Romanus (påve)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Romanus
Påve augusti 897–november 897
Namnokänt
Föddokänt
Dödnovember 897
FöreträdareStefan VI
EfterträdareTheodor II

Romanus, född okänt år i Gallese, död november 897, var påve från augusti till november 897.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Om Romanus är nästan ingenting känt. Man vet varken när han är född, exakt när han konsekrerades till påve, eller exakt när han avled. Han var född i Gallese nära Civita Castellana, och var son till en man vid namn Konstantinus.

Han blev kardinalpräst av San Pietro in Vincoli, och påve omkring augusti 897, som efterträdare till den mördade Stefan VI. Efter fyra månader på den posten avled han, en tidpunkt som beräknas till november samma år. Han mottog palliet av Vitalis, patriark av Grado, och privilegier för sin kyrka. För de spanska biskoparna av Elna och Gerona bekräftade han deras biskopssäten sina besittningar. På Romanus mynt finns kejsar Lamberts namn, och i hans monogram ingår "Scs. Petrus".

Den samtida historikern Frodoard har författat tre verser om honom, som framställer honom som en man av dygd. Det är möjligt att han avsattes av de olika fraktioner som då ansatte Rom, eftersom det står att läsa att "han gjordes till munk", vilket är en fras som ofta användes förr för att beteckna att någon avsatts.

Romanus rehabiliterade en av sina föregångare, påven Formosus.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Stefan VI
Påve
897
Efterträdare:
Theodor II