Rita Verdonk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rita Verdonk
Rita Verdonk.jpg
Född18 oktober 1955 (65 år)
UtrechtNederländerna
MedborgarskapKonungariket Nederländerna
Utbildad vidRadboud Universitet Nijmegen Arbcom ru editing.svg
SysselsättningKolumnist, politiker, skribent
BefattningMinister of Justice and Security
Representanthusledamot i Nederländerna (2006–2007)[1]
Representanthusledamot i Nederländerna (2007–2010)[1]
Politiskt partiFolkpartiet för frihet och demokrati ()[1], Lid-Verdonk ()[1], Radikala politiska partiet (–)[1] och Pacifistiska socialistpartiet ()[1]
Redigera Wikidata

Rita Verdonk, född 18 oktober 1955 i Utrecht, är en nederländsk politiker och tidigare immigrationsminister, före detta medlem i partiet Folkpartiet för Frihet och Demokrati (VVD) och nuvarande medlem i Stolt över Nederländerna.

Politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Integrationsminister[redigera | redigera wikitext]

År 2003 utsågs Verdonk till minister för integrations och invandringsfrågor. Hon utvecklade snart ett rykte som hård och frispråkig och genom hennes hennes kompromisslösa inställning i invandringspolitik gavs hon smeknamnet IJzeren Rita ("JärnRita", jämför Järnladyn). Som ministern hade Verdonk väljarnas stöd och hon var populär, men betraktades också av andra som en populist med en impulsiv ledarstil.

Verdonk hade länge haft personligt skydd på grund av hot mot henne och under en utflykt med sin familj i Amsterdam blev hon spottad på av en 19-årig gärningsman vars motiv var okänt. I juni 2004 fick hon sin kjol nedkletad med ketchup av två kvinnor som dömdes till 11 dagars fängelse för protesten.[2]

Efter det politiska morden på Pim Fortuyn 2002 och filmregissören Teo van Gogh 2004 förstärktes engagemanget för Verdonks säkerhet genom det nederländska inrikesministeriet. Från den 4 juni 2008 upphörde nederländska kabinettet övervakningen efter bedömningen att hotnivån hade minskat.

Asylärendet Ayaan Hirsi Ali[redigera | redigera wikitext]

I ett avsnitt av dokumentärprogrammet Zembla i maj 2006 rapporterades att parlamentsledamoten Ayaan Hirsi Ali inte hade uppgivit korrekt namn och födelsedatum då hon hade fått sitt nederländska medborgarskap. Hoge Raad (högsta domstolen) hade tidigare beslutat att om en person fått ett nederländskt medborgarskap genom att lämna felaktiga uppgifter så kunde inte medborgarskapet anses som giltigt. Den utredning som Verdonk tillsatte kom till slutsatsen att Ayaan Hirsi Ali hade givit falska uppgifter om sitt namn och födelsedatum, och Verdonk valde då att upphäva Ayaan Hirsi Alis medborgarskap. Den 27 juni 2006 informerade Verdonk parlamentet att Ayaan Hirsi Ali skulle behålla sitt nederländska medborgarskap. I parlamentsdebatt den följande dagen kom det fram att Ayaan Hirsi Ali hade tvingats att signera ett brev i vilket hon tog på sig skulden för det inträffade, för att få tillbaka sitt medborgarskap. Grön Vänster föreslog en misstroende omröstning, detta stöddes av en av Jan Peter Balkenendes koalitionspartierna D 66. Misstroendeomröstningen fick inte majoritet som behövdes, men regeringen föll som en konsekvens av att ett av koalitionspartierna röstat emot regeringen.

Grundar nytt parti[redigera | redigera wikitext]

Verdonk lämnade VVD under 2007 men behöll sin plats i parlamentet, under 2008 startade hon en egen politisk rörelse "Trots op Nederland" (Stolt över Nederländerna).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]