Robert Swinhoe

Från Wikipedia
Robert Swinhoe
Född1 september 1836[1]
Calcutta
Död28 oktober 1877[1] (41 år)
London
Medborgare iBrittiska imperiet och Förenade kungariket Storbritannien och Irland
Utbildad vidKing's College London
University of London
SysselsättningBiolog, lepidopterist, iktyolog, botaniker, naturvetare, ornitolog, zoolog, diplomat
SläktingarCharles Swinhoe (syskon)
Utmärkelser
Fellow of the Royal Society
Fellow of the Zoological Society
Fellow of the Royal Geographical Society
Redigera Wikidata

Robert Swinhoe, född den 1 september 1836 i Calcutta, död den 28 oktober 1877 i London, var en brittisk naturforskare. Han var bror till Charles Swinhoe. Auktorsnamnet Swinhoe kan användas för Robert Swinhoe i samband med ett vetenskapligt namn inom botaniken; se Wikipediaartiklar som länkar till auktorsnamnet.

Swinhoe studerade vid universitetet i London och inträdde 1854 i den konsulära kåren i Kina. Under sina lediga stunder i Kina samlade han naturhistoriska prover och då många av de områden han besökte aldrig tidigare hade varit tillgängliga för västerländska forskare var ett stort antal av de insamlade arterna nya för vetenskapen. På grund av att han hade sin tyngdpunkt som ornitolog var många av de arter han upptäckte fåglar, men han samlade även in fiskar, insekter och däggdjur. År 1862 återvände han till England med sina samlingar. Ett stort antal av de fåglar han upptäckte togs med av John Gould i verket Birds of Asia (1863). Han valdes in som Fellow of the Royal Society 1876.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Robert Swinhoe, 24 augusti 2016.
  1. ^ [a b] SNAC, SNAC Ark-ID: w6vt4brc, omnämnd som: Robert Swinhoe, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]