Robert Mitchum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Robert Mitchum
Robert Mitchum 1949.
Robert Mitchum 1949.
FöddRobert Charles Durman Mitchum
6 augusti 1917
Bridgeport, Connecticut, USA
Död1 juli 1997 (79 år)
Santa Barbara, Kalifornien, USA
Andra namnBob Mitchum
Utbildad vidHaaren High School
Aktiva år1942–1996
MakaDorothy Spence (1940–1997)
Betydande roller
Max Cady i Farlig främling
Harry Powell i Trasdockan
IMDb SFDb

Robert Charles Durman Mitchum, född 6 augusti 1917 i Bridgeport i Connecticut, död 1 juli 1997 i Santa Barbara i Kalifornien, var en amerikansk skådespelare.[1]

Biografi

Robert Mitchum blev faderlös vid 18 månaders ålder, då hans far krossades mellan två godståg. Mitchum hade en rotlös barndom och tämligen äventyrlig ungdom. Han vandrade runt i USA och hade en mängd olika diversejobb, bland annat som boxare, kolgruvearbetare och dikesgrävare. 1940 gifte han sig med sin ungdomskärlek och blev far till en son. Han bestämde sig då för att slå sig till ro och fick arbete hos flygplanstillverkaren Lockheed. Mitchum gick med i ett teatersällskap och fick en del småroller i westernfilmer. Han fick sitt stora genombrott 1945 i Krigskorrespondenten, för vilken han nominerades till en Oscar för bästa manliga biroll.

Mitchum blev snabbt enormt populär som en kraftfull, litet ohyfsad och nonchalant hjälte med sömniga ögon, ett karaktärsdrag som berodde på kronisk sömnlöshet och en skada han fått när han boxades som orsakade astigmatism på båda ögonen. Bland hans mest minnesvärda roller märks som den psykopatiske religiöse fanatikern Harry Powell i rysaren Trasdockan från 1955 och som den före detta straffången Max Cady i Farlig främling. På senare år hade han stor framgång i TV-serien Krigets vindar från 1983 och uppföjaren Krig och hågkomst där han porträtterade Victor "Pug" Henry.

Mitchum avled 1997, 79 år gammal, av lungcancer och emfysem.

Filmografi i urval

Robert Mitchum och Jane Greer i filmen Skuggor ur det förflutna från 1947.

Kuriosa

Referenser

Noter

Externa länkar