Rogaining

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Orienteringssymbol
HFsummit2001.jpg

Rogaining är långdistanspoängorientering med deltagande patruller på 2-5 personer. Patrullerna ska under tävlingstid (ursprungligen 24 timmar) besöka så många kontroller som möjligt i vilken ordning man vill. Varje kontroll är poängsatt beroende på till exempel avstånd, teknisk svårighet och kupering. Det finns även kortare tävlingstid, 6-12 timmar.

Tävlingscentrum kallas "hash house". Det är tillåtet att under tävlingen besöka hash house, för till exempel mat och vila.

Rogaining skapades under tidigt 1970-tal i Australien.[1] Där hade man under lång tid utfört 24-timmars vandringar som med tiden utvecklats till sporten.

Sporten utövas förutom i Australien även i Nya Zeeland och USA. I Europa är de Baltiska staterna, Ryssland och Tjeckien stora utövare. Även i Finland är sporten stor.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Ordet Rogaine formades av delar av namnen på initiativtagarna till sporten: ROd, GAIl och NEil.

En alternativ förklaring till namnet är att det utgör en backronym för "Rugged Outdoor Group Activity Involving Navigation and Endurance".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ N. Phillips och R. Phillips, Rogaining Cross-Country Navigation, Outdoor Recreation in Australia, 2000, ISBN 0-9593329-2-8

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]