Rodney King

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Rodney Glen King, född 2 april 1965 i Sacramento, Kalifornien, död 17 juni 2012 i Rialto, San Bernardino County, Kalifornien, var en amerikan som blev känd som offer för polisbrutalitet när han under en permission från ett fängelsestraff för rån, den 3 mars 1991, blev brutalt nedslagen av ett antal poliser från Los Angeles Police Department (LAPD). En förbipasserande, George Holliday, spelade in mycket av händelsen på avstånd med en videokamera.

Filmen visar hur polismännen upprepade gånger slår King med sina batonger samtidigt som andra poliser står runt omkring utan att ingripa. En del av filmen visades senare av nyhetsmedia runt om i världen. I Los Angeles resulterade detta i spänningar mellan den svarta befolkning och LAPD och ökade på ilskan över sociala orättvisor och polisbrutaliteten.

Fyra av polismännen blev sedermera åtalade för misshandeln men friades. Den friande domen blev startskottet för kravallerna i Los Angeles 1992. I en senare federal rättegång för brott mot mänskliga rättigheter blev två av polismännen dömda till fängelse medan de två andra friades.

I maj 2008 lade King in sig på avvänjningskliniken Pasadena Recovery Center i Pasadena, Kalifornien för sin svåra alkoholism, vilket filmades som en del i den andra säsongen av TV-serien Celebrity Rehab with Dr. Drew.