Ricky Jay

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ricky Jay i april 2008

Ricky Jay, född den 1948 är en amerikansk trollkarl, skådespelare och författare. Han anses vara en expert på trolleriets historia och udda underhållningsgrenar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Ricky Jay föddes som Richard Jay Potash i Brooklyn, New York i en judisk-amerikansk familj. Hans scendebut var i en uppsättning av En midsommarnattsdrömNew York Shakespeare festival[1]. För att försörja sig jobbade han som bartender i Ithaka, New York och inropare på en cirkus.[2]

Jays första kontakt med trolleri var från hans morbror, Max Katz, som introducerade Jay för några av de bästa close-up-trollkarlarna redan vid unga år, bl.a. Dai Vernon och Slydini. Slydini blev senare Jays lärare. Vid 18 flyttade Jay hemifrån för gott, och efter att morbrodern dött bröt Jay kontakten helt med familjen (bortsett från en yngre syster).[2] Han gick senare på flera olika universitet, bl.a. Cornell university, och försörjde sig som försäljare av uppslagsverk, turnerade med en kringresande cirkus och arbetade som revisor.

Samtidigt började han sin karriär som professionell trollkarl och uppträdde bl.a. på The Tonight Show på TV och tillsammans med olika band på turné (inklusive Ike och Tina Turner, Al Jarreau, Emmylou Harris, och Herbie Hancock). När han sedan flyttade till Los Angeles var det delvis för att kunna umgås med Dai Vernon, kallad "Professorn", och Charlie Miller, som Vernon och många andra ansåg vara den bästa fingerfärdighetskonstnären i världen men som alltid levde i Vernons skugga, och senare skulle komma att leva i Jays skugga. Miller blev Jays nästa mentor och fadersfigur.[2]

Redan tidigt i karriären började Jay samla antikvariska böcker om trolleriets historia och närliggande ämnen, bl.a. lurendrejeri och freakshows. Hans samling är numera en av de största i världen och han anses vara en av de främsta experterna i världen. Han har tidigare varit kuratorMulholland Library of Conjuring and the Allied Arts. 1985 fick Jay uppdraget att ta hand om den tidigare chefredaktören för trolleritidskriften The Sphinx, John Mulhollands stora samling, vilket han gjorde till 1990 då ägarens affärer började utredas av FBI och samlingen såldes till David Copperfield. Jay har blivit invald i the American Antiquarian Society och har skrivit om trolleri i Encyclopædia Britannica.

Jay har sedan ett antal år en konsultfirma, Deceptive Practices, som förser filmmakare med kunskap om till exempel trolleri.

Han är gift med Chrisann Verges. Jay samarbetar ofta med manusförfattaren och regissören David Mamet.

Rekordhållare[redigera | redigera wikitext]

Tidigare stod Ricky Jay i Guinness Rekordbok för att ha kastat ett spelkort 190 fot, med en hastighet av 90 miles i timmen. Numera är rekordhållaren Rick Smith Jr, vars rekord är 216 fot. Ricky Jay har även framträtt med att kasta spelkort in genom skalet på en vattenmelon från tio stegs avstånd.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

Film[redigera | redigera wikitext]

Böcker[redigera | redigera wikitext]

  • Extraordinary Exhibitions: The Wonderful Remains of an Enormous Head, The Whimsiphusicon & Death to the Savage Unitarians - a collection of 17th, 18th, and 19th-century broadsides [1]
  • Jay's Journal of Anomalies
  • Dice: Deception, Fate, and Rotten Luck
  • Learned Pigs and Fireproof Women
  • Cards As Weapons
  • Ricky Jay Plays Poker

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Biografi på RickyJay.com”. http://www.rickyjay.com/bio.html. Läst 18 september 2007. 
  2. ^ [a b c] Mark Singer. ”Secrets of the Magus”. New York Times. http://www.rickyjay.com/newyorker.htm. Läst 18 september 2007. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]