Robe à la française

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En robe à la française från baksidan.
Robe à la francaise
Klänning i modell robe à la francaise, 1760-tal. Livrustkammaren.

Robe à la française ("den franska rocken") var en klänningsmodell typisk för rokokon. Den var en av de vanligaste klädmodellerna för kvinnor under 1700-talet. Robe à la française var en grundmodell för kvinnomodet mellan 1715 och 1775 och är i modehistoriskt avseende en stark representant för rokokon. Den har även kallats saque, contouche och watteauklänning.

Modellen för en robe à la française är en rock, som är öppen över en underkjol på framsidan, och har en besparing på framsidan av livet. Ofta är klänningen hopfäst med rosetter och band över denna besparing. På baksidan av denna rock finns ett släp, som räcker från axlarna och bakre halslinningen ned till golvet. Dessa veck har ofta kallats Watteau-veck, efter konstnären som ofta målade av dessa modeller. Ärmarna är som regel halvlånga (till armbågen), avslutade med manschetter bestående av volanger, s.k. engeagenter.

Ursprungligen var robe à la française ett mycket informellt plagg som var löst sittande runt hela kroppen. Som sådan kallades den ofta saque, contouche och watteauklänning. Först cirka 1730 fästes modellen ihop kring midjan, så endast släpet fortfarande hängde löst från linningen, medan modellen nu var tättsittande runt resten av överkroppen. Det var först cirka 1750 som modellen skulle vara öppen över underkjolen.

Robe à la française bars som ett alternativ till den mer formella mantuaklänningen, och ersatte den i alla utom de mest formella sammanhangen. Den blev omodern under 1770-talet och ersattes i sin tur av robe à l'anglaise och robe à la polonaise.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från franskspråkiga Wikipedia, tidigare version.