Rodolfo Amando Philippi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rodolfo Amando Philippi.

Rodolfo Amando (eller Rudolph Amandus) Philippi, född 14 september 1808, död den 23 juli 1904, var en tysk-chilensk paleontolog och zoolog. Han blev inbjuden till Chile av sin bror Bernhard Eunom Philippi som arbetade för regeringen där. Han flyttade till Santiago i Chile 1851. Där blev han professor i botanik och zoologi och chef för naturhistoriska museet och var en regelbunden samarbetspartner med Christian Ludwig Landbeck.

Han gjorde undersökningar på olika ställen på chilensk mark, främst i Atacamaöknen och i området för den tyska kolonisationen, mellan Valdivia och Lago Llanquihue. Av dessa märks framförallt de upptäckter han gjorde tillsammans med sina forskningsvänner Carl Ochsenius och Guillermo Döll. I staden Valdivia, utsågs han till rektor i Liceo de Hombres (”Gymnasiet för män”) 1852.

När HMS Vanadis kom till Chile under Vanadis världsomsegling besökte Hjalmar Stolpe museet i Santiago och träffade där Philippi som hjälpte Stolpe med sitt insamlingsarbete för ett blivande etnografiskt museum i Stockholm[1][2].

Museo de la Exploración Rudolph Amandus Philippi i Valdivia har fått sitt namn efter honom.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]