Rollator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rollator

En rullator[1] eller rollator[2] är ett hjälpmedel för personer som har svårt att stå och gå på egen hand. Rollatorer brukar ha tre eller fyra hjul, en sits så att personen även kan sitta och vila sig på rollatorn, och en korg för mindre bagage.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Rollatorn uppfanns av Aina Wifalk i slutet av 1970-talet.[3]

Föregångaren till rollatorn kom till Sverige från England under tidigt 70-tal. I England användes ett kromat gåstöd (walker) med två framhjul och doppskor av gummi på de bakre rörens ändar. Gåstativen importerades av stockholmsföretaget Akema, som försåg gåstativen med bakre hjul och cykelhandbromshandtag. Gåstativet fick namnet Rollator; i Sverige används namnet rullator bland annat i tidningsartiklar samt i Svenska Akademiens ordbok.[1] Stavningen rullator relaterar i svenskan till verbet rulla.

Utifrån det modifierade gåstativet utvecklades under senare delen av 70-talet de svenska modellerna av rollatorer. Ahlbergs AB i Fjärdhundra, Leber Rehab AB i Alvesta samt Etac AB, (Enco Miljö AB) i Anderstorp utvecklade olika varianter av rollatorer. Företagen konkurrerade med nya modeller som med tiden anpassades för att tillgodose olika brukares behov. De mest kända modellerna kom från Leber Rehab AB med deras Carl-Oscar. Etac AB lanserade Nova som industridesignerna Morgan Ferm och Karl-Axel Andersson tillsammans med teamet på Etac AB skapade.

Under 1990-talet utvecklade Dolomite AB i Anderstorp rollatorn Opal. Industridesigner Anders Ahlberts och Sven-Inge Kjell stod för utveckling och design. Rollatorn Opal blev marknadsledande med sin unika design som kännetecknades av de framåtvända körhandtagen med ovalformade bromshandtag och uppfällbar sits.

Under en 30-årsperiod har det tillverkats rollatorer med tillbehör i Anderstorp för cirka 2,5 miljarder kronor. I Sverige förskrivs det cirka 60 000 rollatorer per år, Sverige är det rollator-tätaste landet i världen. Svensk hjälpmedelsindustri har uppmärksammats i världen och inbringat betydande exportintäkter genom åren. Livslängden för en rollator är 10 till 15 år.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] (ruccola – rullning), SAOL v13. saol.se. Läst 24 november 2015.
  2. ^ rollator i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 24 november 2015.
  3. ^ Aina Wifalk - Rollatorn, Innovationsinspiration. Läst 2010-10-26