Risfågel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Risfågel
Status i världen: Starkt hotad[1]
Java Sparrow - Baluran NP - East Java MG 8180 (29726690101).jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljAstrilder
Estrildidae
SläkteLonchura
ArtRisfågel
L. oryzivora
Vetenskapligt namn
§ Lonchura oryzivora
Auktor(Linné, 1758)
Synonymer
Padda oryzivora Linné, 1758
Hitta fler artiklar om fåglar med

Risfågel[2] (Lonchura oryzivora)[3] är en tätting med sin ursprungliga utbredning i Indonesien men som även introducerats på ett antal platser i världen. Den är även en populär burfågel.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Risfågeln kan bli ungefär 14 centimeter lång. Huvudet, stjärten och vingarna är svarta. Ryggen och vingtäckarna är blågrå. Huvudets sidor är vita och den har ett smalt svart band som går ifrån strupen till nacken. Honor och hanar är likadant tecknade.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Risfågeln förekommer från början naturligt på de indonesiska öarna Java, Bali och möjligen Madura.[1] Den har dock introducerats till ett antal platser i världen som Brunei, Julön, Fiji, Malaysia, Mexiko, Puerto Rico, Sri Lanka och Hawaiiöarna.[1]

De flesta taxonomer hänför arten till det stora släktet Lonchura. Tidigare placerade Clements et al. arten tillsammans med timormunia i det egna släktet Padda, men sedan 2015 placerar även Clements dem i släktet Lonchura.[3]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Risfågeln föredrar snårskogar, plantager och förekommer ofta i närheten av bebyggelse. De äter både ris och gräsfrön. När det inte är häckningssäsong samlas de i stora flockar.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Fåglarnas häckningssäsong börjar sedan regnperioden har slutat. Bona byggs under skydd, i ihåliga träd eller i törnbuskar. Risfågeln väver ihop grässtrån så att det bildas ett löst flätat bo. Där lägger sedan honan mellan 4 och 7 ägg som hon ruvar i ungefär två veckor. Sedan äggen kläckts stannar ungarna i boet i en månad medan de matas av sina föräldrar med frön.

Domesticering[redigera | redigera wikitext]

Vit risfågel[redigera | redigera wikitext]

Vit risfågel är en framavlad färgvariant av den naturliga, grå risfågeln. Den har odlats fram under århundraden tillbaka i Japan där den är mycket populär. Den vita risfågeln har en helt vit kropp med röd näbb, röda fötter och en röd ring kring ögonen. Det finns också en isabellfärgad form.

Som burfågel[redigera | redigera wikitext]

Den grå risfågeln är lätt att hålla och den kommer bra överens med andra fågelarter. Men den är svår att få att häcka. Vill man ha ungar kan man korsa den grå risfågeln med kulturformen, den vita risfågeln. Den vita formen är mycket lättare att föröka i fångenskap.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Fågelns popularitet som husdjur har gjort att det finns en kraftig efterfrågan på att fånga in vilda fåglar för försäljning, vilket resulterat att risfågelns bestånd minskat kraftig. Internationella naturvårdsunionen IUCN bedömer att om inte detta regleras kommer arten fortsätta att minska i antal. Sedan 1994 har den därför kategoriserats som sårbar (VU). 2018 uppgraderades den dock till starkt hotad (EN) efter misstankar om att den minskar än kraftigare än man tidigare trott. Dock saknas fortfarande exakta data. Världspopulationen uppskattas till endast mellan 1.000 och 2.500 individer.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Koepff, Crista. Sebrafinkar och andra praktfinkar. ICA bokförlag. 1985. ISBN 91-534-0926-4
  • Plazikowski, Uno. Stora burfågelboken i färg. AWE GEBERS. Färgserien. 1970. ISBN 91-20-04548-4

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] BirdLife International 2018 Lonchura oryzivora . Från: IUCN 2018. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2018-2. Läst 7 januari 2019.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2018) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2018 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2018-08-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]