Rijekas naturhistoriska museum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rijekas naturhistoriska museum
Prirodoslovni muzej Rijeka
Prirodoslovni muzej Rijeka 08.JPG
Modeller föreställande hajar i museet år 2008.
Information
Typ av museumNaturhistoriskt museum
PlatsKroatien Rijeka, Kroatien
AdressLorenzov prolaz 1
Etablerat1876[1][2]
MuseichefŽeljka Modrić Surina[3]
Antal föremål90 000[1]
Webbplats
www.prirodoslovni.com

Rijekas naturhistoriska museum (kroatiska: Prirodoslovni muzej Rijeka) är ett naturhistoriskt museum i Rijeka i Kroatien. Det spår sina rötter från år 1876[1][4] och är beläget i en byggnad öster om Guvernörspalatset. Museets verksamhet omfattar insamling, bevaring och presentation av objekt från det naturhistoriska vetenskapsområdet.[1] I den permanenta utställningen kan besökare ta del av Primorje-Gorski kotars läns (som inkluderar Gorski kotar och delar av Kvarnerviken och Istrien) naturarv och forskningshistoria samt få information om den nuvarande statusen för naturbevaring i Rijeka-området.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Rijekas naturhistoriska museum anses traditionellt ha grundats den 16 maj 1876 då doktor Josef Roman Lorenz presenterade ett förslag för dess etablering till det dåvarande österrikisk-ungerska Fiumes (nuvarande Rijekas) borgmästare Giovanni de Ciotta.[1] Planen för ett naturhistoriskt museum i staden hade utarbetats efter Naturhistoriches Museum i Wien som förebild.[1] De naturhistoriska samlingarna ingick initialt i stadsmuseets samlingar och det var först på amatörnaturforskaren Mario Rossis initiativ som Rijekas naturhistoriska museum de facto etablerades som en fristående museiverksamhet år 1945.[1] Den 1 maj 1946 öppnade museet för allmänheten i en byggnad belägen öster om Guvernörspalatset, mellan Nikola Hosts- och Vladimir Nazors park, som under flera generationer varit i greve Negronis familjs ägo.[1] Rijekas naturhistoriska museum är än idag inhyst i samma byggnad.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g h] Prirodoslovni.com - Museets officiella webbplats (engelska)
  2. ^ Visitrijeka.eu - Rijekas turistråd (engelska)
  3. ^ Rijeka.hr Arkiverad 18 september 2016 hämtat från the Wayback Machine. - Staden Rijekas officiella webbplats (kroatiska)
  4. ^ Rijeka.hr[död länk] - Staden Rijekas officiella webbplats (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]