Rill

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Den här artikeln handlar om musikformen och dansen Rill (av engelska reel). För folkdansen Rillen, se Rillen. För dansen Rill från Hogdal-Lommeland se här. För pseudonymen Rill, se David Arill.

Rill (av engelska: 'reel') är folkmusik och passande danstyper från de brittiska öarna och Nordamerika i snabbt tempo i 2/4-takt eller 4/4-takt. Genom fiske och handelsseglation[1] var kontakterna med England täta i Västsverige och många i Bohuslän influerades av dans och musik från de brittiska öarna. Musik och dans till rill är särskilt vanlig i Bohuslän, bland annat engelskor.

Med skotskt ursprung är reel en viktig del av repertoaren för de brittiska öarnas och Nordamerikas fiolmusiktraditioner. [1] I Scottish country dancing är reel en av de fyra traditionella danserna, de andra är jiggen, strathspeyen och valsen, och reel är också namnet på en dansfigur.

Irländsk dans - Hårda skor

Irish Dance - Mjuka skor

I irländsk dans är en reel vilken dans som helst som dansas till musik i reel-takt. I irländsk stepdance dansas reel i mjuka skor och är en av de första danserna som lärs ut till studenter. Det finns också en treble reel, dansad i hårda skor till reel-musik.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]