Rochester, Kent

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rochester Castle, anlagd av normanderna.

Rochester är en ort i det engelska grevskapet Kent; invånarantalet var ca 24 000 invånare 1991. Staden, som grundades av romarna, ligger ca 50 km från London. Tillsammans med bl.a. Chatham, Gillingham och Strood bildar den ett storstadsområde, kallat Medway Towns, med omkring 251 100 invånare (2004) på en yta av ca 192 kvadratkilometer. Rochester ligger vid floden Medways mynning.

Rochester är säte för en anglikansk biskop (sedan 604) och har en för sin ålder märklig domkyrka, ursprungligen anlagd av Augustinus omkring 600, men därefter delvis förstörd av danskarna och sedermera ombyggd i början av 1200-talet samt restaurerad 1871-75 och (västfasaden och tornen) 1888-93. Nordväst om Strood ligger Dickens villa Gadshill.

Rochester, som varit bebott sedan neoliticum, kallades av romarna som grundade staden år 43 Durobrivae ("fäste vid bron") och av Beda venerabilis Hrofæscæstre, vilket småningom förändrats till sin nuvarande form. I namnet finns det latinska ordet för slott, "cæstre"; Rochester castle anlades av normanderna under biskop Gundulf av Rochester. På 800-talet härjades staden flera gånger av danskarna, men betraktades i följande århundrade som en av landets förnämsta hamnar.

Declan Galbraith är en engelsk sångare som kommer här ifrån.

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.