Riskkapital

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Riskkapital är ett samlingsnamn för kapital som riskeras vid investeringar och omfattar alla tillskott av kapital i ett företag som inte är lån.[1] Riskkapitalister är aktiva ägare.

Riskkapitalinvesteringar kan ske enligt ett antal strategier men kan delas in i två huvudtyper: Venture samt Buy-out.

Venturekapital kallas ibland tillväxtkapital och investeras i ofta nystartade bolag med hög risk, hög potential, tillväxtambitioner och stort behov av nytt kapital för att ta nästa steg i bolagets utveckling. Typiska sektorer där venturekapital är vanligt förekommande är bioteknik, informationsteknologi, mjukvara och miljöteknik.[2]

Buyout omfattar generellt investeringar med ett starkt inslag av lånefinansiering i mognare företag/branscher. Värde skapas genom effektivisering och omstrukturering av verksamheten samt genom finansiell hävstång.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Riskkapitalism är en på flera sätt kontroversiell verksamhet. I synnerhet har diskussioner uppkommit i samband med riskkapitalbolag i vård, skola och omsorg.[3]

Ordlista[redigera | redigera wikitext]

LBO
Leveraged Buy-Out. Belånat uppköp.
LCO
Leveraged Cash-Out. Belånad cash-out. Soliditeten sänks medvetet, vars syfte i princip är att företaget tvingas förbättra effektiviteten. Jämför T. Boone Pickens – "raider" under 70- och 80-talen.
MBO
Management Buy-Out. Ledningen köper upp firman, ibland tillsammans med en riskkapitalist.
MBI
Management Buy-In. En extern grupp köper in sig i bolaget och tar över ledningen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”SVCA”. Arkiverad från originalet den 18 april 2013. https://archive.is/20130418110403/http://svca.se/sv/Om-riskkapital/Om-riskkapital/Riskkapital-pa-tre-minuter/. 
  2. ^ ”SVCA”. Svenska Riskkapitalföreningen. http://www.investopedia.com/terms/v/venturecapital.asp. 
  3. ^ Riskkapitalbolagen måste införa en uppförandekod, dn.se