Riverdance

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Riverdance är en irländsk dansgrupp med shower i irländsk dans. Riverdances stora genombrott kom genom deras framträdande i pausnumret i Eurovision Song Contest 1994 i Dublin.

Gruppen och liknande grupper har blivit en världssuccé och Riverdance räknas som en av de mest framgångsrika dansshowerna i världen. I Sverige har flera hundra tusen personer sett dem live. 1998 var deras fjorton shower på Scandinavium i Göteborg slutsålda.

Några kända dansare inom Riverdance är Michael Flatley, Jean Butler och Collin Dunne. Några kända shower med främst Flatley, är Lord of the Dance och Celtic Tiger. Butler och Dunne har nått framgångar med Dancing on Dangerous Grounds.

[1] är en sverigebaserad grupp som tävlar och uppträder med irländsk dans, de vann Nordiska Mästerskapen i Showkategorin för lag 2009 i Oslo.

Saoirse Irish Dance Company[2] är baserade i Stockholm och har shower med Irländsk dans för privatpersoner samt företag. Medlemmarna har vunnit priser i Nordiska Mästerskapen såväl individuellt som i grupp. Gruppen hämtar inspiration från bland annat Riverdance och tävlingsdans i sina koreografier.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Irish Connection
  2. ^ ”Saoirse Irish Dance Company”. http://www.s-irishdancecompany.se.