Riksglasskolan

Från Wikipedia
Version från den 29 oktober 2015 kl. 13.43 av Ask.mag (Diskussion | Bidrag) (Uppdaterad för relevans)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Riksglasskolan är en skola i Pukeberg i Glasriket, som erbjuder olika former av utbildning inom glashantverket. Skolan har riksintag. Bland programmen ingår gymnasieskolans hantverksprogram, kvalificerad yrkesutbildning, utbildning för nordiska studenter samt uppdragsutbildning för studenter från hela världen.

Några utbildningar vid Riksglasskolan

Hantverksprogrammet, Glasblåsning och Förädling

Hantverkprogrammet glas är en treårig utbildning inom gymnasieskolan, dit man söker på sina grundskolebetyg (inga arbetsprover behövs). Sista dag för ansökan är den 1 februari.

Kvalificerad Yrkesutbildning Glasskolan 80p

Utbildningen är sökbar för dig som har grundläggande behörighet till högskolestudier.

  • Glasblåsning 13p
  • Glasförädling 12p
  • Design 10p
  • Entreprenörskap och Affärsutveckling 21p
  • Lärande i arbete 24p

Uppdragsutbildning vid Riksglasskolan

Utbildningen är till för studenter som önskar en specialdesignad och helt individuell studieplan för sin glasutbildning. Utbildningens längd kan variera från individ till individ.

Historik

Ända fram till 1950-talet utbildades Glasrikets nya glasarbetare inom den löpande produktionen -de unga blivande glasarbetarna ”sölade” under rasterna i hyttan. Att ”söla” innebar i detta sammanhang att de unga tränade, misslyckades och tränade igen för att till slut lyckas med de olika momenten.

Omkring 1960 startades vid Orrefors glasbruk en integrerad glasutbildning. Ansvaret för utbildningen vilade på företaget och personal från glasbruket fungerade som lärare och instruktörer. Utbildningen bedrevs i samarbete med Nybro yrkesskola som svarade för den teoretiska delen av undervisningen. Eleverna arbetade praktiskt fyra av veckans dagar medan den femte ägnades åt teori.

1969 gick dåvarande Hälleberga kommun, och därmed Orrefors samhälle, upp i Nybro storkommun. Samma år tog Nybro kommun över ansvaret för glasskolan. Utbildningen blev vid denna tid mer systematiserad eftersom skolan nu ansvarade för såväl den praktiska som den teoretiska delen av verksamheten. Glaslärarna utarbetade nya kursplaner i de olika praktiska momenten för att göra utbildningen så effektiv och heltäckande som möjligt.

Fram till 1979 var glasskolan inrymd i lokaler vid Orrefors glasbruk. Hösten 1979 invigde Nybro kommun nya arkitektritade lokaler för glasskolan nära glasbruket. I Fästampen, en intilliggande före detta glasarbetarlänga, finns studentboende för studerande vid Riksglasskolan. I december 2010 flyttade Riksglasskolan hela sin verksamhet till Orrefors glasbruk och lämnade då sina tidigare lokaler.[1]

Konstnärer utbildade vid skolan (urval)

Referenser

Noter

Externa länkar