Hoppa till innehållet

Robert Downey, Jr.

Från Wikipedia
Robert Downey Jr.
Robert Downey, Jr. juli 2014.
Robert Downey, Jr. juli 2014.
FöddRobert John Downey Jr.
4 april 1965 (59 år)
New York, New York, USA
Utbildad vidSanta Monica High School[1]
Aktiva år1970–
MakaDeborah Falconer
(1992–2004)
Susan Downey
(2005– )
Barn3
SläktingarRobert Downey, Sr. (far)
Betydande roller
Charlie Chaplin i Chaplin
Anthony "Tony" Stark / Iron Man i Marvel Cinematic Universe-filmerna
Kirk Lazarus i Tropic Thunder
Sherlock Holmes i Sherlock Holmes och A Game of Shadows
Lewis Strauss i Oppenheimer
Bästa rollbesättning
1994 – Short Cuts
Bästa manliga biroll - Serier, Miniserie eller TV-serie
2001 – Ally McBeal
Bästa manliga huvudroll - musikal eller komedi
2010 – Sherlock Holmes
Bästa manliga biroll
2024 – Oppenheimer
Bästa manliga huvudroll
1993 – Chaplin
Bästa manliga biroll
2024 – Oppenheimer
IMDb SFDb

Robert John Downey Jr., född 4 april 1965 i New York, är en amerikansk Oscar- och Golden Globe-belönad skådespelare och producent. Downey Jr. tillhörde 1980-talets så kallade Brat Pack.[2][3] Han fick sitt genombrott i filmen Chaplin där han blev nominerad till en Oscar för bästa manliga huvudroll. Andra filmer han har medverkat i är Wonder Boys, Kiss Kiss Bang Bang, Good Night, and Good Luck, Zodiac, Sherlock Holmes och Iron Man. Han Oscarsnominerades till Bästa manliga biroll för actionkomedin Tropic Thunder. Han vann en Oscar för sin biroll i Oppenheimer.

Robert Downey Jr. föddes i New York i New York i USA och är son till filmmakaren och skådespelaren Robert Downey Sr. Hans mor, Elsie (född Ford) var sångerska och dansare. Downeys far är av irländsk och judisk börd, delvis ungersk; Ormay, medan modern är av tysk och skotsk börd.[4] Hans far var född "Robert Elias", men ändrade namnet när han var omyndig och ville ta värvning i armén. Under sin barndom hade Downey mindre roller i sin fars filmer och gjorde filmdebut när han var fem år som en valp i faderns film Pound (1970). I nästa film var han sju år och fick då en liten roll, tillsammans med sin mor, i en av sin fars filmer igen, Greaser's Palace. Familjen flyttade, på grund av Downey Sr:s arbete och fick bo i New York, Kalifornien, Woodstock, Connecticut, Paris och London. I London, när Downey var tio år gick han i Perry House School i Chelsea, där han studerade klassisk balett. Hans föräldrar skildes 1977 och han flyttade tillsammans med sin mor till New York, medan hans syster följde med deras far till Kalifornien. Några år senare förenades Downey Jr. med sin far och syster i Los Angeles, där han gick i Santa Monica High School. Han anslöt sig genast till skolans teaterklubb och fick roller i många av skolans produktioner. Downey, nu femton år, var med i en av sin fars filmer igen, Up the Academy från 1980. 1982 slutade han skolan för att bli skådespelare.[2]

Filmkarriär

[redigera | redigera wikitext]

Downey Jr. var ofta med i romantiska komedifilmer på 1980-talet som Baby It's You (1983), Firstborn (1984), Drömtjejen (1985), och Back to School (1986). När han blev tjugo år medverkade han i den populära TV-serien Saturday Night Live från 1985 till 1986. Hans första huvudroll var i filmen Galen i Randy (1987), med Molly Ringwald. Samma år medverkade han i filmen Noll att förlora, där han spelade rollen som en drogberoende rik kille. 1992 fick han rollen som Charlie Chaplin i biografifilmen Chaplin, vilket gav honom en Oscarsnominering för Bästa manliga huvudroll. Andra filmer på 1990-talet han medverkat i är En andra chans, Only You, Natural Born Killers och Restoration.

Downey Jr. spelade huvudrollen som superhjälten Tony Stark / Iron Man i Iron Man (2008), filmen som inledde den framgångsrika filmserien Marvel Cinematic Universe, och han skulle komma att reprisera den rollen genom serien. För sin roll som skådespelaren Kirk Lazarus i Ben Stillers actionkomedi Tropic Thunder (2008) fick Downey Jr. en Oscarsnominering i kategorin Bästa manliga biroll. Han spelade även huvudrollen i filmen Sherlock Holmes (2009) och dess uppföljare A Game of Shadows (2011). Han älskade att skådespela i filmen Avengers: Endgame, gjord 2019. Det var några av hans mest lyckade filmer. I Christopher Nolans film Oppenheimer (2023), som handlar om när fysikern J. Robert Oppenheimer skapade atombomben, spelade Downey rollen som antagonisten Lewis Strauss. För den rollen vann Downey många priser, bl.a. en Golden Globe och en Oscar för bästa manliga biroll.

Drogmissbruk

[redigera | redigera wikitext]

Under åren 1996 till 2001 blev Downey Jr. arresterad flera gånger för drogmissbruk och deltog i flera drogbehandlingsprogram, men utan resultat. 1999 förklarade han för en domare att "Det är som att ha en laddad pistol i munnen och fingrarna på avtryckaren, jag gillar smaken av vapenmetall".[5] Han förklarade även att han varit beroende av droger sen han var åtta år.[6][7]

I april 1996 blev Downey Jr. arresterad för innehav av heroin, kokain och en oladdad revolver .357 Magnum, i samband med att han blev stoppad för fortkörning på Sunset Boulevard. En månad senare gjorde han intrång i en grannes hem och somnade i en av sängarna.[8][9] Han dömdes till tre års villkorligt straff och var tvungen att genomgå ett obligatoriskt drogtest. 1997 missade han ett av drogtesterna och var tvungen att tillbringa fyra månader i fängelset i Los Angeles. Samma sak hände år 1999, han dömdes då till tre års fängelse, men efter knappt ett år i ett statsfängelse i Corcoran, Kalifornien släpptes han mot en borgen på $5000.[10]

En vecka efter att han blivit släppt medverkade Downey Jr. i TV-serien Ally McBeal, där han spelade en kille som var intresserad av Calista Flockharts karaktär.[11] Han blev nominerad för en Emmy och vann en Golden Globe.[12][13] Han har också medverkat som skribent och sångare för Vonda Shephard's Ally McBeal: For Once in My Life-albumet och sjöng en duett med Sting i ett avsnitt i serien. Downey arresterades igen år 2000, på ett hotellrum i Palm Springs, Kalifornien. Han var påverkad av en illegal substans och innehade kokain och diazepam.[14][15] Trots att han riskerade att få ett fängelsestraff på upp till fyra år och åtta månader skrev han på ett kontrakt för att medverka i elva avsnitt till av Ally McBeal.[16] April 2001 såg en polis Downey Jr. barfota i Culver City. Han blev anhållen för misstanke om drogpåverkan, men släpptes några timmar senare,[17] även om testerna visade att han hade droger i kroppen.[18] Efter häktningen bestämde producenten och andra chefer på Ally McBeal att han skulle avskedas från tv-serien, för att hans karaktär hade gjort att seriens tittarsiffror sjunkit.[19][20] Häktningen kostade honom även en roll i filmen America's Sweethearts (2001).[18] I juli 2001 skickades han till drogrehabilitering istället för fängelse och fick tillbringa tre år där.[10][21]

Downey Jr:s första roll var i musikvideon I Want Love med Elton John.[22][23] 1990 återvände Downey Jr. till den vita duken, strax efter Mel Gibson, som hade varit en nära vän till honom sedan de båda var med i Air America (1990). År 2003 medverkade han i Den sjungande detektiven.[24] 23 november, 2004 släppte Downey sitt debutalbum The FuturistSony Classical. Det året var han också utnämnd till Årets man av Harvards Hasty Pudding Theatricals.[25] Han återvände till konventionella filmer i mitten av 2000-talet, med Gothika.[26] Han var också med i Family Guy, där han gjorde rösten på Lois Griffins mentalstörda bror Patrick Pewterschimdt. 2005 medverkade han i tre filmer och 2006 sju filmer. De var Kiss Kiss Bang Bang, Good Night, and Good Luck, The Shaggy Dog, A Scanner Darkly, Zodiac och Fur. Senare hade han en roll i komedin Charlie Bartlett (2007) som rektorn Gardner.

2006 fick Downey Jr. överraskande huvudrollen i filmen Iron Man.[27] Regissören Jon Favreau förklarade valet med orden: "Downey Jr. var inte det mest självklara valet men han förstår vad som krävs för att få karaktären att funka.[28] Han hittade mycket av sin egen livserfarenhet i Tony Stark". Favreau krävde att få Downey Jr. och upprepade flera gånger att Downey Jr. skulle bli för Iron Man vad Johnny Depp var för Pirates of the Caribbean-serien. För rollen var Downey Jr. tvungen att gå upp mer än 20 kg i form av muskler. Det tog honom fem månader att se ut att "ha kraft att smida järn".[8][29][30][31] Filmen släpptes mellan 30 april och 3 maj 2008 och drog in över $585 miljoner[32] och fick positiva recensioner som berömde Downey Jr.s huvudroll.[33][34] Han gjorde en cameo som Tony Stark i filmen The Incredible Hulk[35] och upprepade rollen i Iron Man-uppföljarna och The Avengers. Downey Jr. medverkar också i Ben Stillers film Tropic Thunder (2008) med Ben Stiller själv och Jack Black.

Downey Jr. gifte sig med skådespelaren Deborah Falconer den 29 maj 1992 och de har en son, Indio Falconer Downey, född 7 september 1993 i Los Angeles County, Kalifornien. Downey Jr och Falconer skildes 26 april 2004. Han mötte därefter producenten Susan Levin, som har hand om Joel Silvers filmföretag.[24] De gifte sig 27 augusti 2005 i en judisk ceremoni på Amagansett, New York. År 2012 fick han sin andra son. Sonen fick namnet Exton och är hans första barn med Susan Downey.[36] 4 november 2014 föddes parets dotter Avri Roel Downey.

Downey Jr. tränar även Wing Chun Kung Fu som han säger har hjälpt honom att minska hans beroende.

År Film Roll Andra noteringar Regissör
1970 Pound Valp Robert Downey Sr.
1972 Greaser's Palace Robert Downey Sr.
1980 Up the Academy Robert Downey Sr.
1983 Baby It's You Stewart John Sayles
1984 Firstborn Lee Michael Apted
1985 Deadwait Kortfilm Sam Hurwitz
Gatans krigare Jimmy Parker Fritz Kiersch
Drömtjejen Ian John Hughes
Mussolini: The Untold Story Bruno Mussolini Miniserie William A. Graham
1985–1986 Saturday Night Live Olika TV-serie Dave Wilson/Beth McCarthy-Miller
1986 Back to School Derek Alan Metter
America Paulie Hackley Robert Downey Sr.
1987 Galen i Randy Jack Jericho James Toback
Noll att förlora Julian Wells Marek Kanievska
1988 Johnny Be Good Leo Wiggins Bud S. Smith
Rented Lips Wolf Dangler Robert Downey Sr.
1969 Ralph Carr Ernest Thompson
1989 That's Adequate Albert Einstein Harry Hurwitz
True Believer Roger Baron Joseph Ruben
I sjunde himlen Alex Finch Emile Ardolino
1990 Släkten är värst Reed Richmond Robert Downey Sr.
Air America Billy Covington Roger Spottiswoode
1991 Älsklingsfiende David Seton Barnes Michael Hoffman
1992 Chaplin Charles Spencer Chaplin Oscarsnominerad - Bästa manliga huvudroll Richard Attenborough
1993 Heart and Souls Thomas Reilly Ron Underwood
Short Cuts Bill Bush Robert Altman
1994 Hail Caesar Jerry Anthony Michael Hall
Natural Born Killers Wayne Gale Oliver Stone
Only You Peter Wright Norman Jewison
1995 Richard III Lord Rivers Richard Loncraine
Home for the Holidays Tommy Larson Jodie Foster
Herr Willowbys julgran Mr. Willowby Kortfilm Jon Stone
Kungen & älskarinnan Robert Merivel Michael Hoffman
1997 Danger Zone Jim Scott Allan Eastman
One Night Stand Charlie Mike Figgis
Two Girls and a Guy Blake Allen James Toback
Simbassänger & kärlek Hugo Dugay Robert Downey Sr.
1998 The Gingerbread Man Clyde Pell Robert Altman
U.S. Marshals specialagenten John Royce Stuart Baird
1999 In Dreams Vivian Thompson Neil Jordan
Friends & Lovers Hans George Haas
Knubbigt regn Jerry Renfro Frank Oz
Black and White Terry Donager James Toback
2000 Wonder Boys Terry Crabtree Curtis Hanson
Auto Motives Rob Kortfilm Lorraine Bracco
2002 Lethargy Djurterapeut Kortfilm David Gelb/Joshua Safdie
2001–2002 Ally McBeal Larry Paul TV-serie Mel Damski/Arlene Sanford/Bill D'Elia/Bethany Rooney/Ron Lagomarsino/Jack Bender/Jeannot Szwarc/David Grossman/Oz Scott/Adam Arkin/Billy Dickson/Bethany Rooney/Michael Schultz/Steve Gomer
2003 Whatever We Do Bobby Kevin Connolly
Den sjungande detektiven Dan Dark Keith Gordon
Gothika Pete Graham Mathieu Kassovitz
2004 Eros Nick Penrose (inslag "Equilibrium") Michelangelo Antonioni/Steven Soderbergh
2005 Game 6 Steven Schwimmer Michael Hoffman
Kiss Kiss Bang Bang Harry Lockhart Shane Black
Good Night, and Good Luck Joe Wershba George Clooney
Family Guy Patrick Pewterschmidt (röst) TV-serie Sarah Frost
2006 The Shaggy Dog Dr. Kozak Brian Robbins
A Scanner Darkly James Barris Richard Linklater
Fur - ett fiktivt porträtt av Diane Arbus Lionel Sweeney Steven Shainberg
A Guide to Recognizing Your Saints Dito Dito Montiel
2007 Zodiac Paul Avery David Fincher
Lucky You Telefon Jack Curtis Hanson
Charlie Bartlett Rektor Gardner Jon Poll
2008 Iron Man Anthony "Tony" Stark / Iron Man Jon Favreau
Tropic Thunder Kirk Lazarus Oscarsnominerad - Bästa manliga biroll Ben Stiller
The Incredible Hulk Anthony "Tony" Stark / Iron Man Cameoroll Louis Leterrier
Solisten Steve Lopez Joe Wright
2009 Sherlock Holmes Sherlock Holmes Golden Globe award Best Actor Comedy or Musical Guy Ritchie
2010 Iron Man 2 Anthony "Tony" Stark / Iron Man Jon Favreau
Love & Distrust Rob Segment: Auto Motives Lorraine Bracco
Due Date Peter Highman Todd Phillips
2011 Sherlock Holmes: A Game of Shadows Sherlock Holmes Guy Ritchie
2012 The Avengers Anthony "Tony" Stark / Iron Man Joss Whedon
2013 Iron Man 3 Shane Black
2014 Chef Marvin Jon Favreau
The Judge Hank Palmer David Dobkin
2015 Avengers: Age of Ultron Anthony "Tony" Stark / Iron Man Joss Whedon
2016 Captain America: Civil War Anthony & Joe Russo
The Nice Guys Sid Shattuck Okrediterad cameoroll Shane Black
2017 Spider-Man: Homecoming Anthony "Tony" Stark / Iron Man Jon Watts
2018 Avengers: Infinity War Anthony & Joe Russo
2019 Avengers: Endgame
All-Star Weekend TBA Jamie Foxx
2020 Dolittle doktor Dolittle Stephen Gaghan
2023 Oppenheimer Lewis Strauss Christopher Nolan
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Robert Downey Jr., 19 april 2013.
 1. ^ Internet Movie Database.[källa från Wikidata]
 2. ^ [a b] ”CNN People In The News - Profile of Robert Downey Jr.”. CNN.com. 17 augusti 2002. http://edition.cnn.com/TRANSCRIPTS/0208/17/pitn.00.html. Läst 2 maj 2008. 
 3. ^ Germain, David (23 oktober 2005). ”Downey riding high on the comeback trail”. The Seattle Times. http://seattletimes.nwsource.com/html/entertainment/2002575504_downey23.html. Läst 2 maj 2008. 
 4. ^ Diamond, Jamie (20 december 1992). ”FILM; Robert Downey Jr. Is Chaplin (on Screen) and a Child (Off)”. The New York Times. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E0CE2DB1039F933A15751C1A964958260. Läst 30 januari 2010. 
 5. ^ Reaves, Jessica (7 februari 2001). ”Will Robert Downey Jr.'s Case Spark a Change in Drug Sentencing?”. Time. Arkiverad från originalet den 19 oktober 2018. https://www.webcitation.org/73IGK5ukI?url=http://content.time.com/time/nation/article/0,8599,98373,00.html. Läst 1 maj 2008. 
 6. ^ ”CNN People In The News - Encore Presentation: Robert Downey Jr.'s Life of Talent and Trouble”. CNN.com. 14 juni 2001. http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0107/14/pitn.00.html. Läst 2 maj 2008. 
 7. ^ ”Addicted Downey Jnr jailed”. BBC news. 6 augusti 1999. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/413283.stm. Läst 1 maj 2008. 
 8. ^ [a b] Carr, David (20 april 2008). ”Been Up, Been Down. Now? Super.”. The New York Times. http://www.nytimes.com/2008/04/20/movies/20carr.html?_r=1&ref=movies&pagewanted=all&oref=slogin. Läst 1 maj 2008. 
 9. ^ Winters Keegan, Rebecca (16 april 2008). ”Robert Downey Jr.: Back from the Brink”. Time. Arkiverad från originalet den 19 oktober 2018. https://www.webcitation.org/73IGfrVm9?url=http://content.time.com/time/arts/article/0,8599,1731600-2,00.html. Läst 1 maj 2008. 
 10. ^ [a b] ”Actor's toughest role”. CNN. 21 juli 2004. http://www.cnn.com/CNN/Programs/people/shows/downey/profile.html. Läst 1 maj 2008. 
 11. ^ ”Downey Jr lands McBeal role”. BBC News. 11 augusti 2000. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/875828.stm. Läst 1 maj 2008. 
 12. ^ ”Bada Bing! Sopranos Leads Emmy Pack”. Fox News. 12 juli 2001. Arkiverad från originalet den 4 juni 2010. https://web.archive.org/web/20100604005442/http://www.foxnews.com/story/0,2933,29375,00.html#. Läst 1 maj 2008. 
 13. ^ ”Downey Jr's Golden acting career”. BBC News. 22 januari 2001. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/1091051.stm. Läst 1 maj 2008. 
 14. ^ Baron, James (17 juli 2001). ”Boldface Names”. The New York Times. http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9E07E0D6113BF934A25754C0A9679C8B63. Läst 1 maj 2008. 
 15. ^ Angluo, Sandra P. (24 april 2001). ”Arrested Development”. EntertainmentWeekly.com. Arkiverad från originalet den 24 april 2001. https://web.archive.org/web/20151109174230/https://ew.com/article/2001/04/24/robert-downey-jr-arrested-la/. Läst 1 maj 2008. 
 16. ^ ”Downey Jr signs McBeal deal”. BBC News. 15 februari 2001. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/1171634.stm. Läst 11 maj 2008. 
 17. ^ ”Robert Downey Jr. Fired From Ally McBeal After Another Arrest”. Fox News/AP. 25 april 2001. Arkiverad från originalet den 3 oktober 2009. https://web.archive.org/web/20091003025020/http://www.foxnews.com/story/0,2933,15876,00.html#. Läst 11 maj 2008. 
 18. ^ [a b] ”Robert Downey Jr.'s Drug 'Deal'”. Wired/Reuters. 31 maj 2001. http://www.wired.com/entertainment/hollywood/news/2001/05/44194. Läst 11 maj 2008. 
 19. ^ Carter, Bill (18 april 2002). ”This Season to Be Last for 'Ally McBeal'”. The New York Times. http://www.nytimes.com/2004/11/21/arts/music/21devr.html?_r=1&oref=slogin. Läst 11 maj 2008. 
 20. ^ Howard Johns. Palm Springs Confidential: Playground of the Stars, Barricade Books, Fort Lee, NJ (2004). ISBN 978-1-56980-297-7 ISBN 1-56980-297-1.
 21. ^ ”Robert Downey Jr. to Enter Plea Agreement on Drug Charges”. CNN.com. 16 juli 2001. http://edition.cnn.com/TRANSCRIPTS/0107/16/se.03.html. Läst 11 maj 2008. 
 22. ^ Rankin, Rebecca. ”Elton John: California Love (Interview)”. MTV.com. Arkiverad från originalet den 26 juli 2008. https://web.archive.org/web/20080726214913/http://www.mtv.com/bands/j/john_elton/news_feature_101201/. Läst 3 maj 2008. 
 23. ^ Schumacher-Rasmussen, Eric (3 augusti 2001). ”Elton John Casts Robert Downey Jr. In His New Video”. MTV.com. http://www.mtv.com/news/articles/1445963/20010803/john_elton.jhtml. Läst 3 maj 2008. 
 24. ^ [a b] Friedman, Roger (14 oktober 2003). ”Mel Gibson's New 'Passion' Is Robert Downey Jr.”. Fox News. Arkiverad från originalet den 24 april 2008. https://web.archive.org/web/20080424041304/http://www.foxnews.com/story/0,2933,99680,00.html. Läst 11 maj 2008. 
 25. ^ Rabinowitz, Nancy (19 februari 2004). ”Robert Downey Jr. Gets Hasty Pudding Pot”. The Washington Post. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A56182-2004Feb19.html. Läst 11 maj 2008. 
 26. ^ "Robert Downey Jr.". Shootout. AMC. 2006-07-14.
 27. ^ ”Robert Downey Jr. is Iron Man”. Marvel. 2006-09-29. Arkiverad från originalet den 25 maj 2012. https://archive.is/20120525093422/http://www.marvel.com/news/moviestories.666. Läst 29 september 2006. 
 28. ^ O'Loughlin, Lucy (2 maj 2008). ”Robert Downey Jr.'s heroic comeback”. List.co.uk. http://www.list.co.uk/article/8139-robert-downey-jrs-heroic-comeback/. Läst 2 maj 2008. 
 29. ^ Anderson, John (16 april 2008). ”Jon Favreau rose from obscurity to direct ‘Iron Man’”. KansasCity.com. http://www.kansascity.com/entertainment/movies/story/590521.html. Läst 2 maj 2008. 
 30. ^ Hartlaub, Peter (5 maj 2008). ”Indie cred gave 'Iron Man' filmmaker his shot”. San Francisco Chronicle. http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2008/04/28/DD5C107O20.DTL&type=movie. Läst 2 maj 2008. 
 31. ^ Anderson, John (1 maj 2008). ”Nerve Of Steel”. Washington Post. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/04/30/AR2008043003729_pf.html. Läst 2 maj 2008. 
 32. ^ ”Iron Man (2008)”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=ironman.htm. Läst 1 januari 2013. 
 33. ^ Hornaday, Ann (2 maj 2008). ”'Iron Man' Shows Strength of Character”. Washington Post. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/05/01/AR2008050103883.html?nav=rss_print/style. Läst 2 maj 2008. 
 34. ^ Ansen, David (1 maj 2008). ”Putting the Irony in ‘Iron Man’”. Newsweek. http://www.newsweek.com/id/135033?from=rss. Läst 2 maj 2008. 
 35. ^ Larry Carroll. ”William Hurt Says New Hulk Is More Heroic, Reveals Iron Man Crossover Scene”. MTV. http://www.mtv.com/movies/news/articles/1579965/20080115/story.jhtml. Läst 22 april 2008. 
 36. ^ Wilde, Jon (8 november 2003). ”More than skin deep”. Guardian. http://film.guardian.co.uk/interview/interviewpages/0,6737,1080388,00.html. Läst 2 maj 2008. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]