Rolf Leanderson

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rolf Leanderson, född den 16 oktober 1933 i Sölvesborg, död 1990, var en svensk operasångare (baryton) och läkare (foniater).

Parallellt med studier i medicin studerade han sång, bland annat för Dagmar Gustafson i Stockholm och Erik Werba i Wien.

Leanderson gjorde scendebut 1962 på Drottningholms slottsteater som Guglielmo i Così fan tutte. Han hade stora framgångar i denna roll, i rollen som Figaro i Giovanni Paisiellos Il Barbiere di Siviglia, som Belcore i Kärleksdrycken av Gaetano Donizetti, i operorna Orlando och Serse av Georg Friedrich Händel och i Il Mondo della Luna av Joseph Haydn. År 1965 debuterade han på Kungliga Operan, åter som Guglielmo i Così fan tutte. Han fortsatte sedan sin karriär på Kungliga Operan, där han även var röstläkare för andra sångare. Leandersson hade också en framgångsrik karriär kom ut som konsert- och oratoriesolist. Han specialiserade sig på att utföra solopartierna Johann Sebastian Bachs passioner och kantater, och behärskade dessutom en bred liederrepertoar. 1976 sjöng han vokalpartiet i Dagdrivaren av Hilding Rosenberg.

Leanderson var även verksam som sångpedagog. Han arbetade också som röstläkare (foniater) vid Karolinska sjukhuset. Han var docent i foniatri.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

  • On the functional organization of facial muscles in speech. Doktorsavhandling, 1972

Källor[redigera | redigera wikitext]