Danslek

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ringdans)
Ringlek på förskola.

Danslek är en lek där dans ingår, ofta ringdans, även kallad ringlek, där deltagarna bildar en ring genom att hålla varandra i handen.[1][2][3] Ofta ingår sång och rörelser.

Danslekar förekommer i de flesta kulturer, i Sverige framför allt vid jul- och midsommarfirande. Danslekar har förekommit i flera sekler i Sverige, vid logar och vägskäl. Då var det ungdomar som umgicks och vänslades under de större helgerna. I början av 1900-talet omarbetades många danslekar i Sverige för att bli mer barnvänliga och fostrande.[4]

Ringdanser finns i hela den europeiska kulturkretsen.[källa behövs] Balladdanser är en form av dans, vanlig i Norden, som anknyter till ringdansen.

Balkan finns Kolo och Horo/Oro, i Rumänien Hora, vissa så kallade Country Dance och Round i England, Circle Dance i USA, Ronde i Frankrike, Khorovod i Ryssland - som liknar den grekiska Korea, Tarantella i Italien (som även är kontradans) och Sardana in Spanien. Dessa danser skiljer sig åt, i takt, rörelsemönster och stil.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: danslek
  2. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: ringdans
  3. ^ Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: ringlek
  4. ^ sigroth-lambe, Susanne (20 juni 1916). ”Från lökhyllning till grodkvack – Upsala Nya Tidning”. unt.se. Arkiverad från originalet den 20 juni 2020. https://web.archive.org/web/20200620052946/https://unt.se/kultur-noje/fran-lokhyllning-till-grodkvack-4276453.aspx. Läst 19 juni 2020.