Rita Verdonk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rita Verdonk.

Rita Verdonk, född 18 oktober 1955 i Utrecht, är en nederländsk politiker och tidigare immigrationsminister, f.d. medlem i VVD och nuvarande medlem i Stolt över Nederländerna.

I ett avsnitt av dokumentärprogrammet Zembla i maj 2006 rapporterades att parlamentsledamoten Ayaan Hirsi Ali inte hade uppgivit korrekt namn och födelsedatum då hon hade fått sitt nederländska medborgarskap. Hoge Raad (högsta domstolen) hade tidigare beslutat att om en person fått ett nederländskt medborgarskap genom att lämna felaktiga uppgifter så kunde inte medborgarskapet anses som giltigt. Den utredning som Verdonk tillsatte kom till slutsatsen att Ayaan Hirsi Ali hade givit falska uppgifter om sitt namn och födelsedatum, och Verdonk valde då att upphäva Ayaan Hirsi Alis medborgarskap. Den 27 juni 2006 informerade Verdonk parlamentet att Ayaan Hirsi Ali skulle behålla sitt nederländska medborgarskap. I parlamentsdebatt den följande dagen kom det fram att Ayaan Hirsi Ali hade tvingats att signera ett brev i vilket hon tog på sig skulden för det inträffade, för att få tillbaka sitt medborgarskap. Grön Vänster föreslog en misstroende omröstning, detta stöddes av en av Jan Peter Balkenendes koalitionspartierna D 66. Misstroende omröstningen fick inte majoritet som behövdes, men regeringen föll som en konsekvens av att ett av koalitionspartierna röstat emot regeringen.

Verdonk lämnade VVD under 2007 men behöll sin plats i parlamentet, under 2008 startade hon en egen politisk rörelse "Trots op Nederland" (Stolt över Nederländerna).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]