland, skriver varje avsnitt enligt formulan "Story Circle."[3] Den här typen av berättarteknik är kärnan i de flesta kända berättelser, såsom Star Wars och Harry Potter.

I pilotavsnittet av Rick och Morty är denna "Story Circle" utformad enligt följande: Först träder hjälten fram. I det här fallet är det Morty Smith. Hjälten börjar resan hemma i sin komfortzon (tråkigt liv som en genomsnittlig högstadiekille) och vill ha något mer, men ännu inte lyckats få det. Morty vill bland annat ta sin romans Jessica ut på dejt, eller vill åtminstone kunna prata med henne.

Därefter får hjälten en uppmaning till handling, vilket leder honom till en obekant situation. Nästa steg för vilken hjälte som helst är att anpassa sig till dennes nya, okända omgivning. Hjälten får tillslut precis vad han vill ha på detta äventyr (Morty får självförtroendet han så desperat behöver för att kunna prata med Jessica), men han hamnar alltid i situationen där han betalar ett högt pris för att få det.

Hjälten har nu fått vad han kom för, och han återvänder tillbaka till det för honom bekanta. Hjälten kommer att ha förändrats från sin tid på detta äventyr - ibland till det bättre, ibland till det sämre. Morty återvänder tillbaka till gymnasiet och lyckas imponera på Jessica med sitt nyfunna mod, men också med ett nytt (och kanske oönskat) perspektiv på hur världen fungerar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hudson, Laura. ”You Need to Be Watching Rick and Morty. Seriously”. Wired. http://www.wired.com/2014/10/6-reasons-to-watch-rick-and-morty/. 
  2. ^ IMDB profil
  3. ^ Svensson, Carl. ”Varje Rick and Morty avsnitt följer samma enkla struktur”. Rick and Morty Bloggen. https://www.rickandmorty.se/blogs/rick-and-morty-bloggen. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]