Rikspolischef

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rikspolischef
Polisen vapen bra.svg
Polismyndighetens vapen
TitelRikspolischef
ResidensInget officiellt residens
SäteStockholm
Utses avSveriges regering
MandatperiodIngen begränsning
Förste innehavareCarl Persson
Inrättat1 juli, 1964

Rikspolischefen är myndighetschef för Polismyndigheten, som sorterar under Justitiedepartementet. Innehavaren av rikspolischefsposten är den högste polisiäre chefen i Sverige. Denna roll är den svenska motsvarigheten på det som oftast på engelska kallas Comissioner of Police. Nuvarande rikspolischef är Anders Thornberg.

Uppgifter och ansvar[redigera | redigera wikitext]

Rikspolischefen är myndighetschef och högsta ansvarig för Polismyndigheten. Till sin hjälp har han Rikspolischefens kansli som stöttar honom i strategisk rådgivning.[1]

Ämbetets historia[redigera | redigera wikitext]

Rikspolischefens gradbeteckning.

Vid 1962 och 1964 års riksdagar beslutades det att polisen i Sverige skulle förstatligas, vilket genomfördes den 1 januari 1965.[2] I och med detta fick Sverige 119 polisdistrikt istället för 554. I samband med förstatligandet bildades Rikspolisstyrelsen som samordnande myndighet för polisverksamheten,[2]. Rikspolischefen tillsattes som myndighetschef.

1 januari 2015 omorganiserades Polisen och 21 polismyndigheter slogs samman till de båda myndigheterna Polismyndigheten och Säkerhetspolisen. Rikspolischefen är sedan dess myndighetschef för Polismyndigheten.

Lista över Sveriges rikspolischefer[redigera | redigera wikitext]

Följande personer har tjänstgjort som rikspolischefer vid Rikspolisstyrelsen[3] (1964-2014) och Polismyndigheten (från 2015):

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ polisen.se
  2. ^ [a b] Polisen i Sverige växer fram Arkiverad 8 augusti 2014 hämtat från the Wayback Machine. Polismuseet Läst 2016-07-13
  3. ^ Polisen.se: Polishistoria[död länk]