Rollfigurer i Rederiet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Det här är en sammanställning av huvud- och bifigurerna i TV-serien Rederiet. Med sina 20 säsonger och sammanlagt 318 avsnitt är den den längsta dramaserien i svensk TV-historia, och den pågick åren 19922002.

Familjen Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Reidar Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Gösta Prüzelius. Medverkade i avsnitt 1-265, 300

Reidar Dahlén var patriarken och en av de viktigaste rollfigurerna i serien. Som delägare i och VD för rederiet Dahléns styrde Reidar både företag och familj med fast hand. Han var gift två gånger i serien, först med Elinor Dahlén, sedan med Elinors tvillingsyster Beatrice (båda spelade av Gaby Stenberg). Som den sanne patriarken hade han även en mängd äkta och oäkta barn: Rolf (Mikael Samuelson), Renate (Suzanne Reuter), Rebecca (Gunilla Paulsen), Tony (Kenneth Söderman), Carl (Bengt Bauler) och Mona (Regina Lund). De tre sistnämnda är oäkta barn.

I "Rederiets" sista avsnitt avslöjades det att han även var far till ett barn med Dahléns nuvarande ägare Eva Remmer (Mikaela Ramel), och därmed hade säkerställt att rederiet även i framtiden kommer att ägas av Dahlén-släkten. Barnet hette Viktor.

Gösta Prüzelius avled i maj 2000, men hans rollfigur Reidar medverkade även i höstsäsongen samma år, eftersom man låg cirka ett halvår före med inspelningarna. SVT valde att inte ersätta Prüzelius med en ny skådespelare.

Elinor Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Gaby Stenberg. Medverkade i avsnitt 1-7, 200, 300

Elinor Dahlén var hustru till Reidar Dahlén, mor till Rolf Dahlén, Renate Dahlén och Rebecca Dahlén. Elinor medverkade bara 1992 i seriens första sju avsnitt och blev alltmer olycklig eftersom Reidar hade svårt att släppa företaget och flytta iväg som pensionär till Portugal med henne. När hon fick reda på Reidars gamla kärleksaffär med Gerd Sjögren blev det droppen och hon begick självmord genom att hoppa överbord från Freja.

Beatrice Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Gaby Stenberg. Medverkade i avsnitt 58-288, 307-318

Elinors tvillingsyster Beatrice flyttade tillbaka till Sverige från USA 1994, där hon hade levt tillsammans med sin make Charles Ericson, som hon skilt sig från några år tidigare, och sonen Carl. Till en början var det många i familjen som ogillade att Beatrice trängde sig in i familjen, speciellt dåligt omtyckt var hon av Renate. Under de tidigaste säsongerna förälskade hon sig i Reidar, som hon senare gifte sig med. Beatrices son Carl Ericson flyttar även han in i familjen. Senare kommer det fram att Reidar är far till Carl, efter en romans han hade med Beatrice i sin ungdom. Beatrice avslöjar det för både Reidar och Carl för att de skall sluta fred med varandra.

Beatrice blev under en lång period uppvaktad av familjens läkare, doktor Bertil Bergwall. Hans försök att vinna Beatrices kärlek blir mer och mer sjuka och han blir totalt besatt av henne, så till den grad att när Beatrice avvisar Bergwall för sista gången med orden "Jag vill aldrig mera se dig här...", utsätter Dr Bergwall henne för hemska smärtor framkallade genom voodoo. Han försvann då till Haiti för gott. Beatrice bedrev ett tag ett konstgalleri ombord på Freja tillsammans med Micki Sandell.

Rolf Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Mikael Samuelson. Medverkade i avsnitt 1-45, 200, 300

Rolf Dahlén var Reidars och Ellinors förstfödda barn, och kapten på M/S Freja. Rolf var gift med Yvonne Almqvist-Dahlén och hade tillsammans barnen Reidar Jr och Lina Dahlén. Som kapten på Freja ombord hade han en hemlig kärleksaffär med städerskan Sofie Sjögren, något som Yvonne så småningom fick reda på. Sofie blev gravid, vilket ledde till att Yvonne och Rolf separerade. När Sofie senare förlorade barnet i ett missfall lämnade även hon Rolf. Rolf övertalades till slut av sin far att gå iland och ta över Dahléns. Som VD för Dahléns fick han kämpa mot Reidars nyförvärv Elisabeth Lerwacht, något som till sist ledde till att han fick avgå. I säsong tre blev Rolf projektledare för Dahléns (som vid den tiden hade gått samman med det konkurrerande rederiet Mega-Line) och ansvarade därmed för bygget av den nya båten "Ellinor". Men dispyterna mellan honom och Elisabeth förvärrades och han sade snart upp sig. Istället bildade han tillsammans med Dahléns huvudfiende Henrik Bjurhed det nya rederiet "Transbaltic". De anställde Yvonne som sekreterare. Genom en bulvan lyckades Transbaltic köpa Freja, som låg ute för försäljning, och konkurrerade därmed nästan ut Dahlén-Mega Line. Rolf och Yvonne återförenades och bestämde sig för att börja om på nytt. Men på väg hem, efter att ha meddelat personalen på Freja om uppköpet, tappade Yvonne kontrollen över bilen, som även Rolf satt i, vilket slutade i en olycka, där Rolf dog.

Renate Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Suzanne Reuter. Medverkade i avsnitt 1-60, 200, 300

Renate Dahlén var mellanbarnet till Reidar och Elinor, och blev ständigt förbisedd av sin far i företaget. Som person var hon driftig, hård och visste vad hon ville. I det sista avsnittet av den första säsongen besökte Dahléns den nya båten Mega Star, som man hade förlorat till Mega Line, på vilket en brand utlöstes. Renate hamnade i koma efter branden, men vaknade slutligen upp i den tredje säsongen. Hon blev lite senare utsedd till VD för Dahlén-Mega Line av Elisabeth Lerwacht, med vilken hon senare kom på kant med. Efter att Lerwacht petats av Reidar men återkommit i Dahléns styrelse efter påtryckning från Dahléns bank, och Tony Sjögren (som hon inte tyckte speciellt bra om) fått arbete på Dahléns, valde Renate att lämna företaget för Transbaltic, som hon drev tillsammans med Henrik Bjurhed. När Transbaltic köptes upp av Dahléns återgick Renate till Dahléns. Renate hade en kärleksaffär med Henrik, men då hon fick veta att Henrik var far till hennes syster Rebeccas barn flyttade hon till Singapore. Hon återvände aldrig. När Reidar avled valde hon att skänka sin andel av arvet till välgörande ändamål.

Rebecca Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Gunilla Paulsen. Medverkade i avsnitt 1-30, 56-57, 72, 200, 271-318

Rebecca Dahlén var Reidars och Elinors yngsta dotter, som till en början bara var ung och sprallig och inte direkt tänkte på framtiden. Hon fick arbete ombord på Freja, samtidigt som hon förlovade sig med Ola Simonsson. Hon bröt dock förlovningen när Ola var tvungen att åka utomlands på ett uppdrag. En dag åkte Henrik Bjurhed med ombord och de hade en liten romans, utan att någon av dem visste vem den andre var. Senare insåg Rebecca vilket misstag hon gjort, men fortsatte romansen med Henrik.

Rebecca lämnade till slut Freja och fick arbete på kontoret istället, men där trivdes hon inte på grund av Elisabeth Lerwachts ständiga påhopp. När Ola återvände hittade de tillbaka till varandra, men då var hon redan gravid - och Henrik Bjurhed var barnets far. Rebecca lämnade serien år 1993, dock utan Ola som åkte i fängelse efter branden. Hon återkom dock till julen 1994 då hon hade med sig sonen Ragnar. Hon besökte Ola i fängelset, han rymde på sin permission och de reser till Frankrike - utan Ragnar. Hon återkom senare och hämtade Ragnar. Under julen visade sig det också att Henrik inte var far till Ragnar. Rebecca lämnade Sverige och flyttade till Frankrike. Hon fick ytterligare en son med Ola, Henry.

Efter Reidars död återvände Rebecca till Sverige för att styra upp Dahléns. Först delade hon VD-posten med Peter Henson (Joe Gardner), men avsattes när styrelsen fått veta att hon köpt upp Joe Gardners aktiepost. När den nye VD:n Magnus Glantz anställdes, fick Rebecca jobbet som marknadschef. Men efter att ha avslöjat Magnus med att använda droger och sen tvingat honom att dela på VD-posten med henne, återinsattes hon som VD. Samarbetet faller dock och till slut står Dahléns i ruiner efter uppköpet av Remmer Line. När den nya VD:n Eva Remmer tar över företaget ger hon Rebecca sparken. Rebecca flyttar då tillbaka till Frankrike med sin make Martin och deras två söner.

Yvonne Almkvist/Dahlén/Bjurhed[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Lena Strömdahl. Medverkade i avsnitt 1-103, 200, 300

Yvonne Dahlén var i seriens första säsong lyckligt gift med Rolf och hade barnen Lina och Reidar Junior med denne. Senare avslöjas det att Rolf hade en hemlig kärleksaffär med en hyttstäderska på Freja, Sofie Sjögren. Yvonne lämnar Rolf. Yvonne lyckas även ta reda på att Reidar var Tony Sjögrens far. Under säsong tre startar Rolf och Henrik ett eget rederi - Transbaltic - och Yvonne får jobb som sekreterare där. Detta leder till att Rolfs och Yvonnes kärlek vaknar till liv igen och de båda planerar att gifta om sig. Dock dör Rolf i en tragisk bilolycka i avsnitt 45.

Under säsong 4 får Yvonne tjänsten som intendent på Freja, och kapten Sara Torstensson är något kritisk till ledningens val, eftersom hon anser att Yvonne saknar erfarenhet och kompetens. Snart lämnar dock Sara båten och Jussi tillträder som ny kapten. Jussi uppskattar Yvonnes arbetsinsatser och hon får stanna på Freja.

I säsong 6 lämnar Yvonne Freja för att arbeta som inköpschef på Dahléns. Hon blir alltmer förälskad i Henrik Bjurhed och de gifter sig. Lyckan är dock kortvarig; äktenskapet börjar snart knaka i fogarna och både Yvonne och Henrik har kärleksaffärer bakom varandras rygg. De lyckas till slut rädda sitt äktenskap och flyttar tillsammans till Göteborg i avsnitt 104, där de har startat ett eget litet rederi. Yvonne återvände aldrig till serien, men det gjorde Henrik Bjurhed. När han kom tillbaka på Redarbalen 2002 berättade han att han och Yvonne gått skilda vägar åt.

Lina Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades från avsnitt 1-30, 38, 200, 300 av Louise Belfrage, och från avsnitt 100-144, 200, 300 av Sara Alström

Lina Dahlén var Rolf och Yvonne Dahléns dotter som i början av serien var en ständig passagerare på Freja. Hon är storasyster till Junior (Reidar Jr.). Hade en kort romans med vaktmaskinisten Thomas ombord på Freja. Åkte till USA för att studera, men kom tillbaka till Sverige under Dahléns 100-årsjubileum i säsong åtta. Hon utsågs till ny VD för Dahléns efter det att hennes mor Yvonne tackat nej. Carl Ericson, som också ville ha VD-posten, gjorde allt för att Lina skulle förlora sitt VD-jobb. Lina förlorade sedan VD-posten till Carl efter en misslyckad pengaaffär som ledde till att hon förlorade Reidars förtroende. Den nye VD:n Carl såg till att förgifta Reidar med arsenik (eftersom han ansåg att han lade sig i för mycket), men förgiftade också Beatrice och sig själv, för att få det att se ut som att Lina var den skyldige. Detta ledde till att Lina sattes i häktet, oskyldigt anklagad. Endast Junior trodde på henne hela vägen ut. Efter att missförståndet retts ut lämnade hon familjen och flyttade tillbaka till USA, för att avsluta sina studier.

Reidar Jr. Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades från avsnitt 1–76, 200 av Emil Boss, från 86–147, 158–162, 200, 300 av Måns Nathanaelson

Reidar Jr. Dahlén, vanligtvis kallad Junior, var Rolf och Yvonne Dahléns son. Han hade höga ambitioner och siktade på att bli VD för Dahléns. När hans syster Lina kom tillbaka från USA och blev vald istället för honom blev han arg och besviken. Junior försökte alltid få vara med och bestämma, men hans farfar litade aldrig på honom. Han flyttade sedan till USA för att studera och planen var att han skulle ta över företaget efter sina studier. Han kom tillbaka en kortare tid, men lämnade sedan serien för gott.

Carl Ericson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Bengt Bauler. Medverkade i avsnitt 59-270, 300, 318

Carl Ericson var Reidar och Beatrice Dahléns näst äldste son, vilket tittarna inte fick veta förrän i den tolfte säsongen. Carl var en charmerande men farlig man som inte skydde några medel för att nå sina mål. Han hade även en bakgrund som narkotikamissbrukare. Carl började sin bana i serien med att arbeta som överstyrman ombord på Freja. Där träffade han barchefen Siv Svensson i vilken han förälskade sig i. Under Viggo Striebers tid som kapten valde Carl att gå iland. Han fick då ett jobb på Dahléns kontor. Sekreteraren Mona flörtade frenetiskt med honom och förhållandet med Siv fick sig en törn. I det sista avsnittet av säsong sex utsågs Carl till tillförordnad VD för Dahléns. Carl tog tillfället i akt och avskedade Viggo. Som hämnd för att ha fått sparken erbjuder Viggo Carl narkotika. Carl hamnade åter i knarkträsket, vilket så småningom ledde till att han jagades av den ryska maffian och blev rullstolsbunden efter ett självmordsförsök. Senare träffade han den Silver Lines-anställde Jeanette Wester. Båda fick genast känslor för varandra och allierade sig med varandra för att få bort Lina Dahlén, som då var Dahléns VD. Carl utsågs under den nionde säsongen till ny VD för Dahléns efter att Lina Dahlén blivit avskedad av Reidar på grund av meningsskiljaktigheter gällande ett lån (vari Carl hade ett finger med i spelet). Carl trivdes i rollen som VD och ville styra ensam. Han försökte förgifta Reidar med arsenik då han tyckte att denne lade sig i för mycket. Under större delen av serien hade Carl och Reidar VD-posten om vartannat. Under den trettonde säsongen anställdes sekreteraren Emelie Lindberg på Dahléns, som var upp över öronen förälskad i Carl, vilket han inte lade märke till. Emelies känslor för Carl växte sig så starka att hon började manipulera honom efter att Carl tappat minnet efter en misshandel. Hon kidnappade Carl och försökte döda både honom, sig själv och Alexandra Remmer genom att spränga en bomb. Carl överlevde Emelie och återkom till företaget. Men en tid senare visade det sig att Emelie också överlevde, då hon en dag uppenbarade sig för honom på kontoret. Då uppstod en ny person i Carl - Sam, vilket ledde till att han hamnade på sjukhus. Men snart var han tillbaka igen och började då att arbeta på Remmer Line, då hans bror, Peter Henson, som Carl inte trodde var hans riktiga bror, fått VD-posten på Dahléns. Skickades till mentalsjukhus efter att ha försökt bränna upp M/S Freja.

Ragnar Dahlén Jr[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Charlie Gustafsson och medverkar i avsnitten 271–318.

Ragnar Jr är Rebecca Dahlén och Ola Simonssons första gemensamma son. Då Ragnar föds är Rebecca inte säker på vem som är barnets far, och Henrik Bjurhed får för sig att det är han som är pappan. Därför kidnappar Bjurhed Ragnar på inrådan av Mona Kjellgren. Detta händer samtidigt som Rebecca är på flykt med Ola. Till sist förenas ändå Rebecca och Ragnar Jr och de åker till Frankrike. Då Reidar dör flyttar Ragnar Jr tillbaka till Sverige, ett Sverige som inte på något sätt är hans hem. Då Rebecca dessutom jobbar hela tiden och han har svårt att hitta sin plats bland kamraterna i hans nya skola, försöker han ensam rymma till Frankrike.

Nämnvärt är att då Ragnar Jr dyker upp första gånger i serien är det inte Charlie Gustafsson som innehar rollen.

Henry Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Oskar Jedeskog och medverkar i avsnitten 271–318.

Rebeccas andra son med Ola Simonsson.

Familjen Remmer[redigera | redigera wikitext]

Katarina Remmer[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Margaretha Byström i avsnitten 157-318

Katarina Remmer blev VD och ägare av Remmer Line efter att gått bakom ryggen på sin bror Ivan under en familjefejd om vem som skulle överta företaget efter deras far Alexander Remmers död. Hon var en riktig karriärkvinna och hänsynslös och Reidar Dahléns största konkurrent då Pehr Silver låtit sälja sina fartyg till Katarina och flyttat tillbaka till Göteborg. Mamma till Alexandra, Viktor och Sergej. Hon har även en till son, Aleksej Remmer, som inte medverkade i serien. Pappa till barnen var exmaken Robert Boisse De Blaque. Hon är mormor till Anja och Leo Remmer (som är barn till Alexandra) och farmor till Nina och Nikolaj (barn till Sergej).

Lyckades tillsammans med Reidar Dahlén att få igenom en sammanslagning mellan Dahléns och Remmer Line, en fusion som senare upplöstes efter interna konflikter.

Katarina Remmer blev kär i Frejas förstemaskinist Gustav Sjögren. Deras förhållande var i perioder i gungning, men dom beslutade sig till sist för att gifta sig med varandra. Äktenskapet tog dock senare slut.

Alexandra Remmer[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Carina Lidbom i avsnitten 163-306

Alexandra Remmer var dotter till Katarina Remmer och mor till Anja Remmer. Hon var i början anställd på Remmer Line, men efter att hennes mor Katarina skadat hennes relation med pojkvännen Klas valde Alexandra att gå över till Dahléns. Alexandra utvecklade en nära relation med Carl, som också arbetade på Dahléns. Deras kärlek till varandra låg hela tiden i luften.

Viktor Remmer[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Johan H:son Kjellgren i avsnitten 181–234, 300

Viktor Remmer var son till Katarina Remmer och Robert Boisse de Blaque och bror till Alexandra och Sergej. Han var framgångsrik i karriären och tjänade stora summor pengar. Viktor var under en tid VD för Remmer Line. Viktor var också en spänningssökare av rang och fann det roande att leka med andra människors liv. Han hade en mycket kylig relation till sina brorsbarn Nikolaj och Nina som utgör en maktfaktor som arvtagare i Remmersläkten. Viktor dog av ett skorpionstick, vilken var sänd som en present från hans far. Faderns mening var inte att döda honom, utan bara att varna honom, eftersom Viktor hade en sexuell relation med sin halvsyster Madeleine.

Nikolaj Remlund[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Patrik Bergner i avsnitten 172–312, 318

Nikolaj Remlund var son till Sergej och barnbarn till Katarina Remmer och Robert Boisse de Blaque, bror till Nina Remmer samt brorson till Alexandra och Viktor.

Nikolaj dök upp i serien som barnbarn till Katarina. Han var förföljd av den ryska maffian eftersom han är en hacker och sitter på ovärderlig information som både maffian och Interpol vill åt. Nikolaj har därför ändrat namnet till Remlund, från Remmer som är hans riktiga efternamn. Han vill helst sluta med livet som hacker, men personer med kunskap om Nikolaj försöker ständigt utnyttja hans kunskaper. Speciellt hans farbror Viktor Remmer som skaffar hållhakar på Nikolaj för att sen tvinga honom att utnyttja sin datorkunskap helt för egen vinning. Först arbetade Nikolaj som kökschef ombord på Freja, men startar sedan sin egen restaurang Kalinka på fartyget, där de serverade rysk mat.

Nikolaj var bisexuell, och under hans första tid på Freja hade han ihop det med både kapten Andrea Melin och frisören Micki Sandell. När det avslöjades gjorde både Andrea och Micki slut.

Noterbart om Nikolaj är att han älskar sin syster Nina mer än övriga familjen och är den enda som på allvar hjälper henne när det uppdagas att hon arbetat som eskortflicka i Schweiz. Nina får stora problem och blir till och med uppsökt av ledaren för eskortfirman. Efter många försök av ledaren att komma åt Nina, råkar Nikolaj döda honom i självförsvar genom att trycka upp honom mot en vägg, där det "olyckligt" nog råkar sitta en klädeskrok. Liket rullas in i en matta som de smusslar med sig ut på passagerardäck mitt i natten. Säkerhetschefen Vera Bengtsson upptäcker dem och uppmanar dem att genast bege sig in, hon upptäcker dock inte mattan och beger sig så småningom iväg. Nikolaj och Nina rullar sedan mattan överbord och fransosen försvinner ner i Östersjöns vatten, för att sedan bli upphittad av polisen flera säsonger senare. Nikolaj blir då huvudmisstänkt för mordet, och efter en lång tids försök att gömma sig blir han till slut fasttagen av polisen och hamnar i häktet. Rättegången blir dock inställd och Nikolaj blir frikänd tack vare att Katarina betalade åklagaren 2,2 miljoner kronor.

Nina Remmer[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Marie Robertson i avsnitten 181–252, 259–273, 300, 318

Nina Remmer är dotter till Sergej och barnbarn till Katarina Remmer och Robert Boisse de Blaque och syster till Nikolaj Remlund samt brorsdotter till Alexandra och Viktor.

Dök upp från internatskolan i Schweiz som hon blivit relegerad från. Fick hjälp av Nikolaj att ordna jobb på Freja som croupier. Katarina blev inte glad när hon upptäckte att hon lämnat skolan, och värre blev det när det senare uppdagades (på grund av Viktor) att hon hade ägnat sig åt eskortverksamhet. Det visade sig senare att hon hade gjort det för att hjälpa polisen att sätta fast en liga som specialiserade sig på att "fånga" unga tjejer som sedan tvingades att prostituera sig. Ligans ledare, Claude, dök upp på Freja för att starta ny "rörelse" och Nina hjälpte till men passade på att larma polisen. Efter en tids spanande från deras sida blev det tillslag och alla, utom Claude, åkte dit. Claude dog genom en olyckshändelse när han försökte våldta Nina (Nikolaj kom i tid och kastade in Claude i väggen precis där det satt en vass krok) och hamnade i Östersjön.

Nina blev kidnappad av den mycket otrevlige polisen och ligamedlemmen Magnusson som var ute efter Nikolajs livförsäkring (disketterna med information om ryska maffian). Magnusson gjorde henne heroinberoende. Nina blev fritagen av Nikolaj och Viktor men rymde snabbt från Freja när abstinensen blev outhärdlig. Var borta i ett halvår men dök sedan upp i ett fängelse i Columbia. Nikolaj fick henne fri med hjälp av Eva Remmer, och hon jobbade sedan ett tag i restaurangen.

Nina hade först ett förhållande med Filip "FN" Norberg, men det tog slut i och med att han blev spelberoende. Hade sedan ett kort förhållande med Jesper Haglund som tog tvärt slut när han bestämde sig för att det var viktigare att vittna i en rättegång än att skydda Nina från ligans hotelser mot henne. Både FN och Jesper arbetade som maskinister på Freja.

Nina åkte tillbaka till Schweiz för att avsluta studierna men kom snabbt tillbaka igen, gravid. Pappa till barnet var Jesper som genast vill bilda kärnfamilj, något Nina inte alls hade lust med. Hon ville inte göra abort heller. Något Katarina, efter att ha gått i taket när Anja skvallrade, "föreslog". Blev hårt ansatt av allehanda besserwisser, med Bengtsson och Katarina i spetsen, och hade det väldigt jobbigt. Den ende som stödde henne var Nikolaj. Nina fick missfall efter att ha ramlat utför en trappa i samband med Frejas grundstötning. Hon anklagade Bengtsson (som stod högst upp) för att ha knuffat henne, något Jesper inte ville tro på.

Efter rättegången mot Bengtsson (som kom efter att Jesper anmält sin egen mor) bestämde sig Nina för att åka tillbaka till Schweiz igen.

Anja Remmer[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Lotta Karlge, medverkar i avsnitten 255-306

Anja Remmer är dotter till Alexandra Remmer. Hon fick arbete på Freja i Nikolaj Remlunds restaurang Kalinka. Anja missbrukade marijuana och efter en så kallad snedtripp fick hon för sig att ett barn befann sig i maskineriet och försökte stoppa motorn och slog ner en anställd med en skiftnyckel. Hon hamnade på rehabilitering, och bodde därefter hos sin mor Alexandra. Hon beslöt sig sedan för en nystart, utan droger, och sökte praktikplats på Freja. Till slut med lite hjälp från Katarina fick hon en praktikplats i baren med Joker som handledare. Joker gillade inte henne i baren först, på grund av hennes beteende sist hon jobbade på Freja men de blev vänner till slut. Anja hade först ett förhållande med restaurangchefen Mattias Andersson, men lärde sedan känna Peter Henson och blev förälskad i honom och de inledde ett förhållande. Efter att hon fått reda på att Alexandra hade tagit Peter till Sverige för att utnyttja honom istället för att hjälpa honom, började Anja hata sin mor. Hon och Peter Henson bestämde sig för att hämnas på henne, och tillsammans med Tony och Stina lurade de Alexandra på 4 miljoner och flyttade sedan till USA.

Leo Remmer[redigera | redigera wikitext]

Leo Remmer är son till Alexandra Remmer. Man fick aldrig höra talas om honom förutom när Alexandra berättade om att hon lämnade Leo och Anja Remmer till deras far som små.

Eva Wiik/Roberts/Remmer[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Mikaela Ramel och medverkar i avsnitten 202, 209, 210, 211, 220, 222, 235–252, 300, 318

Även känd som Eva Roberts, Eva Wiik och "Angelique". Hon dök upp för första gången som prostituerad, och tillsammans med Viktor gjorde hon upp en plan för att tömma familjeföretaget Remmer Line på pengar och fly landet. Viktor blev dock blåst av Eva, som lämnade landet med alla pengarna och startade hotellverksamhet i Västindien.

Senare dyker Reidar upp på hennes hotell i Västindien när han är där för att inspektera Dahlén-Remmer Lines flotta där. Det slutar med att hon kommer till Sverige och blir ny VD för Dahlén-Remmer Line eftersom hon påstår att hon är Viktor Remmers änka och således ärvt företaget efter honom. Reidar blir hennes mentor och hjälper henne på vägen. När Alexandra Remmer hotar att publicera ett par utlämnande bilder på Eva och Reidar så lämnar hon landet.

I seriens allra sista avsnitt dyker Eva än en gång upp med sin lille son Viktor, och nu avslöjas det att hon har köpt upp en hel del aktier och tar över Dahlénrederiet och Remmer Line. Hennes första åtgärd blir att sparka Rebecca och Katarina, avveckla Remmer Line och gå in med nytt kapital i Dahléns.

Under avsnittets sista sekunder avslöjas det att lille Viktor är son till Reidar och därmed stannar företaget inom familjen.

Sergej Remmer[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Hans Klinga och medverkar i avsnitten 308–312

Sergej är son till Katarina och Robert Boisse De Blaque, bror till Alexandra Remmer och Viktor Remmer samt far till Nikolaj Remlund och Nina Remmer.

Sergej lämnade sina barn ensamma med deras döende mor och flyttade från landet. I sista säsongen kom han och försökte återknyta kontakten med sin son Nikolaj Remlund.

Robert Boisse de Blaque[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Per Myrberg och medverkar i avsnitten 220–234, 262–264, 300

Robert är Katarinas f.d. man som efter trettio år återvänder till Sverige efter att ha köpt Dahlén-RemmerLine samt för att åter vinna Katarinas hjärta.

Madeleine Boisse de Blaque[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Josephine Bornebusch och medverkar i avsnitten 224–234, 300

Roberts dotter. Hon inleder ett förhållande med sin bror Viktor efter att han lurat i henne att Robert inte är hans far, vilket var en lögn och ett försök att få bort Robert från Sverige. Madeleine lämnar sedan landet och säger upp kontakten med sin familj då hon får veta att Viktor ändå var hennes bror.

Familjen Sjögren[redigera | redigera wikitext]

Gustav Sjögren[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Bert-Åke Varg och medverkade i avsnitten 1–318

Gustav var en mycket temperamentsfull förstemaskinist på Freja och utgjorde med sin jordnära syn på tillvaron och arbetet en säker och trygg garanti för att färjan skulle gå som planerat. En av få rollfigurer som var med under "hela resan", 1992-2002. De övriga var sonen Tony Sjögren spelad av Kenneth Söderman, Uno Kronkvist (Hans V. Engström) och Joker (Johannes Brost).

Gustav var mycket pålitlig och han satte alltid moralen främst. Han var facklig representant och gjorde alltid sitt bästa för såväl personalen som Freja. Även om han kunde uppfattas som sur och vresig så hade han ett stort hjärta.

Gustav vann 20 miljoner på tipset i säsong fem, och köpte då en stor aktiepost i Dahléns och fick därmed en plats i styrelsen. Han var en tid styrelseordförande för Dahléns, men lämnade sina styrelseuppdrag efter en dispyt med Reidar.

Han var gift tre gånger. Först, under många år, med kallskänkan Gerd, sedan med Barbro som dog i cancer, och till sist med Katarina Remmer vars äktenskap gick i kras. Han hade även ett kort förhållande med husfrun Irma Nilsson.

Gustav var far till Tony och Sofie, även om Tony biologiskt sett var Reidars son.

Gerd Sjögren[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Wallis Grahn i avsnitten 1–27, 56–57, 300

Gerd var i början av serien lyckligt gift med Gustav och arbetade som kallskänka ombord på Freja. Snart visade sig att hon hade problem med höften. När hon ska operera höften så betalar Reidar för hennes vård, vilket leder till att Yvonne som arbetar på samma sjukhus får reda på att Tony är Reidars son och inte Gustavs.

Under säsong två fick Gerd återigen höftkrångel och Frejas nya kapten, Sara Torstensson, såg inte med blida ögon på Gerds sjukdom. Det slutar med att Gerd får gå iland för gott.

Under säsong 4 dyker hon upp igen och får höra av Gustav att han vill ta ut skilsmässa. Gerd lyckas snabbt ta reda på att anledningen till skilsmässan är en kärleksaffär med Frejas husfru Irma. Arg och bitter dyker hon upp på båten under julen, skäller ut Irma, och försvinner sedan från serien för alltid.

Tony Sjögren[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Kenneth Söderman och medverkade i avsnitten 1–219, 235-318

Tony Sjögren var en av de anställda ombord på Freja, där han alltid hade mygel för sig. Tony var en riktig gambler och en casanova som alltid ville spela en division högre än vad han klarade av.

Tony tillhörde egentligen familjen Sjögren och var son till Gerd som var gift med Gustav. I första säsongen avslöjades dock att Tony var Reidar Dahléns oäkta son med Gerd. Det drev Elinor till att hoppa överbord, men hon såg till att Tony fick ärva aktier efter henne. När det avslöjas att Tony är Reidars oäkta son, stiger han snabbt i graderna på Freja, då Intendent Björn Lindman utnämner honom till Tax Free-chef (trots att han hade tänk ge honom sparken innan).

När Rolf Dahlén går i land i sista avsnittet säsong ett, så tillträder en helt ny kapten på Freja i säsong två. Den nya kaptenen är en kvinna vid namn Sara Torstensson med ett väldigt meriterat förflutet inom sjövärlden - en kvinna som direkt fångar Tonys intresse.

Kort efter att Sara Torstensson tagit över som kapten får Tony möjligheten att bli den nya Intendenten. Det jobbet leder honom ännu närmare kapten Torstensson och till slut kan kaptenen inte längre motstå Tony och faller för honom, trots att det är emot fartygets etiska regler. Plötsligt så blir möten om personalen ursäkter för hemliga romanser mellan intendenten och kaptenen.

Allt verkar vara perfekt mellan Tony och Sara, bortsett från Jussi Tola som började som förste styrman samtidigt som Sara tog över Kaptenstjänsten. Jussi visar sig ha arbetat ihop med Sara tidigare och ännu lite senare kommer det även fram att de har haft ett förhållande och till och med har ett barn ihop. Jussi börjar direkt att trakassera Sara, hans svartsjuka gör honom till en riktigt sliskig typ. Slutligen får också Jussi nys om förhållandet mellan Tony och Sara, vilket driver honom till att vilja sätta dit Tony på något sätt. Tony och Jussi blir ständiga rivaler och samarbetet mellan intendenten, förste styrmannen och kaptenen kunde inte varit kyligare. Både Tony och Jussi bedriver skumraskaffärer ombord, bland annat i form av vapensmuggling från Jussis sida, som också berör Uno Kronkvist. När Tony avslöjar ryska torpeder ombord på Frejas passagerardäck, hamnar han rejält i klistret och hade troligen inte klarat livet om inte Jussi räddat honom. Det sätter Tony i den oangenäma sitsen av ofrivillig tacksamhetsskuld till Jussi.

Allt detta är bara en liten del av Tonys vardag under de två första säsongerna på Freja, och ju längre serien fortsätter, desto fler kvinnor och mer skumraskaffärer blir det för honom. Han handplockas av Reidar till kontoret som marknadschef i säsong fyra, för att senare under säsong sex hamna på Freja igen, där han under seriens gång hann arbeta som bartender, hovmästare, intendent, Tax Free-chef, casinochef, kryssningsvärd, diskare och slutligen Floor Manager . Blev rullstolsbunden efter ett branddrama ombord på Freja, som Tony var medskyldig till, som en följd av allt mygel i Tonys liv.

En uppmärksammad händelse i Tonys liv var att han hittade kärleken i Anki Jonasson, Jokers syster. Även det slutade dock olyckligt. Först på grund av Tonys otrohet med Jonas (Ankis son) rektor, och senare Ankis val att gå tillbaka till sin ex-man.

I seriens allra sista avsnitt gifter sig Tony med sin f.d. personliga assistent Stina, som väntar Tonys barn.

Sofie Sjögren[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Angelica Rubertson och medverkade i avsnitten 1–60, 183-186, 300

Sofie Sjögren var en av de anställda ombord på Freja. Sofie var dotter till Gustav och Gerd, och halvsyster till Tony Sjögren, eftersom Reidar var biologisk far till Tony. Sofie hade i första säsongen en kärleksaffär med Rolf Dahlén, vilket ledde till att hon blev gravid. Graviditeten slutade dock med missfall. Rolfs fru, Yvonne, hotade Sofie vilket drev henne till att försöka begå självmord. Sofie arbetade sig tillbaka och blev snart ihop med den nya överstyrmannen Jussi Tola.

Under säsong fyra får Sofie ett erbjudande om att åka ner till Austrailen för att jobba ihop med det f.d. Dahlénsanställde restaurangbiträdet Lisa. Hon valde att åka, vilket hon också gjorde. Sofie kom tillbaka en kort period under seriens trettonde säsong när Gustav låg svårt sjuk på sjukhus. Vad Sofie då egentligen var ute efter var Gustavs pengar om han skulle dö. Detta började Gustav att förstå, och blev osams med sin dotter. Dom försonades dock snart och Sofie reste hem igen till Australien.

Familjen Lindman[redigera | redigera wikitext]

Björn Lindman[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Krister Henriksson i avsnitt 1-20, 300, 307-317

Björn var en av seriens skurkar, som sexuellt utnyttjade nyanställda Pirjo och servitrisen Lisa. Han utövade också utpressning mot Tony, och var inblandad i knarksmuggling ombord tillsammans med Uno, till slut satte han dit Uno, som dock slog tillbaka genom att få Björn arresterad för knarksmuggling.

Björn Lindman var den sista som pratade med Ellinor Dahlén den dagen hon tog livet av sig.

Han blev först anmäld av Tony med flera men på grund av kontakter inom svenska polisen klarade han sig. Uno bad den nya kaptenen Sara att kontakta finska polisen som slutligen kunde sätta dit honom.

Björn kom tillbaka i sista säsongen och hjälpte Eva Remmer att köpa upp både Remmer Line och Dahléns.

Björns mor är Desiré Lindman och Mona Kjellgren är hans syster (samma mor). Hans far är Carl Lindman som var med om att starta färjetrafiken på Dahléns och dog innan serien startades (tog livet av sig).

Mona Kjellgren[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Regina Lund och medverkade i avsnitten 49–83, 271-272, 300

Mona Kjellgren arbetade som sekreterare på Dahléns och är oäkta dotter till Reidar Dahlén. Mona intrigerade och fick Elisabeth Leerwacht att framstå som alkoholist. Modern som är galen försöker elda upp kontoret två gånger och spränga sin lägenhet i luften. Syster till Björn Lindman. Någonting som tar hårt på Mona är att hon haft sexuella relationer med både Tony Sjögren och Carl Ericson utan att veta att hon är halvsyster till de båda.

Desirée Lindman[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Meg Westergren och medverkade i avsnitten 70–83

Desirée Lindman var hustru till Reidar Dahléns tidigare medarbetare Carl "Calle" Lindman. Hon var även mor åt Mona Kjellgren och Björn Lindman. Carl Lindman tog livet av sig när han fick reda på att Desirée hade en affär med Reidar. Det visade sig även att Mona var Reidars dotter. Desirée försökte skjuta Reidar när han var på väg till sitt bröllop med Beatrice. Försökte även ta sitt liv i lägenheten, vilket resulterade i att hon och Mona hamnade på sjukhuset.

Andra rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

Henrik Bjurhed[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Per Holmberg i avsnitten 1-103, 300, 313.

Henrik Bjurhed går under seriens gång från att vara Dahléns ärkefiende på Mega Line, där han övar utpressning på Ola Simonsson genom skumma affärer, och senare Rolf Dahléns kompanjon på nystartade Transbaltic till Renate Dahléns accepterade kärlek och misslyckad föredetting till att vara gift med Yvonne Dahlén och Pehr Silvers hantlangare. Ett tag trodde Bjurhed att Ragnar Dahlén Jr var hans och Rebecca Dahléns son, och kidnappade honom från Dahlénvillan för att kunna göra ett faderskapstest. Han gömde sig då hemma hos Mona Kjellgren. I säsong åtta blir Bjurhed omplacerad av Silver till Göteborg och Yvonne flyttar med honom för att de bestämt sig för att lappa ihop sitt äktenskap efter en dubbel otrohetsaffär signerad Georg Lager och Jeanette Wester.

Jan-Erik "Janke" Nilsson[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Tom Deutgen och medverkade i avsnitten 1-18, 51, 300

Janke är överstyrman på Freja under första säsongen. Han är alkoholist och spelberoende och hamnar i ekonomisk kris, vilket Tony utnyttjar. Han är far till Thomas i maskinrummet. I slutet av säsong ett gifter han sig med husfrun Irma Larsson ombord på Freja och åker sedan iväg på bröllopsresa. Under själva resan bestämmer sig Janke för att inte återvända hem till Sverige, och lämnar Irma. Under den fjärde säsongen återvänder Janke till Freja, återigen skuldsatt upp över öronen, för att be Irma om pengar. När han inte får låna av Irma stjäl han de pengar som Irma fått låna av Viggo, och smiter iland.

Thomas Nilsson[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Daniel Sjöberg och medverkade i avsnitten 4-30

Thomas jobbar i maskinrummet tillsammans med Gustav och senare även Kåkå. Han är son till Janke och inleder en romans med både Kåkå och Lina Dahlén. När Irma kommer tillbaka från hennes och Jankes bröllopsresa utan Janke, bestämmer sig Thomas för att sluta ombord för att istället leta efter sin försvunna pappa.

Irma Larsson[redigera | redigera wikitext]

Irma spelades av Eva Bysing, som medverkade i avsnitt 1-18, 29-105, 300.

Irma dyker upp i seriens första säsong som husfru på Freja. Hon visar sig ha ett hemligt förhållande med Frejas överstyrman, Janke, som är gift. De lyckas hålla sin relation hemlig ett tag; men snart får Jankes son Thomas reda på det. I slutet av säsongen gifte de sig och åkte på bröllopsresa. Men sedan tar lyckan slut; Irma kommer tillbaka till Freja utan Janke, eftersom han lämnade henne för spriten och spelandet. Hon började arbeta som husfru igen och fortsatte som det ända tills Yvonne slutade som intendent för att gå iland; då tog Irma över den tjänsten.

Allt är bra ända fram till säsong sju, då Irma, precis som Janke, får problem med spelandet. Detta ledde till att hon tvingades in i en illegal spelklubbsverksamhet av en man vid namn Jörgen. Irma inledde ett samarbete med polisen som arresterar Jörgen. I säsong 8 går Irma iland för att driva ett café tillsammans med sin barndomsvän Sven.

Torbjörn "Joker" Jonasson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Johannes Brost och medverkade i avsnitten 1–48, 57–318.

Torbjörn "Joker" Jonasson var en av seriens mest populära rollfigurer. Som bartender på Freja var han för det mesta seriens huvudsakliga "comic relief", i synnerhet tillsammans med kumpanen Uno Kronkvist.

I säsong tre gifter sig Joker med Irina, en f.d. prostituerad städerska, ombord på Freja. Äktenskapet slutade med skilsmässa. Han var också nära giftermål med Malin Johansson, men efter att Malin fått arbete i USA, tog förhållandet slut.

Joker var tillsammans med Tony Sjögren, Uno Kronqvist och Gustav Sjögren, de enda som var med "hela resan".

Uno Kronqvist[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Hans V. Engström och medverkade i avsnitten 2–10, 19–318.

I seriens början var Uno en halvskum typ som sysslade med smuggling av olika slag på M/S Freja. Men med tiden utvecklades han till seriens mest oförutsägbara "comic relief", i synnerhet tillsammans med sin funna vän Joker (spelad av Johannes Brost). Uno var en kverulant, egocentriker, lismare och viktigpetter som gick helt upp i vad han än företog sig, oavsett om det gällde karriärklättrande, Elvis-imitationer, Mensa-medlemskap, healing eller Den stora kärleken. Misslyckade kärleksaffärer var en ständig följetong i hans liv.

Ett lyckat, men kortvarigt äktenskap hade Uno haft med bartendern Siv (Kim Anderzon), vilket hade resulterat i deras döttrar, Peggy (Cecilia Ljung) och Paula (Malin Berghagen), som oväntat dök upp på båten i säsong 4 och de återfick kontakten efter många år.

Under en kritisk del av Unos liv lockades han in i sekten "Ljusets Barn", i vilken han tilldelades uppdrag som gick ut på att samla in pengar till sekten. Med Elin Hagbergs hjälp (dotter till sektledaren Joel) lyckades han slita sig loss ur Ljusets Barns starka grepp.

I slutet av serien gifte sig Uno med den nitiska säkerhetschefen Vera Bengtsson (Yvonne Schaloske). Engström var en av få som var med under "hela resan", 1992-2002. De övriga var Tony Sjögren spelad av Kenneth Söderman, Gustav Sjögren (Bert-Åke Varg) och Joker (Johannes Brost).

Från början hade Uno efternamnet Kronstedt, vilket ändrades efter de två första säsongerna på grund av påtryckningar från verklighetens adelssläkt med samma namn.

Yngve Almkvist[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Anders Ahlbom och medverkade i avsnitten 1–21, 300.

Yngve Almkvist var en maskinist och seriemördare med psykiska problem. Han mördade ett antal kvinnor ombord på Freja. Det visar sig att han avskyr kvinnor, med undantag för systerdottern Lina, eftersom hans mamma förgrep sig på honom när han var liten. Yngve var Yvonne Dahléns bror.

I början av säsong två försöker Yngve dränka Kåkå, men det misslyckas, och Kåkå anger honom för polisen. Yngve grips och tas in på psykiatrisk vård.

Lisa Axelsson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Helena Grossi och medverkade i avsnitten 1–30, 300.

Lisa Axelsson var servitris på Freja under seriens första två säsonger. Hon blev ständigt förälskad, först i kapten Rolf Dahlén och senare i Tony. Tony var trots allt hennes största förälskelse och hon lät sig till och med bli våldtagen av Björn Lindman för att rädda Tonys arbete i säsong 1. Hon stack senare till Australien för att glömma Björn och Tony, men återvände när pengarna var slut. Efter hennes nyanställning utnyttjade Tony och Uno henne och tvingade henne att arbeta svart i båtens casino. Till slut sade hon ifrån och sa upp sig från Freja och försvann iväg till Australien för gott. Sofie flyttade efter något år senare och öppnade restaurang med Lisa.

Ola Simonsson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Mikael Persbrandt och medverkar i avsnitten 1–30, 56, 57, 200, 300.

Ola Simonsson dök upp i avsnitt 1 som Rebeccas fästman, och arbetade som fotograf. Rebecca och Ola skulle gifta sig, men Ola hade en hel del skumraskaffärer för sig. Han blev utpressad av Henrik Bjurhed, Mega Lines VD, och blev tvingad att placera en bomb ombord på Freja. Rolf Dahlén räddade dock Freja från att gå till havets botten genom att kasta bomben överbord.

Ola fick senare en hel del telefonsamtal och mystiska brev och försvann iväg från Rebecca; Rebecca hade under den tiden en affär med Henrik Bjurhed. I slutet av säsong 1 tände Ola Simonsson eld på det nya fartyget där hela Dahléns ledning fanns ombord. Alla klarade sig, utom konsulten Tom Hansson som avled i lågorna. Ola Simonsson återvände snart och blev anställd som reklamchef av Elisabeth Lerwacht. Ola och Rebecca förlovade sig, men Ola blev pressad av Henrik Bjurhed och Bjurhed spred snart ut falska rykten. Ola och Rebecca ville flytta till Schweiz, men Ola blev gripen på flygplatsen och Rebecca reste själv. Ola smet från fängelset under sin permission och flydde med Rebecca till Frankrike.

Tom Hansson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Lennart R Svensson och medverkade i avsnitten 1–18.

Tom Hansson var med under seriens första säsong som konsult på Dahléns. Tom Hansson var Reidars allra närmaste medarbetare. Reidar litade alltid på Tom och han gick alltid före den långt mer kompetenta Renate, till dennes förtvivlan. Tom var Reidars val att ta över jobbet som VD under tiden han var sjuk i saknaden efter Ellinor. Tom försökte sätta sig in i arbetet med blev istället överkörd av Renate som såg sin chans att ta över makten och försöka bevisa för Reidar att hon duger. När det framkom att Tom Hansson, på uppdrag av Reidar, mutat sin vän Walter Persson på kommunikationsdepartementet i syfte att ge Dahléns ett terminaltillstånd, så gav Renate honom sparken för att visa vem som hade makten och eftersom hon trodde att Tom gått bakom ryggen på Reidar. När Rolf fick reda på att Tom fått sparken efter att Tom sökt upp honom på båten bestämmer sig Rolf till Reidars glädje att gå i land och ta över företaget tillfälligt och återanställa Tom, dock inofficiellt. Tom fick i uppgift att åka ner till Grekland för att förhandla med det grekiska rederiet Plytarkos i hopp om att vinna tillbaka Freja som man nyss sålt till dem, han lyckades med att förhala köpet för att ge Renate en möjlighet att försöka att reparera sitt misstag att sälja Freja.

I avsnitt 18 blev Reidar, Rolf, Renate och Tom bjudna till en invigningscocktail på Mega Lines nya båt Karisma. Ola Simonsson tände eld på båten, ovetandes om att någon var ombord. Tom dog i branden. Tom dyker upp i vinjetten i första avsnittet på säsong två i nytagen bild men han medverkar inte i avsnittet utan det inleds med hans egen begravning. Tom Hansson nämns för sista gången i serien när Renate vaknar upp ur koman från branden i första avsnittet på säsong tre. Rebecca hade en god relation till Tom och hon såg honom som en del av familjen.

Pirjo Koskinen[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Kaija Kärkinen och medverkade i avsnitten 1–18, 48, 300.

Pirjo Koskinen anställdes på Freja som hyttvärdinna. Hon var på flykt från sin man, och har därför med sig sonen Esa ombord. Hon försökte dock undanhålla detta för intendent Björn Lindman som ger henne arbete. Lindman upptäcker till sist hemligheten men istället för att sparka Pirjo ger han henne en större hytt där båda får plats. Lindmans baktanke är dock att utnyttja Pirjo både sexuellt och på andra sätt som tack för hjälpen att han dels inte gjorde något åt sonen men också för att Pirjo fick en större hytt. Pirjo får till slut nog efter Lindmans alla trakasserier och sätter tillsammans med Tony Sjögren dit honom för narkotikasmuggling. Tony övertar rollen som intendent och ger Pirjo arbete i baren tillsammans med Joker. När allt lugnat sig och Lindman åkt dit, återvänder han helt plötsligt till båten igen. Han har lyckats frigöra sig från anklagelserna genom kontakter inom polisen och kan därmed återta rollen som intendent. Pirjo får därför nog och säger upp sig. I säsong 4 återkommer Pirjo, som då har blivit sångerska.

Elisabeth Lerwacht[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Anita Wall i avsnitten 19-57.

Elisabeth Lerwacht kom till Dahléns som konsult/finansiell rådgivare från finansbolaget NEO Finans när Dahlénrederiet befann sig i en ekonomisk kris och snabbt behövde likvida medel. Hon var vacker, intelligent och väldigt ambitiös och Reidar hade ett gott öga till henne medan Rolf var betydligt mer skeptisk, framför allt till de krav hon ställde för att bistå dem med sitt kunnande och med pengar. Elisabeth och Reidar gick bakom ryggen på Rolf och hade ett avtal sinsemellan att om inte företagets omsättning hade höjts inom sex månader så skulle Rolf lämna över VD-posten till Elisabeth, vilket även till slut skedde. Hon inledde så småningom ett förhållande med Reidar Dahlén så att hon lättare skulle kunna styra och ställa med företaget. Vad Reidar inte visste var att Elisabeth samarbetar med Haakon Andersson och de två tillsammans tvingar igenom en bolagsstämma som senare möjliggör en fusion mellan Dahléns och Megaline. På julafton i säsong 4 fick hon dock lämna företaget sedan Reidar insett vad hon gick för.

Haakon Andersson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Jonas Bergström i avsnitt 19-45.

Haakon kom in i serien i säsong två och var koncernchef för Dahléns konkurrenter Mega Line. Haakon planerade att krossa Dahléns och att genomgå en fusion rederierna emellan, och inledde en kärleksaffär med finanskvinnan Elisabeth Lerwacht för att möjliggöra detta. Haakon köpte fem procent av Dahlénaktierna och lyckades då genomföra en fusion mellan företagen. Elisabeth spelade ett högt dubbelspel och upptäckte att Haakon hade en stor utlandsskuld och tipsade Svenska Finansbankens direktör, Martin Gunnarsson, om detta som i sin tur gjorde att Haakon gick i en personlig konkurs. Han fick 1 kr för hela Dahlén/Megaline-koncernen.

Karin "Kåkå" Karlsson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Lo Wahl i avsnitt 20-73, 300.

"Kåkå" anställs i maskin under Sara Torstenssons tid som kapten. Hon har ett brokigt förflutet. Hon får i början samarbetsproblem med Gustav Sjögren, som inte står ut med att ha en kaxig tjej i maskin. Men allt eftersom blir dom mycket goda vänner. Under seriens tredje säsong blir Kåkå gravid med sin kompis, och tillika kapten Saras son "Raspen", som börjat arbeta på Freja. Efter många kontroverser väljer Kåkå att göra abort. När den nye maskinchefen Viggo Strieber anställs på Freja hamnar hon genast i flera konflikter med honom. Hon våldtas av Viggo under ett obevakat tillfälle och gör därefter en polisanmälan mot honom. En tid senare inleder Kåkå en kärleksrelation med Frejas säkerhetsvakt Emilio och väljer efter ytterligare en tid att gå iland med honom.

Sara Torstensson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Pia Green i avsnitten 19-57, 300.

Sara Torstensson kom till Freja som ny kaptenRolf Dahlén gått i land och blivit VD för rederiet. Sara inledde till en början en kärleksaffär med Tony Sjögren, men så småningom visade det sig att hon haft ett förhållande med Frejas nye överstyrman Jussi Tola. Med denne hade hon även fått en son, Robert, som snart sökte sig till fartyget och blev kallskänka. Sara ville inte tillbaks till Jussi, men han verkade vilja ha henne tillbaka hela tiden. Till slut försonades de och började om på nytt i säsong 4. Senare i säsongen visade det sig att Jussi höll på med en hel del fuffens och Sara, som fått nog av allt detta, tog med sig Raspen iland och lämnade Freja för gott.

Jussi Tola[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Erik Kiviniemi i avsnitten 19 - 45, 49 - 70, 72, 81, 288 – 291, 293-294, 300.

Jussi började som överstyrman ombord på Freja under seriens andra säsong. Han har tidigare haft ett förhållande med Frejas dåvarande kapten, Sara Torstensson, med vilken han har en son, Robert "Raspen" Torstensson. Under sin tid som styrman ägnade sig Jussi åt kriminell verksamhet, och smugglade tillsammans med Uno Kronkvist knark, flyktingar och vapen. När Sara tillsammans med Raspen väljer att lämna Freja i säsong fyra utses Jussi till ny sjökapten av den då avgående Elisabeth Lerwacht. Som kapten utsätts han för utpressning av Viggo Strieber, efter att denne bevittnat en händelse där Jussi, av olyckshändelse, vräkt en våldsam passagerare överbord. När Jussi senare valde att inte fortsätta samarbeta med Viggo, så skickade Viggo den ryska maffian, med Igor i spetsen, efter honom. Detta fick Jussi att fly Freja i slutet av den femte säsongen. Jussi hamnade i estniskt fängelse. När Viggo utsetts till ny kapten uppsökte Jussi honom för att hämnas, men misslyckas, och förs tillbaka till sitt fängelse. Flera år senare dyker Jussi upp på nytt. Denna gång för att smuggla kärnavfall, med hjälp av Uno, som Jussi skaffat sig en hållhake på. Jussi kidnappar Vera Bengtssons son, som i sin tur räddas av Uno.

Robert "Raspen" Torstensson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Göran Gillinger i avsnitten 28, 31- 57, 300.

"Raspen" är son till Jussi Tola och Sara Torstensson. Han debuterar i avsnitt 28 och får i säsong tre anställning i kallskänken. Under sin tid ombord inleder han ett förhållande med sin kompis och kollega Kåkå. När Peggy, en av Unos döttrar, mönstrar på, börjar han flörta med henne.

Siv Svensson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Kim Anderzon och medverkade i avsnitten 46–106, 300, 317.

Siv Svensson var gift med Uno som hon har döttrarna Peggy och Paula med och kom ombord på Freja i säsong 4 1994. Hon blev tillsammans med Carl vilket hennes familj ogillade eftersom han var mer än 10 år yngre än hon och även Beatrice ogillade deras förhållande. De gjorde senare slut då så många var emot det och hon blev sedan kär i musikern Juan från Kuba som inte hade något uppehållstillstånd att vara i Sverige så hon följde med honom till Sydamerika.

Peggy Svensson[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Cecilia Ljung och medverkar i avsnitten 46–71, 300.

Peggy är Sivs och Unos gemensamma dotter. Hon arbetar som servitris och är kanske inte den mest hederliga typen, med både hyttstölder och kortförfalskningar på sitt samvete. Peggy är även mycket förtjust i män och har ihop det med många på Freja. Hon flirtar både med Tony, Raspen, Emilio och Jussi.

Paula Svensson[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Malin Berghagen och medverkar i avsnitten 46–71, 300, 317.

Paula är Sivs och Unos andra dotter. Hon är mycket mer tillbakadragen och filosofiskt lagd än sin syster. Paula blir genast väldigt förälskad i Emilio då hon stiger ombord, och blir mycket ledsen då Emilio väljer den tuffa KåKå framför henne.

Viggo Streiber[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Per Morberg och medverkade i avsnitten 46–84, 300.

Viggo Streiber var en psykopat som dök upp i serien 1994 som ny maskinchef ombord på Freja.

Viggo var drogmissbrukare och begick två våldtäkter ombord. Han utövade även utpressning och bytte ut falska sedlar mot äkta. Hamnade på sjukhus efter att ha blivit biten av en giftorm som Jussi Tola placerat i skjortan på honom. Viggo förälskade sig senare i Elin Hagberg och försökte att röja sin rival Felix Svensson ur vägen genom att försöka rökförgifta honom under en brandövning. Ändrade dock sig efter att Elin övertalat honom, och dog själv efter att ha räddat Felix.

Emilio Bolivar[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Carl Dyall i avsnitten 46–74, 300

Säkerhetsvakt som får alla flickor på fall. I grunden är han ändå en läsande polisaspirant med kristallklar moral. Hade kärleksaffärer med Paula och Kåkå.

Pehr Silver[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Peter Harryson och medverkade i avsnitten 52–162, 200, 268, 300, 313.

Per Silver (född som Pehr Erik Svensson) ägde Silverline. Han dök upp i fjärde säsongen som ägare till Silverline för att köpa upp det fallande rederiet Transbaltic, som då styrdes av Henrik Bjuhrhed och Renate Dahlén. Han blev under seriens gång även verkställande direktör om vartannat över Dahléns. Silver var far till maskinisten Felix Svensson. Pehr Silver tog sig in i kampen om Östersjön med hjälp av Elisabeth Leerwacht som han hade ett gott öga till och försökte förföra med bland annat silverrosor. Han hatade "Dahlén-andan" och Dahlénare, men hade stor respekt för Reidar. Han använde gärna människor för att intrigera och dubbelspela på Dahléns. Några av dem var Mona Kjellgren, Vera Bengtsson, Carl Ericson och Jeanette Wester. Han drog också upp Henrik Bjurhed från botten och använde honom som "knähund" eftersom Henrik stod i ständig tacksamhetsskuld till Silver. Han lämnade Östersjön för Göteborg och Västkusten och säljer sin del på marknaden i Stockholm till Katarina Remmer. Dit Henrik Bjurhed och Yvonne Dahlén-Bjurhed flyttade efter att de båda fick tjänster på Silverline i Göteborg. Pehr Silver återkom till serien vid två tillfällen. Det ena när Silverline utsågs till "Årets Rederi" hösten 2000, och det andra under seriens sista redarbal våren 2002.

Peter Harryson medverkar även i serien "som sig själv", då Rebecca Dahlén tittar på Så ska det låta där Peter är programledare.

Günter Kraft / Lars-Åke Svartås[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Anders Beckman och medverkade i avsnitten 58–72, 300.

Günter dyker upp på Freja som en världsberömd mästerkock. Han charmar Irma med bland annat belgiska praliner men kommer inte lika bra överens med Uno och Gustav. Till sist avslöjas Günter genom Malte och Viggo - hans rätta identitet som diskaren Lars-Åke Svartås, vilket leder till att han lämnar Freja.

Barbro Pastorelli-Sjögren[redigera | redigera wikitext]

Medverkar i avsnitt 75–129, 300 och spelas av Bojan Westin.

När hon introducerades i serien hade hon varit gift med en italienare som försvunnit. Därför presenterade hon sig alltid med frasen "Barbro Pastorelli - min man är italienare". Hon var granne med Reidar och Beatrice, och en nära vän till familjen. Gustav blev förälskad i henne, och hon i honom. De gifte sig till slut och samtidigt bytte hon namn till Sjögren. Deras äktenskapet varade inte länge, för kort efteråt drabbades hon av cancer och dog. Gustav tog på sig skulden för hennes död, då han hade gett henne en extra morfinspruta, som hon hade bett honom om. I domstolen friades han dock då en sköterska vittnade och berättade om att Barbro bett henne om sprutan för att inte dö en plågasam död.

Felix Svensson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Martin Forsström och medverkade i avsnitten 73–135, 300.

Felix Svensson var maskinist på Freja och son till redaren Pehr Silver (spelad av Peter Harryson). Felix hade alltid haft en dålig relation till sin far. Felix blev allt eftersom förälskad i Elin Hagberg, som även hon arbetade ombord. Efter en tid förlovade de sig. Deras kärleksrelation fick ett tragiskt slut då Elin dödades av ett nazistgäng som härjade ombord. Felix bestämde sig för att hämnas Elins död och få tag i honom som tog livet av henne. En tid senare kom han nazisterna på spåren genom att infiltrera deras verksamhet. Efter en större olycka i maskin på Freja avskedades Felix och lämnade samtidigt båten. Han fick dock tillbaka sin anställning ett halvår senare. Där träffade han Kenny Karlsson i maskin. En kort tid därefter får han genom Vera Bengtsson reda på att Kenny är Elins mördare. Efter ett mindre slagsmål ombord tas Kenny äntligen fast av polis. Elins mördare är fast. Felix bestämde sig därefter för att lämna Freja efter ett erbjudande från sin far om att arbeta som maskinchef på ett kryssningsfartyg utomlands.

Martin Forsström återkom som Felix Svensson i såpaparodin "Nya lögner" som sändes i tv-programmet Bullen år 2000.

Malte Eriksson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Anders Larsson och medverkade i avsnitten 71–72, 84, 98–100, 121–122, 138, 140, 150, 169–170, 197, 203, 205, 232–233, 251, 256–257, 280, 282, 295, 300.

Malte var en ständig passagerare ombord på Freja som var god vän med Joker och Uno.

Själva Malte var ganska harmlös men hans medpassagerare i form av ormar, skorpioner, fåglar och insekter ställde ofta till besvär. Maltes besök ombord ledde alltid till mindre katastrofer som Uno och Joker fick reda ut. Maltes husdjur kom ofta i burar som enligt Malte skulle vara helt säkra, men hans husdjur tog sig ut ändå.

Bland hans husdjur finns apan Herr Nilsson som började stjäla ombord, den giftiga skorpionen Håkan som tog död på Viktor Remmer och den talande papegojan Pia (som dock inte kunde säga mer än "Jag älskar dig") som övertogs av Uno.

Malte dör då han faller ner i ett hisschakt ombord på Freja.

Elin Hagberg[redigera | redigera wikitext]

Spelades av My Bodell och medverkade i avsnitten 74–116, 300.

Elin Hagberg gjorde sin entré i serien då hon följde med sin far Joel Hagberg, ledaren för Ljusets Barn, till Freja. Där passade hon på att rymma från sekten. Hon fick genom att ljuga sig fram arbete som servitris på Freja. Ombord träffade hon även Felix Svensson i vilken hon också blev förälskad i. Elin hade hela tiden svårt för att inte ljuga, vilket också tärde på Elin och Felix kärleksrelation. Elin började sakta få känslor för Frejas dåvarande kapten Viggo Strieber, och han till henne. Viggo ville resa bort tillsammans med henne. Viggo ville få bort Felix så att ingen kunde stoppa deras kärlek. Han arrangerade en brandövning för Felix ombord, varav han försökte gasa ihjäl honom. Elin insåg vad Viggo tänkte göra, och lyckades övertyga honom om att rädda Felix i sista stund. Viggo dog i Elins armar. Kort efter Viggos död blir Elin och Tony Sjögren tillsammans vilket leder till en konflikt mellan henne och Felix. Men efter en tid blev Felix och Elin återigen ett par. De förlovade sig, men tvingades hålla förlovningen hemlig, eftersom Felix far, Pehr Silver, inte gillade det. Hon fick en stor summa pengar av honom för att hålla sig borta från Felix. Felix fick dock reda på deras affär, men han försonades snart med Elin igen. Elin började arbeta hos syskonen Bella och Micki i salong Bellami efter att ha köpt in sig där. En dag kom ett gäng nazister ombord på Freja. Elin gick emellan dem när de misshandlade Micki, men råkade själv illa ut när en av nazisterna kastade henne mot en hyllkant. Elin blev hjärndöd, och både hennes far Joel och Felix beslutade sig för att stänga av respiratorn.

Georg Lager[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Thomas Hellberg i avsnitten 85 - 180, 300

Georg var till en början distanserad och lät ingen komma honom nära. Han hade även svårt att samarbeta med kvinnor. Men efter en kort tid började Georg fatta intresse för Yvonne Dahlén-Bjurhed. Detta ledde till att de inledde en kärleksrelation i största diskretion, bakom Henrik Bjurheds rygg. Men när Yvonne senare valde att flytta med Henrik till Göteborg tog romansen slut. En tid senare dök Georgs dotter Minna (spelad av Sofia Helin) upp, från ett tidigare äktenskap. Hon anklagade honom för att ha våldtagit henne, men tog sedan tillbaka anklagelserna. Georg hade då hamnat i ett allvarligt alkoholmissbruk.

Han blev förälskad i båtens värdinna Margareta Lundqvist (senare Lager och Hammar), och de gifte sig senare. Men äktenskapet blev svårt; både med alkoholmissbruket, men också för att Margareta hört Georg säga till sin ex-fru att han bara älskar ex-frun och inte Margareta. Till slut återförenas de igen men i samma stund kallas Georg till maskinrummet som fattat eld. Han lyckas gå in och rädda två man som var fast i elden, men fastnade själv och kom inte ut. Han tvingade Bengtsson att stänga dörren och kväva elden. Georg dog i branden. Han var kapten längst av alla de 16 kaptener som var under hela seriens gång.

Jeanette Wester[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Karin Bjurström och medverkade i avsnitten 96, 100–179, 223.

Jeanette Wester dyker upp i avsnitt 96 som anställd på Silver Line. Hon har till en början ett förhållande med Henrik Bjurhed, men det håller inte, och snart blir Jeanette tillsammans med Carl. Efter ett tag visar sig Jeanette vara gravid. Barnet döps till Carolina och allt är lugnt en tid, tills Carolina dör i plötslig spädbarnsdöd. Jeanette blir galen och anklagar Carl för att ha dödat henne. Hon skaffar sig en yxa och försöker mörda Carl, men det misslyckas och hon tas in på sluten psykiatrisk vård

Micki Sandell[redigera | redigera wikitext]

Medverkade i avsnitt 100-318 och spelades av Ola Forssmed.

Gift med juristen Stefan Holmberg. Bror till Bella och får vårdnaden om hennes dotter Christine efter att Bella och hennes man, Johan, omkommit i en bilolycka.

Har under många år haft problem med familjen, särskilt med pappa Göran, som till exempel nämnde att forskare håller på att leta efter ett botemedel för homosexualitet, och undrade om inte Micki i alla fall skulle gå i terapi och försöka bli av med "problemet" efter att han blivit misshandlad. Sådant fick Micki att se rött vilket medförde att pappan fick en och annan utskällning. Göran drabbades till slut av någon sorts samvete och försonades med Micki.

Har bland annat haft en skönhetssalong, Salong Bellami, tillsammans med systern som han tog över själv när Bella flyttade till Luxemburg med Johan. Hade sedan under en kortare period ett konstgalleri tillsammans med Beatrice Dahlén och arbetade sedan i Nikolajs restaurang tills han fick ta hand om Christine och gick i land för att börja arbeta på Dahléns kontor som sekreterare.

Hade först ett förhållande med svekfulle Patrik som visade sig vara en gift tvåbarnspappa som inte visste var han hörde hemma någonstans. Efter diverse turer fram och tillbaka försvann Patrik för gott och flyttade sedan till Bryssel.

Hade sedan ett förhållande med Nikolaj som dock tog slut när det visade sig att Nikolaj samtidigt haft ett förhållande med styrman Andrea Melin.

Jobbade ett tag på Dahléns som sekreterare och gifte sig med deras jurist Stefan Holmberg. Detta uppskattades inte av "Peter" som inte gillade att personalen hade förhållanden med varandra.

Fick rådet av "Peter" att se sig om efter ett nytt jobb och hittade ett när Nikolaj erbjöd honom att komma tillbaka till Freja vilket innebar att bröllopsresan ständigt blev uppskjuten eftersom restaurangen var konstant fullbokad och Stefan efter ett tag började uppvisa svartsjuka.

Micki fick ta över restaurangen när Nikolaj gav sig av och anställde en ny kökschef, Tilda, för att till slut komma iväg på resan. Micki valde sedan att sparka Tilda efter att hon utsatt honom för sexuella trakasserier. Hon kunde nämligen inte för sitt liv begripa att Micki inte ville vara ihop med en tjej och gjorde allt för att "omvända" honom.

Micki tycker inte att han har någon anledning att låta Nikolaj bli delägare i restaurangen, trots att han fick ta över den gratis när Nikolaj tvingades fly, eftersom han har satsat egna pengar i den. Stor del i det har också den svartsjuke Stefan.

Under sista säsongen drabbades Christine av en svår sjukdom och behövde en ny njure. Mickis pappa, Göran, har problem med hjärtat men väljer att ta sitt liv för att rädda Christine.

Bella Lindgren/Höök[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Therese Akraka och medverkar i avsnitten 100–162, 200, 235–239, 300.

Bella är Mickis halvsyster och bästa vän. De mönstrar på tillsammans för att gemensamt satsa på Salong Bellami. Bella blir tillsammans med Reidar Jr, men blir inte accepterad i den snobbiga redarfamiljen. Till sist skiljs de åt, de var helt enkelt för olika. Bella träffar senare advokaten Johan Höök. De flyttar tillsammans till Luxemburg för att starta ett nytt liv tillsammans.

Återvänder ett kort tag till serien tillsammans med dottern Christine och då får man veta att Bella och Johan har problem i sitt äktenskap. Bella lämnar Christine hos Micki för att åka tillbaka till Luxemburg och reda ut sitt och Johans förhållande. Då avlider både Bella och Johan i en bilolycka.

Vera Bengtsson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Yvonne Schaloske och medverkade i avsnitten 105–106, 113–114, 130–318.

Vera Morgana Bengtsson (vanligtvis kallad enbart "Bengtsson") medverkade i serien under dess senare år. Hon dök från början upp i rollen som ond polis, men fick senare anställning på Freja som nitisk säkerhetschef. Hennes rena ondska övergick med tiden till en komplex rollfigur med en sadistisk ådra. Öppet rasistisk, ägnade sig framför allt åt utpressning, trakasserier, förtal och maktmissbruk.

I Rederiets sista avsnitt gifte sig Vera med Uno Kronkvist.

Margareta Lundkvist/Lager/Hammar[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Ewa Carlsson och medverkade i avsnitten 123–306.

Hon påbörjade sin tid på Freja som hyttvärdinna efter många år som hemmafru. Hon var då gift med Helge Lundkvist. Hon inledde sedan ett hemligt förhållande med dåvarande kaptenen Georg Lager. Förhållandet blev offentligt då det avslöjades av Bengtsson som även berättade om Margaretas och Georgs förhållande för Helge, som senare tog livet av sig. Helge och Margareta hade en dotter, Helena, som i början skyllde sin fars död på Margareta på grund av hennes otrohet. Margareta gifte sig sedan med Georg och började studera till styrman på Freja. Georg dör senare i tragiskt i en olycka på Freja.

Efter lång tid av sorg över Georg lyckas dock Margareta bli styrman på Freja och blev sedan även befordrad som kapten i avsnitt 253. Som kapten fick hon en besatt beundrare efter sig och därmed anlitade en livvakt, Olof Hammar, som hon inleder ett förhållande med och senare även gifter sig med.

Margareta, hade förutom dottern Helena, också en son, Erik, som inte medverkade i serien.

Helena Lundkvist[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Ann Nilsson i avsnitt 186–187, 203–216, 250, 300.

Helena var dotter till Margareta Lager/Lundkvist och Helge Lundkvist. Helena väckte uppståndelse när hon inledde ett förhållande med kaptenen Anders Moberg. Anledningen till rabaldret var att Anders Moberg var 30 år äldre än Helena. Både hon och Anders bestämmer sig för att lämna båten strax efter att Helena har blivit gravid med deras gemensamma barn.

Anna Kamarova[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Anette Karaskiewics och medverkade i avsnitten 130–144.

Anna är en tjej från Ryssland som får arbete som städerska ombord via en städfirma. Städfirmans chef Steve utnyttjar Anna för att tjäna pengar. Anna blir god vän med många ombord på Freja, speciellt Micki, och han hjälper även henne att både bli av med Steve och att ge henne ett svenskt visum via ett skenäktenskap.

Filip "FN" Norberg[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Linus Wahlgren och medverkade i avsnitten 130-216

Filip jobbade i Frejas maskinrum, tillsammans med Gustav Sjögren. Han var först tillsammans med Louise Calling, men efter att hon åkt ut på en jorden-runt-resa tog relationen slut mellan dem. Han blev sedan ihop med Nina Remmer, men även det förhållandet brister, eftersom han börjar får problem med spelandet. Till slut väljer han att lägga in sig på ett behandlingshem och lyckas betala tillbaka spelskulder, han lånat av flera i personalen ombord.

Steve[redigera | redigera wikitext]

(Spelades av Ted Åström).

Steve var chef för en skum städfirma där Anna Kamarova arbetade som städade på Freja. Steve var mycket elak mot henne vilket upprör Micki Sandell så mycket att han tillsammans med henne, Bella, F.N., Joker och Uno tänker lura honom på pengar. Joker och Uno iklär sig rollen som banktjänsteman respektive kosmetikaexpert och fullkomligen blåser Steve som blir riktigt upprörd.

Johan Höök[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Yngve Dahlberg och medverkar i avsnitten 146–162.

Johan Höök är först Salong Bellamis advokat och därefter Bellas pojkvän och Christines pappa. Avlider i en bilolycka tillsammans med Bella.

Andrea Melin[redigera | redigera wikitext]

Medverkar i avsnitt 176–204, 214–238, 300 och spelas av Stina Rautelin

Melin var en styrman som hela tiden siktade på, och till slut lyckades med, att bli kapten. Hon hade i början ett förhållande med Nikolaj som fick ett snabbt slut när hon fick veta att han hade haft ett förhållande med Micki Sandell, samtidigt som de var tillsammans.

Hon blev erbjuden kaptenstjänsten när Torsten Jansson hade gjort bort sig tillräckligt, men flydde till Norge istället efter att ha ertappat Viktor och Nikolaj i full färd med att spela rysk roulette. Melin kom tillbaka som styrman till Freja efter ett halvår och fick sin hett efterlängtade kaptenstjänst när Anders Moberg gick i land. Hon hade en ständig fiende - Bengtsson - som försökte att bli av med Andrea genom att fuska med drogtester, något som inte lyckades. Melin blev också utsatt för sexuella trakasserier av styrman Fredrik Westberg, något ingen egentligen verkade tro på förrän Margareta till slut såg vad som pågick.

Hon gick iland efter att ha fött en son ombord på Freja.

Emelie Lindberg[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Anna-Maria Käll och medverkade i avsnitten 187–216, 235–237, 239–242, 244–252.

Emelie Lindberg var sekreterare åt Alexandra Remmer och Carl Ericson på Dahléns. I början verkar hon harmlös och något naiv. Men utvecklar sedan en besatthet i först Alexandra, genom att försöka efterlikna henne och stjäl sedan Alexandras tillhörigheter för att bli så lik henne som möjligt. Hennes stölder upptäcks sedan och Reidar avskedar henne. Men både Carl och Alexandra förlåter henne och hon får tillbaka sin tjänst. Hon blir sedan besatt av och förälskad i Carl men hennes känslor är inte besvarade. Efter en misshandel (orelaterad till Emelie) hamnar Carl på sjukhus med minnesförlust och Emelie tar tillfället i akt och lurar i Carl att de är ett par samt att Alexandra inte vill dem väl. När Carl börjar återfå sitt minne kidnappar Emilie honom och försöker spränga båda Carl och sig själv i luften, men Alexandra hinner rädda Carl. Emelie överlever med tredje gradens brännskador och återvänder till kontoret för att återfå sin tjänst, där hon istället möter Carls andra personlighet; Sam, som inte visar någon som helst rädsla för Emelie. Det visar sig också att det var Emelie som sköt Reidar under redarbalen, efter att han hade tagit hennes sekreterare tjänst ifrån henne. Emelie får till slut psykiatrisk vård.

Didrik "Dildo" Dahlén[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Johan Rheborg och medverkade i avsnitten 187-189

Didrik var försäljare av skämtartiklar och sexleksaker. Genom att utge sig för att vara kusin till Reidar lyckades han övertala Uno att låta honom sälja sina produkter på Freja, närmare bestämt i Mickis salong. Micki och Joker var inte överdrivet förtjusta över hans närvaro på båten, eftersom han skrämde bort kunder och antastade folk med sina tramsiga skämtsaker.

Efter att Uno hade rett ut de faktiska - och icke-existerande - familjeförhållandena mellan Reidar och Didrik, samt gjort bort sig rejält på kuppen, kastade han ut Didrik från Freja.

Torsten Jansson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Åke Lindman och medverkade i avsnitten 187-203, 300

Efter Georg Lagers död blev Andrea Melin tillförordnad kapten, och hon trodde att hon skulle få behålla tjänsten. Reidar ansåg att det var mer lämpligt med en kapten som var äldre och mer erfaren och anställde Torsten Jansson. Det ledde till att Andrea fick återgå till sin gamla tjänst som styrman.

Förutom ständiga duster med Andrea kantades Torsten Janssons tid som befälhavare av problem, som till stor del berodde på ålder och tilltagande demens. Trots att han somnade vid olämpliga tillfällen och till och med lyckades ramma kajen i Stockholm, vägrade Reidar att sparka honom eftersom de var gamla vänner.

Till sist lyckades Jansson köra över en lysboj med Freja, och när han dessutom försökte skylla ifrån sig misstaget på Andrea fick Reidar nog och sparkade honom.

Anders Moberg[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Lars Lind i avsnitten 199–216, 238–252, 300

Kapten på Freja som Margareta Lager genast faller för. Han faller inte för henne utan för hennes dotter.

Jesper Haglund[redigera | redigera wikitext]

Jesper Haglund spelades av Ray Jones IV i avsnitt 203-294.

Jesper kommer till Freja som praktikant i maskin samt för att söka upp sin biologiska mor, Vera Bengtsson. När han är klar med sin utbildning får han jobbet som maskinchef, något som Gustav inte uppskattar. Efter att Anja Remmer under en haschpsykos tar sig ner i maskin och stänger av motorerna blir Jesper av med sin chefstjänst och blir istället maskinist.

Fredrik Westberg[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Magnus Roosmann och medverkade i avsnitten 223–234.

Fredrik Westberg var Frejas styrman och även Magareta Lagers handledare. Innan hans tjänst blev offentlig hade han haft ett intimt förhållande med Magareta innan de blev presenterade som arbetskamrater. Fredrik blev senare mer känd för sina sexuella trakasserier mot de kvinnliga befälen på Freja, däribland Andrea Melin. Han blev även tillfällig kapten efter att Bengtsson fått Melin falskt anklagad för drogmissbruk.

Lene Jensen[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Malena Engström och medverkade i avsnitten 237, 239–242, 245–248, 250–252, 300.

Lene Jensen dök upp under säsong 16 som smugglare på Freja och Tony blev motvilligt indragen i hennes skumma affärer. Jesper kom på smugglingen och när han hotade med att avslöja allt för polisen kontrade hon med att hota döda hans flickvän - Nina. Samtidigt hade hon ett förhållande med Nikolaj. Det tog slut när hon fick veta att han var Ninas bror.

Lene låste in Tony i bagageutrymmet på sin bil och gick till Freja för att döda Nina, men stoppas av Tony som tillkallar polisen. Lene förs bort och försvinner ur serien.

Annika Höök[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Pia Johansson och medverkar i avsnitten 241–242, 245–250.

Annika Höök får först vårdnaden om Christine, men verkar trött och utmattad av att ha henne. Hon har ändå två egna söner. Då en brand bryter ut hemma i hennes kök medan hon ligger och sover, får Micki vårdnaden om Christine.

Joe Gardner[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Per Graffman i avsnitt 241-285, 300.

Joe Gardner kom in i serien under namnet Peter Henson. Peter Henson var Beatrice Dahléns försvunna son och en gammal vän till Joe Gardner. Joe Gardner stal Peter Hensons identitet mot hans vetande. Han utgav sig för att vara son till Beatrice Dahlén och Charles Ericson. Beatrice och Reidar trodde så småningom på hans historia och adopterade honom. Han lyckades även bli verkställande direktör för Dahléns. Carl, som hela tiden inte trott på Joes identitet som Peter Henson, försökte så gott han kunde för att bevisa att Joe var en bluff. I ett triangeldrama mellan Joe, Carl och Tony Sjögren utbröt ett våldsdrama ombord på Freja, då Tony med Carls falska hjälp försökte bränna ner fartyget. Joe överrumplade Carl med en pistol och kaoset var ett faktum. Efter händelsen på Freja lades Carl in på mentalsjukhus och Tony hamnade i koma. Joe klarade sig undan utan. Senare skulle Joe dock bli avslöjad då den riktige Peter Henson dök upp i Sverige från USA genom Mikael Henriksson och Alexandra Remmer. Joe blev förskjuten av Beatrice och lämnade efter detta landet.

Mikael Henriksson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Svante Martin och medverkar i avsnitten 244–249, 251–252, 257–267, 274–275, 277–288, 300.

Mikael Henriksson var en privatspanare som anställs av Alexandra Remmer för att spionera på Eva Remmer. Mikael och Alexandra var även ett par under två omgångar.

Stefan Holmberg[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Rikard Bergqvist och medverkar i avsnitten 256, 258–291, 295–302, 304–318.

Stefan jobbar som Dahléns advokat. Då Micki tillfälligt jobbar som sekreterare på kontoret börjar de träffas och så småningom gifta sig. Men förhållandet blir svajigt, de separerar efter att Micki varit otrogen med Nikolaj. När Christine blir sjuk ställer Stefan upp för Micki trots allt som hänt och de blir senare ett par igen.

Peter Henson[redigera | redigera wikitext]

Peter Henson spelades av Duncan Green och medverkade i avsnitten 264, 277 – 306.

Peter är son till Beatrice och Charles Ericson.

Blev kidnappad som liten och blev bäste vän med Joe Gardner som, med hela hans levnadshistoria i bagaget, nästlade sig in i familjen Dahlén som vuxen och blev adopterad i Peters namn.

Peter levde under tiden som uteliggare i New York, men hämtades av privatdetektiven Mikael Henriksson som fick i uppdrag av Alexandra Remmer att leta rätt på honom. Är alkoholiserad och verkar inte särskilt intresserad av att hjälpa till med att sätta dit "kompisen" Joe.

Han förstod efter en tag att Alexandra egentligen inte var särskilt intresserad av att hjälpa honom utan bara var ute efter att hjälpa sig själv. Han sökte upp sin kusin Rebecca istället som presenterade honom för hans mamma Beatrice, som han inte fick någon vidare bra kontakt med i början. Rebecca ville dock egentligen bli av med honom och försökte få honom att resa tillbaka till USA men efter att ha lyckats prata med Beatrice bestämde han sig för att stanna ett tag till.

Han gick sedan ombord på Freja, och fick arbete som diskare på restaurang Kalinka. Han inledde ett förhållande med Anja Remmer. De två lämnar Freja efter att ha iscensatt en kidnappning av Anja och krävt hennes mamma Alexandra på fyra miljoner kronor. "Kidnappningen" var en hämnd på Alexandra efter att hon försökt muta Peter att lämna Sverige eftersom hon inte tyckte om att han var tillsammans med hennes dotter.

Göran Sandell[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Björn Granath och medverkar i avsnitten 267, 269–270, 307–309, 314, 316–317.

Göran Sandell är Micki Sandells far och har mycket svårt att acceptera att hans son är homosexuell. Då Micki får vårdnaden om Christine försöker Göran på alla sätt att få ensam vårdnaden om sitt barnbarn. Då Christine blir sjuk och behöver en ny lever vill Göran donera men får inte det på grund av att han har en hjärtsjukdom. Då väljer han att ta sitt liv för att kunna ge Christine sin lever.

Mattias Andersson[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Daniel Gustavsson och medverkade i avsnitten 271–318.

Mattias är en charmör av rang som är mer intresserad av att resa och dyka i Frejas personalpool och reta upp Bengtsson än sitt jobb. Han var först restaurangchef, men blev sedan intendent, efter att Uno gjort bort sig och omplacerats.

Magnus Glantz[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Peter Perski i avsnitten 289–318.

Avsnitt 289 är första gången han är med och han ska bli Dahléns nye VD. Han har tidigare uträttat storverk och är den som ska rädda Dahléns från undergång. Har massor av nya idéer om hur man ska vända den neråtgående trenden. Börjar sin nya karriär med att träffa personalen på Freja som blir lika imponerade som styrelsen blev. Anställer sedan Rebecca som marknadschef efter att ha hittat ett av hennes förslag till reklamkampanj som inte uppskattades tidigare.

Under hans tid som VD visar det sig dock att han har narkotikaproblem.

Karin Bergström[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Erika Höghede och medverkade i avsnitten 288–306.

Karin Bergström kommer som ny, sträng kapten till Freja i säsong 17. Hennes stränga sätt gillas av Bengtsson som dock inte får samma gillande tillbaka.

Under säsong 18 och 19 dyker Karins onda tvillingsyster Anna upp på Freja och hon ställer till med en hel del besvär. Bland annat låser hon in Karin i ett förråd och blir kapten, kysser Margareta Lager och mördar ett antal personer.

Karin lyckas dock sätta stopp för Anna och fortsätter som kapten på Freja. I slutet på säsong 19 dyker Anna upp på Freja igen och en kamp mellan syskonen utbryter på helikopterdäck. En av tvillingarna åker överbord.

I säsong 20 visar det sig att Anna överlevde och att Karin avled på ett finskt sjukhus. Anna fortsätter sitt falskspel som kapten på Freja ända tills hon avslöjas av Mattias, som hon senare kidnappar. I avsnitt 317 lyckas Bengtsson rädda Mattias, men blir själv knivhuggen av Anna. I sista sekund lyckas Mattias slå ned Anna, som tas in på psykiatrisk vård för gott.

Anna Lindell[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Erika Höghede och medverkar i avsnitten 288–318.

Anna är kapten Bergströms psykopatiska tvillingsyster som dyker upp på Freja för att göra livet surt för Karin. Efter ett antal mord åker hon fast och till sist hamnar hon på mentalsjukhus där hon träffar Emelie - vilken hon kommer ytterst väl överens med.

Bengt Cederholm[redigera | redigera wikitext]

Spelas av Douglas Johansson och medverkade i avsnitten 273–274, 278–281.

Bengt är Karin Bergströms förra man som lider av en sjuklig avundsjuka. Han blir mördad av Anna Lindell.

Seth Boman[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Johan Rabaeus och medverkar i avsnitten 296–299, 301–302, 304–307.

Seth Boman är en dokumentärfilmare Katarina Remmer träffar på en fest hos Borgenhielms. Katarina inspirerar Boman att göra en dokumentärfilm om östersjötrafiken och slutresultat blir dokumentären "Dödens skepp" om allt hemskt som hänt ombord på Freja.

Jenny Olsson[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Katharina Cohen och medverkar i avsnitten 310-314.

Jenny Olsson dyker upp vid Frejas bollhav, där hon träffar på Joker, Micki och Christine. Då hon påstår att hon är född ombord har hon enligt egen utsago rätt till fria resor livet ut, något verken kapten Bergström eller Bengtsson gillar. Däremot får hon bra kontakt med Micki och Christine. Då Micki erbjuds jobb som frisör på det nyrenoverade SPA- och konferensdäcket, tackar han först nej på grund av Christine, men Jenny övertyger honom att hon kan vara hans barnflicka, och han tackar ja till jobbet. Jenny och Christine hittar på en massa roliga saker, bland annat att leka prinsessor. Samtidigt handlar Jenny med droger, och har i sin väska ecstasy-tabletter, vilka Christine lyckas få tag på och få i sig. Då Jenny upptäcker detta ringer hon till Micki och ber honom ringa efter ambulans, och när ambulansen kommer erkänner hon för Micki att det var ecstasy hon hade.

Kaj Öhman[redigera | redigera wikitext]

Spelades av Dan Ekborg och medverkade i avsnitten 316–318.

Kaj Öhman dyker upp i seriens sista säsong som ny kapten, efter att Anna avslöjats och flytt Freja. Kaj visar sig leva ett dubbelliv med två fruar; detta avslöjas till sist i avsnitt 318.

Biroller[redigera | redigera wikitext]

Under Rederiets gång fanns det ett otal biroller. Här följer en lista på några av dem:

Okrediterade biroller[redigera | redigera wikitext]

Flera barn och djur spelade med i Rederiet utan att bli krediterad. Här följer en lista på några av dem:

 • Beata, Kerstin Magnussons dotter, avsnitt 201, 203, 206
 • Carolina, Carl Ericson och Jeanette Westers dotter
 • Christine Höök, Bellas och Johans dotter, säsong 17-20
 • Christopher, Kaj Öhmans son, avsnitt 318
 • Herr Nilsson, Maltes apa
 • Håkan, Maltes skorpion som dödade Viktor Remmer
 • Leif, Maltes leguan som bajsade på Bengtssons tavla
 • Lill-Malte, Bengtssons hund som hon fick av Malte
 • Marina, Kaj Öhmans dotter, avsnitt 318
 • Mandy, Bengtssons hund
 • Viktor Dahlén Jr, Reidars och Evas son, avsnitt 318

Biroller som aldrig syns[redigera | redigera wikitext]

I Rederiets värld finns flera karaktärer som aldrig syns i serien men ändå är aktuella. Här följer en lista på flera av dem:

 • Alexander Remmer, Katarina Remmers far och Remmer Lines grundare
 • Alexej Remmer, Katarinas son
 • Calle Lindman, Reidars fd kompanjon och Björn Lindmans far
 • Charles Ericson, Beatrice förra man
 • Erik Lundkvist, Margareta Lagers son
 • Eyvind Melin, Andrea Melins son
 • Ilyana Remmer, Nikolaj och Ninas mamma och Sergejs fru
 • Joakim Moberg, Anders Moberg och Helena Lundkvist son
 • John, Vera Bengtssons ungdomskärlek och Jespers pappa
 • Karin Dahlén, Reidars mor
 • Leo Remmer, Alexandra Remmers son och Anjas bror
 • Ulla Kronkvist, Unos mor