Hoppa till innehållet

Roland Schimmelpfennig

Från Wikipedia
Roland Schimmelpfennig
Roland Schimmelpfennig, 12 oktober 2009.
Född19 september 1967[1][2][3] (56 år)
Göttingen[4]
Medborgare iTyskland
SysselsättningDramaturg, dramatiker, regissör, librettist
Utmärkelser
Nestroypriset (2009)
Else-Lasker-Schüler-Dramatikerpreis (2010)
Mülheimer Dramatikerpreis (2010)
Redigera Wikidata

Roland Schimmelpfennig, född 19 september 1967 i Göttingen i Niedersachsen, är en tysk dramatiker.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

På 1980-talet arbetade Roland Schimmelpfennig som frilansjournalist i Istanbul. 1990 började han studera till teaterregissör på Otto-Falckenberg-Schule i München varefter han fick anställning som regiassistent på Münchner Kammerspiele. Han debuterade som dramatiker 1996 med Die ewige Maria som sattes upp på Theater Oberhausen i Oberhausen i Nordrhein-Westfalen. 1999-2000 var han anställd som dramaturg och husdramatikerSchaubühne i Berlin och senare har han även verkat som husdramatiker på Burgtheater i Wien, Volksbühne i Berlin och Deutsches Schauspielhaus i Hamburg. 2012-2013 undervisade han i dramatik på Universität des Saarlandes i Saarbrücken. Hans pjäser har spelats i över 40 länder. År 2000 debuterade han som romanförfattare med An einem klaren, eiskalten Januarmorgen zu Beginn des 21. Jahrhunderts. Han har också skrivit teateressäer. Roland Schimmelpfennig har mottagit ett flertal priser, däribland Else-Lasker-Schüler-Dramatikerpreis både 1997 och 2010, Nestroy-Theaterpreis för bästa tyska pjäs både 2002 och 2009 samt Mülheimer Dramatikerpreis 2010.

Hans pjäser har drag av postdramatisk teater. Schimmelpfennig har själv karakteriserat sin dramatik så här: "Gestalternas stora svaghet består ytterst av deras bristande förmåga att förhålla sig till det som sker." Han "demaskerar människornas till synes normala vardagstillvaro, och som genom att laborera med olika tidsplan och perspektivförskjutningar fyller sina förbryllande stycken med en akut känsla av något förvrängt och hotfullt. Snarare skildras detta associativt och i brottstycken än med hjälp av någon tydligt driven intrig eller psykologisk gestaltning" (Martin Lagerholm, SvD). Rollfigurerna går in i och ut ur sina roller och Schimmelpfennig jobbar med distanseringseffekter som överdrifter och vrångbilder av verkligheten. I pjäserna ställs tid, rum, kön och härkomst på ända med överraskande klippteknik. Något fantastiskt, obehagligt eller världsomstörtande kan blixtra till mitt i ett alldagligt sceneri.

Uppsättningar i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BIBSYS, Roland Schimmelpfennig, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Heinz Ludwig Arnold & Hermann Korte (red.), Kritisches Lexikon der Gegenwartsliteratur, Roland Schimmelpfennig.[källa från Wikidata]
  3. ^ Babelio, Roland Schimmelpfennig.[källa från Wikidata]
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 10 december 2014, licens: CC0.[källa från Wikidata]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]