Robert Motherwell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Robert Motherwell, född 4 januari 1915 i Aberdeen, Washington, död 16 juli 1991 i Provincetown, Massachusetts, var en amerikansk målare och konstteoretiker. Hans konstverk räknas till den abstrakta expressionismen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Motherwell studerade måleri tillsammans med den chilenske surrealisten Roberto Matta i Mexiko 1941. Motherwell kom för en tid att inspireras av surrealisternas psykiska automatism.

Motherwells främsta arbete är sviten Elegier till den spanska republiken, vilken sysselsatte konstnären från 1948 till hans död. En av de tidiga "Elegierna" bär titeln "At five in the afternoon", vilket alluderar på Federico García Lorcas sorgedikt till en spansk matador, Llanto por Ignacio Sánchez Mejías. Sánchez Mejías blev dödligt sårad av en tjur i augusti 1934, "a las cinco de la tarde" (klockan fem på eftermiddagen).[1] Motherwell är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[2].

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dikten finns på svenska i tolkning av Artur Lundkvist och heter Klagosång över en tjurfäktares död. Den ingår i Federico Garcia Lorca/Pablo Neruda: Vistelse på jorden (1950, 1976).
  2. ^ Göteborgs konstmuseum