Rimito

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Rymättylä” leder hit. För fartyget, se Rymättylä (fartyg).
Rimitos kommunvapen

Rimito (finska Rymättylä) var en kommun i landskapet Egentliga Finland. Rimito hade 2 040 invånare och en yta på 150,11 km². Kommunen bestod av ett antal öar, men huvudön har fast landsvägsförbindelse sedan 1970. I väster finns Velkua och en del av Korpo öar, i öster fjärden Erstan och i söder Ominaisfjärden. Den 1 januari 2009 gick Rimito samt staden Nådendal och kommunerna Merimasku och Velkua samman och bildade nya Nådendals stad.

Fram till 1960-talet karakteriserades kommunen av fast jordbrukar- och fiskarbefolkning. På 1960-talet började sommarstugor byggas och snart dominerade sommargästerna. Från 2000-talet har det skett inflyttning av nya fastboende som pendlar till jobb på fastlandet.

Rimito är enspråkigt finskt.

Viktiga näringar är jordbruk (bland annat färskpotatis), fiskkonserver och småbåtsvarv. Relativt nya industrier är industrirobotar och ytbehandling.

Centralorten är kyrkbyn mitt på ön. Här finns en medeltida stenkyrka.

Några byar i kommunen är Aatila, Alakylä, Hanga (finska: Hanka) på Aasluoto och Pakinais på ön med samma namn. Här finns också öarna Krampen, Ruotsalais, några till större öar och en stor mängd småöar. Sundet Sattesund har svenskt namn. Lockvattnet är en fjärd mellan Rimito och Korpo. Viljais gård är centrum för ett medeltida gårdslän.

Åbo stad och Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet har lägergårdar på Rimito, Vienola respektive Kunstenniemi.

Den kortare varianten av Skärgårdens ringväg, Lilla ringvägen, går genom hela Rimito.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]