Romersk-katolska kyrkan i Österrike

Från Wikipedia






Katolska kyrkan är Österrikes dominerande kyrkosamfund. Siffrorna från 2016.

  Katoliker (59 %)
  Ortodoxa (6 %)
  Lutheraner (3 %)
  Muslimer (7 %)
  Ingen eller annan religion (25 %)
Katolska stift i Österrike. Innsbrucks stift (rött) motsvarar förbundslandet Tyrolen och består av två delar som inte sitter ihop geografiskt.
Österrikes två kyrkoprovinser.
Rött: Salzburgs kyrkoprovins, med Salzburgs ärkestift i mörkrött.
Orange: Wiens kyrkoprovins, med Wiens ärkestift i mörkare färg.
Karta över dagens Österrike, med 1200-talets stiftsindelning.

Romersk-katolska kyrkan i Österrike är Österrikes största kyrkosamfund. 2021 var 53,8% av befolkningen katoliker. 6,0% av befolkningen beräknas gå i kyrkan varje söndag (2019).[1]

Österrike är indelat i två kyrkoprovinser och totalt nio stift, vars gränser med ett par undantag följer Österrikes förbundsländers. Kyrkoprovinserna under varsitt ärkestift har en gemensam biskopskonferens, den österrikiska biskopskonferensen.[2] I biskopskonferensen ingår förutom biskoparna i samtliga stift även abbotten för klostret Wettingen-Mehrerau i Bregenz.

Administrativ struktur[redigera | redigera wikitext]

I Österrike finns följande geografiskt avgränsade stift.[3]

Icke geografiska administrativa enheter:

Historia[redigera | redigera wikitext]

Delar av Österrike har varit biskopsdömen som styrts av furstbiskopar, exempelvis Ärkebiskopsdömet Salzburg och Seckaus stift.

Österrike påverkades i hög grad av reformationen, och stor andel av befolkningen blev protestanter. Habsburgarna, som var en drivande kraft i motreformationen, så gott som utplånade protestantismen och återställde den katolska tron som Österrikes största religion.

Modern historia[redigera | redigera wikitext]

Liksom i många andra länder har den Katolska kyrkan i Österrike i slutet av 1900-talet och början av 2000-talet skakats av skandaler kring sexuella övergrepp främst på minderåriga, vilket blivit en katalysator för att samla de som på olika sätt önskar reformer inom katolska kyrkan. Samlande organisationer för detta är lekmannarörelsen Wir sind Kirche och prästorganisationen Kyrkoherdeinitiativet.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Katholische Kirche in Österreich, Statistik 2003-2020
  2. ^ Om biskopskonferensen på dess webbplats (tyska)
  3. ^ [a b c] Karta över österrikiska stift Arkiverad 10 december 2013 hämtat från the Wayback Machine. på österrikiska biskopskonferensens webbplats (tyska)