Romersk-katolska kyrkan i Bosnien och Hercegovina

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Romersk-katolska kyrkan i Bosnien och Hercegovina
TypKristet samfund
Officiella språkKroatiska
Romersk-katolska stift i Bosnien och Hercegovina:
  Vrhbosnas ärkestift
  Banja Lukas stift
  Mostar-Duvnos stift
  Trebinje-Mrkans stift
  Gospić-Sinjs stift (Kroatien)

Romersk-katolska kyrkan i Bosnien och Hercegovina är en del av den världsomspännande Romersk-katolska kyrkan under andlig ledning av påven och kurian i Rom. Bosnien och Hercegovina är indelat i ett ärkestift och fyra stift.

Nästan uteslutande alla katoliker i Bosnien-Hercegovina är kroater. Enligt 1991 års folkräkning utgjorde kroaterna 17,38% av befolkningen i Bosnien-Hercegovina.[1] Kroaterna är i majoritet i kantonen Västra Hercegovina, kantonen Hercegovina-Neretva, kantonen Herceg-Bosna, kantonen Posavina och en del andra områden i Bosnien. Till följd av Bosnienkriget har den kroatiska befolkningen, och därmed katolicismen, försvunnit från en del områden där den tidigare var den dominerande.

Franciskanorden i Bosnien och Hercegovina var den enda fungerande katolska organisationen sedan landet fallit för Osmanska riket (1463–1878). Dess arbete och närvaro bidrog starkt till att den katolska kyrkan överlevde i landet då den var mycket förtryckt och tidvis förföljd. Många munkar har bidragit som författare och genom ett stort utbud av litterära verk, främst på kroatiska, vilket bidragit till ett bevarande av dess kulturella egenart. Flera kloster är än idag i bruk och bland de mest berömda kan nämnas Kraljeva Sutjeska.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Trots att Skopje stift ligger i Nordmakedonien är det underställt ärkestiftet Vrhbosna. Biskopen av Mostar-Duvno stift har även sedan 1890 evig apostolisk administration över Trebinje-Mrkan stift. Därtill finns två franciskanerprovinser i landet. En har sitt säte i Mostar och den andra i Sarajevo.

En av kroaternas viktigaste helgedomar ligger i Međugorje i Hercegovina.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bosnian Congres - Constitutional Census 1991 - Regions Summary”. Arkiverad från originalet den 31 december 2008. https://web.archive.org/web/20081231023649/http://www.hdmagazine.com/bosnia/census/cens-sum.html. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]