Hoppa till innehållet

Romeo & Julia (film, 1996)

Från Wikipedia
Romeo & Julia
(Romeo + Juliet)
Romeo & Julia
Romeo & Julia
GenreDrama, romantik
RegissörBaz Luhrmann
ProducentBaz Luhrmann
Gabriella Martinelli
ManusCraig Pearce
Baz Luhrmann
William Shakespeare (pjäs)
SkådespelareLeonardo DiCaprio
Claire Danes
John Leguizamo
Harold Perrineau Jr.
Paul Sorvino
OriginalmusikNellee Hooper
Craig Armstrong
Marius de Vries
FotografDonald McAlpine
ProduktionsbolagBazmark Films
Twentieth Century-Fox Film Corporation
DistributionTwentieth Century-Fox Film Corporation
PremiärUSA
Speltid120 minuter
LandUSA USA
Språkengelska
IMDb SFDb Elonet

Romeo & Julia (engelska: Romeo + Juliet) är en amerikansk romantisk dramafilm från 1996 i regi av Baz Luhrmann, baserad på pjäsen Romeo och Julia av William Shakespeare. Den hade premiär i USA den 1 november 1996.[1]

Filmen utspelar sig i den fiktiva orten Verona Beach, i det samtida 1990-talets USA, där bland annat svärd ersatts av handeldvapen och slott av skyskrapor. Filmen innehåller bland annat låten Lovefool av The Cardigans och musik från The Wannadies.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om Romeo Montagues (Leonardo DiCaprio) och Julia Capulets (Claire Danes) förbjudna kärlek till varandra. Att familjerna är osams stoppar inte dem ifrån att älska varandra.

Sampson, Gregory och Benvolio som tillhör familjen Montague anländer i bil till en bensinstation. Tybalt och Abra från familjen Capulet kommer också dit. En diskussion uppstår om vems familj som är bäst sätter igång. En eldstrid utbryter, Sampson blir skjuten och kapten Prince anländer och griper Benvolio och Tybalt. Han deklarerar att han inte kommer att tolerera mer våld. Nästa person som ställer till bråk kommer att få plikta med sitt liv.

Romeo är på stranden, olycklig efter att Rosalina gjort slut. Benvolio kommer dit och försöker muntra upp honom. Under tiden träffar Dave Paris Julias pappa Fulgencio Capulet och berättar att han vill fria till Julia. Capulet är tveksam och tycker Julia ännu är för ung. Men han bjuder in Paris till en fest i deras hem samma kväll.

Medverkande (urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade Sverigepremiär den 21 februari 1997.[2]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Och Baz Luhrmann ser till att ta ut svängarna maximalt. Han placerar dramat här och nu genom att låta en TV-kommentator redogöra för den förgörande strid som pågår mellan de två prominenta släkterna Capulet och Montague i Verona Beach, en kitschig fantasistad med jättelik Jesusstaty, glasade höghus, koloniala paradvillor och slummig strand.
Jeanette Gentele, Svenska Dagbladet, 22 februari 1997


Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Romeo + Juliet” (på engelska). Box Office Mojo. 1 november 1996. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=romeoandjuliet.htm. Läst 23 oktober 2016. 
  2. ^ ”Romeo & Juliet”. Svensk filmdatabas. 21 februari 1997. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=28171&type=MOVIE&iv=Basic. Läst 23 oktober 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]