Riga domkyrka

Rigas domkyrka
Kyrka
Rigas domkyrka med floden Daugava i bakgrunden.
Rigas domkyrka med floden Daugava i bakgrunden.
Land Lettland
Ort Riga
Trossamfund Lettlands evangelisk-lutherska kyrka
Invigd 1200-talet
Domkyrkans interiör.
Domkyrkans interiör.
Domkyrkans interiör.

Riga domkyrka eller Sankta Maria Domkyrka, (lettiska: Rīgas doms; tyska: Dom zu Riga), är en evangelisk-lutherska domkyrka i Lettlands huvudstad Riga, den är belägen vid floden Daugava. Den uppfördes på 1200-talet av Biskopen Albert av Riga, och den är uppkallad efter Jungfru Maria. Den är känd för att vara den största medeltida kyrkan i Baltikum och är en av Rigas mest kända landmärken.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan var först uppförd av den Livländska biskopen Albert av Riga intill floden Daugava under tidigt 1200-tal, och har undergått många modifieringar under århundraden.

Tillföljd av omröstningen år 1931 så återtogs kyrkan i lutherdomen efter att ha tvingats agera som både romersk-katolsk och luthersk kyrka efter en röstning år 1923.

Under den sovjetiska ockupationen av Baltikum mellan åren 1939-1989 tvingades kyrkan stängas och gudstjänst förbjöds. Istället användes kyrkobyggnaden för konstnärer och som smlingsplats. Rigas sjöhistoriska- och navigationscenter museum befann sig i kyrkan södra del. Domkyrkan återöppnades för gudstjänster år 1991.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]