Risfågel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Risfågel
Status i världen: Sårbar[1]
Grå risfågel  foto av Jason L. Buberel
Grå risfågel
foto av Jason L. Buberel
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Astrilder
Estrildidae
Släkte Padda
Art Risfågel
P. oryzivora
Vetenskapligt namn
§ Padda oryzivora
Auktor (Linné, 1758)
Synonymer
Lonchura oryzivora
Grå risfågel
Hitta fler artiklar om fåglar med

Risfågel (Padda oryzivora) är en tätting med sin ursprungliga utbredning på Java, Borneo och Sumatra men som även introducerats i sydöstra Afrika.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Vissa placerar arten i det stora släktet Lonchura medan exempelvis Clements et al. 2009 placerar arten tillsammans med timorrisfågel (Lonchura/Padda fuscata) i det egna släktet Padda.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Risfågeln kan bli ungefär 14 centimeter lång. Huvudet, stjärten och vingarna är svarta. Ryggen och vingtäckarna är blågrå. Huvudets sidor är vita och den har ett smalt svart band som går ifrån strupen till nacken. Honor och hanar är likadant tecknade.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Risfågeln föredrar snårskogar, plantager och förekommer ofta i närheten av bebyggelse. De äter både ris och gräsfrön. När det inte är häckningssäsong samlas de i stora flockar.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Fåglarnas häckningssäsong börjar sedan regnperioden har slutat. Bona byggs under skydd, i ihåliga träd eller i törnbuskar. Risfågeln väver ihop grässtrån så att det bildas ett löst flätat bo. Där lägger sedan honan mellan 4 och 7 ägg som hon ruvar i ungefär två veckor. Sedan äggen kläckts stannar ungarna i boet i en månad medan de matas av sina föräldrar med frön.

Domesticering[redigera | redigera wikitext]

Vit risfågel[redigera | redigera wikitext]

Vit risfågel är en framavlad färgvariant av grå risfågel. Den har odlats fram under århundraden tillbaka i Japan där den är mycket populär. Den vita risfågeln har en helt vit kropp med röd näbb, röda fötter och en röd ring kring ögonen. Det finns också en isabellfärgad form.

Som burfågel[redigera | redigera wikitext]

Den grå risfågeln är lätt att hålla och den kommer bra överens med andra fågelarter. Men den är svår att få att häcka. Vill man ha ungar kan man korsa den grå risfågeln med kulturformen, den vita risfågeln. Den vita formen är mycket lättare att odla.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sebrafinkar och andra praktfinkar – Crista Koepff – ICA bokförlag – 1985 – ISBN 91-534-0926-4
  • Stora burfågelboken i färg – Uno Plazikowski – AWE GEBERS – Färgserien – 1970 – ISBN 91-20-04548-4
  1. ^ BirdLife International 2012 Padda oryzivora Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.