Rockelsta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rockelsta slott

Rockelsta (även skrivet Rockelstad, äldre stavning Råckelsta) är ett slott i Flens kommun i Södermanland.

Rockelsta är ett nationalromantiskt nyrenässansslott, beläget vid Rockelstaviken av Båven i Hyltinge socken, i centrala Södermanland. Till slottsanläggningen hör även fyra flyglar från 1700-talet och en park. Slottet och flyglarna har en museal interiör och bevarade inventarier från tidigare generationers ägare. På godset bedrivs förutom skogs- och jordbruk även konferensverksamhet och uthyrning av festlokaler för bröllop. I Stallanläggningen på Rockelsta anordnas kurser och utbildningar i ridning. Godset är i privat ägo inom familjen von Post sedan 1973.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Rockelsta omtalas i slutet av 1300-talet. Ägarlängden är fullt känd först sedan senare hälften av 1500-talet, då en andel ägdes av riksrådet Johan Persson Bååt, farfader till Axel Oxenstiernas fru. En andel donerades av Karl IX till Hans Stuart, som senare fick bland annat Hedenlunda i samma län. Hans yngste son, kammarherre David Stuart, utvidgade egendomen och lämnade den i arv till sin son, från vilken den reducerades. På grund av bördsrätt återkom den snart till Stuartska släktens släktingar, Rosenholm. 1788-1874 tillhörde den släkten Holst i tre led, men bytte sedan ofta ägare, innan den 1900 köptes av greve Eric von Rosen. Den gamla manbyggnaden (från 1600-talet) var tämligen förfallen. Den byggdes av Carl Sylvan om till ett ståtligt koppartäckt slott, flankerat av två runda och två fyrkantiga torn. I slottet sammanförde Eric von Rosen sina samlingar, gjorda under forskningsresor och jakter. Hans svåger, den tyske flygaren och senare nazistledaren Hermann Göring tillbringade mycket tid på slottet. Gården övertogs 1973 av Helene och Christer von Post.

Arrendatorsbyggnaden vid Rockelsta brann ned den 14 september 1927, en boksamling på cirka 3 000 volymer samt ett antal konstverk blev då lågornas rov.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Dagbladets årsbok : 1927, red. Erik Rudberg & Edvin Hellblom, Stockholm 1928, s. 32

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]