Robin av Sherwood

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Robin av Sherwood (Robin of Sherwood på originalspråk) var en brittisk TV-serie baserad på Robin Hood-legenden. Den spelades in i England och sändes mellan 1984 och 1986. I Sverige har den bland annat gått på TV4 under början av 1990-talet och på TV3 under slutet av samma årtionde. På TV4 sändes den under en period även under namnet Robin i Sherwoodskogen.

Serien skrevs av Richard Carpenter och regisserades av bland annat Ian Sharp och Robert Young. Den prisbelönta musiken gjordes av det irländska bandet Clannad.

Serien var en av 1980-talets mest nyskapande i England och den enda av alla Robin Hood-dramatiseringar där sheriffen av Nottingham faktiskt har lyckats döda Robin Hood. När skådespelaren Michael Praed, som spelade bondpojken och rebellen Robin of Loxley, beslutade sig för att hoppa av serien efter två säsonger valde seriens skapare att inte bara ersätta honom med en annan skådespelare, utan man lät istället Praeds rollfigur dö till förmån för en "ny" Robin Hood. Efter Loxleys död steg den rike adelsmannen Robert of Huntingdon, spelad av Jason Connery, in och tog över rollen som ledare av Robin Hoods laglösa gäng. Då folket i Nottingham, som generellt inte visste hur Robin Hood såg ut personligen, inte förstod att Loxley var död och att gänget hade en ny ledare fortsatte de helt enkelt att kalla Huntingdon för Robin Hood, i tron att det var en och samme man. Serieförfattarna experimenterade här med teorin att "Robin Hood" kanske snarare var en titel, eller en gemensam benämning, på en laglös rånare i medeltidens England än en verklig och enhetlig person.

Tv-serien skiljer sig även åt från andra i avseendet att Robin Hood-karaktären inte är någon hängiven kristen, utan tjänar den hornprydde skogsguden Herne, som är hämtad ur keltisk mytologi. Det var även den första Robin Hood-dramatiseringen där en medlem av "arabiskt" ursprung fanns med i Robin Hoods gäng (Nasir, spelad av Mark Ryan). Denne medlem av utländsk härkomst har sedan kopierats i filmer och serier såsom till exempel Robin Hood: Prince of Thieves, Robin Hoods nya äventyr och Robin Hood - Karlar i trikåer.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]