Rissläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rissläktet
Oryza sativa - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-232.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
OrdningGräsordningen
Poales
FamiljGräs
Poaceae
SläkteRissläktet
Oryza
Vetenskapligt namn
§ Oryza
AuktorLinné
Arter
Hitta fler artiklar om växter med

Rissläktet (Oryza) är släkte inom familjen gräs som omfattar omkring 20 arter. Alla arter växer eller odlas i tropikerna. Den viktigaste arten är ris (O. sativa), en ettårig, 1 meter hög stråväxt med långa blad och enblommiga småax i en hängande vippa.

Efter vete är ris det mest odlade sädesslaget i världen, och ris är den viktigaste spannmålen och basfödan för hälften av jordens befolkning. Det finns också vilda sorter av Oryza som ses som besvärliga ogräs i Asien.

Vildris (Leersia oryzoides ) tillhör inte släktet Oryza utan är växt inom ett annat släkte.

Risets uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Riset kan bli en till två meter högt och är ett upprätt strå med långa smala blad. Bladen är glatta på undersidan och strävhåriga på ovansidan. Strået har i genomsnitt 20 till 30 sidoskott och på varje skott finns en blomvippa som kan ha, eller vara utan borst. Det finns i genomsnitt 70 till 80 riskorn i varje vippa.

Riskornet, som är ovalt och tillplattat, är risets frukt. Riskornet är sammanvuxet med blomfjällen och det är dessa som utgör riskornets hårda skal. Innanför detta skal finns ett lager som består av en grå hinna, som kallas silverhinnan, som innehåller mycket B-vitaminer och mineralämnen. Innerst sitter den stärkelserika riskärnan.