Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé
Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé, at the Detroit Auto  Show
Grundinformation
Märke Rolls-Royce
Tillverkning 2007-
Konstruktion
Klass Superlyxbil
Karosseri 2-dörrars - cabriolet
Liknande Rolls-Royce Phantom (2003-),Rolls-Royce Phantom Coupé, Rolls-Royce 100EX, Rolls-Royce 101EX
Drivlina
Motor V-12 6750 cc
Effekt 460hk
Vridmoment 720 Nm
Drivning Bakhjulsdrift
Växellåda 6-stegad automatisk
Bränslekapacitet 80 liter
Dimensioner
Hjulbas 3 320 mm
Längd 5 609 mm
Bredd 1 987 mm
Höjd 1 581 mm
Vikt 2 620 kg
Kronologi
Föregångare Rolls-Royce Corniche

Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé är en lyxcabriolet från den brittiska biltillverkaren Rolls-Royce Motor Cars. Modellen premiärvisades 7 januari 2007 på North American International Auto Show i Detroit. Phantom Drophead Coupé är baserad på den vanliga Phantommodellen fast med 25 cm kortare hjulbas. Designmässigt så är den mycket lik konceptbilen 100EX som visades 2004 till företagets hundraårsjubileum. Tillverkningen startade sommaren 2007.


Teknik[redigera | redigera wikitext]

Phantom Drophead Coupé baseras på den vanliga Phantommodellen som den delar den mesta tekniken med, men har ett chassi med 25 cm kortare hjulbas. Motorn är Rolls-Royces vanliga V12:a på 6 750 cc cylindervolym och har 460 hästkrafter. Motorn är i grunden en utveckling av BMW:s motsvarighet och tillverkas i München i Tyskland. Den automatiska växellådan är sexstegad och drivningen sker på bakhjulen.

Bilens chassi är uppbyggt kring en aluminiumram byggd i en speciell i spaceframeteknik. Även karosspanelerna (skärmar, dörrsidor mm) är i aluminium och både ram och karosspanelerna tillverkas i en av BMW:s fabriker i Dingolfing i Tyskland. Bilen är utrustad med luftfjädring för bästa åkkomfort. Inuti bilen finns en ljudanläggning som har 15 högtalare.

De flesta av bilens funktioner styrs från en kontrollpanel där man navigerar sig genom olika menyer på en LCD-skärm på instrumentpanelen med hjälp av ett vridreglage med "klickfunktion" (likt ett skrollhjuldatormus). I fronten har man placerat lysdioder i stället för konventionella strålkastararmaturer med glödlampor.

Design[redigera | redigera wikitext]

Interiören är som vanligt påkostad med träpaneler och läder.

Bilens formgivning är starkt inspirerad av 1930-talets Art Deco, blandat med många moderna designattribut. Man vill även föra tankarna till gamla tiders lyxyachter. Kännetecknande för modellen är att motorhuven och ramen som omger kylargrillen är tillverkade i borstat rostfritt stål. Även vindruteramen är klädd i detta material. Sufflettluckan är täckt med stavar av teak enligt samma metod som när man lägger ett däck på träbåtar. Rolls-Royce kallar det helt enkelt "teakdeck". Interiören är (naturligtvis) klädd i läder och träpaneler på vanligt Rolls-manér.

Speciella finesser[redigera | redigera wikitext]

"Picknick Boot". Den nedfällda delen tål en belastning på 150 kg.
  • På instrumentpanelen så finns en mätare "Power Reserve" som talar om hur stort effektuttaget är ur motorn.
  • Dörrarna har gångjärnen i bakkant och öppnas bakåt, så kallade självmordsdörrar. En elektrisk spärr ser till att dörrarna inte kan öppnas under färd. För att underlätta stängning inifrån kan dörrarna stängas elektriskt genom en knapptryckning. I dörrarna finns även förvaringsfack för ett paraply. För att undvika mögel är tyget på varje paraply teflonbelagt. Facken är dessutom elektriskt uppvärmda och försedda med fläktar för att torka eventuell fukt.
  • Den traditionella kylarprydnaden Spirit of Ecstasy fälls ner elektriskt i kylaren antingen genom en knapptryckning på instrumentpanelen eller när man tar ur nyckeln ur tändningslåset.
  • Bagageluckan är delad i två delar och den nedre delen går att fälla ner och blir en bekväm bänk som tål en belastning på 150 kg. Finessen kallas för "Picknick Boot".
  • RR-logotypen på navkapslarna är nästan alltid rättvänd, även under färd. Navkapseln är upphängd i ett kullager och en tyngd gör att den roterar i motsatt riktning mot hjulet. Detta gör då att texten 'RR' hela tiden "står stilla" och alltid är rättvänd i farter upp till 100 km/h.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

Den första Drophead Coupén som såldes i USA auktionerades ut för 2 miljoner dollar. Pengarna gick till välgörenhet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Källor till denna artikel är motsvarande artikel på engelska Wikipedia och Rolls-Royce Motor Cars hemsida.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]