Ridpiska

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hoppspö

Ridpiskan är en piska som används med touchering eller för att peka för att förstärka hjälperna under ridningen eller från marken. Piskor kan även användas som bestraffning eller som i galoppsporten, som framåtdrivning. Piskan kan vara tillverkad av till exempel skinn, läder eller gummi. Inom hästvärlden används mestadels tre sorters piskor, ofta kallade ridspön.

Dels finns det dressyrspöt, som är långt så att ryttaren kan nå att touchera hästens bakdel utan att flytta på händerna. Dressyrspön används ofta försiktigt, då de är långa och därför ger stora signaler till hästen. Den andra vanliga varianten är hoppspön, ett kort spö som används på hästens bog. Från marken används oftast dressyrspö eller longerpisk, och när man kör hästen (framför vagn) används körpisk. Körpiskar är mycket långa och har ett långt "snöre" som sitter fast i änden riktad mot hästen. Longerpisk är en kortare version av körpisken.

Inom cirkus används längre piskor för att markera i dressyren vad djuren ska göra. Där får den dock aldrig vidröra djuret.

I länder där barnaga är tillåten finns piskor som användes för att straffa barn, som Frankrikes martinet. Det finns även piskor tänkta för vuxna människor, i synnerhet slavar och hjon.

Se även[redigera | redigera wikitext]