Rongellen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rongellen
tyska: Gemeinde Rongellen
Kommun
Viamala-ravinen
Viamala-ravinen
Rongellen wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Graubünden
Region Viamala
Yta 2,04 km²[1]
Folkmängd 57 (2014-12-31)[1]
Befolkningstäthet 28 inv./km²
Kommunkod 3711
GeoNames 7286946
Språk tyska
Karte Gemeinde Rongellen 2016.png

Rongellen (rätoromanska: Runtgaglia) är en kommun i regionen Viamala i den schweiziska kantonen Graubünden. Det är en av de minsta kommunerna i såväl kantonen som hela landet, och består av byn med samma namn.

Den ligger öster om floden Hinterrhein intill Viamala, den trånga passagen mellan Domleschg/Heinzenberg i norr och Schams i söder.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella språket i distriktet som helhet har varit sutsilvansk rätoromanska, men Rongellen har som enda kommun i Schams varit tyskspråkigt sedan urminnes tider. Huruvida det beror på inflyttning av walser under 1300-talet är inte klarlagt.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Rongellen har ingen egen kyrka. Förr hörde byn i kyrkligt avseende till Thusis, som reformerades 1529, men numera socknar den till det likaledes reformerta Zillis.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Kommunen har inte heller någon skola. Låg- och mellanstadieeleverna undervisas i Andeer, medan högstadieeleverna går i skolan i Zillis.

Arbetsliv[redigera | redigera wikitext]

Mer än hälften av de förvärvsarbetande pendlar ut från kommunen, varav de allra flesta till distriktshuvudorten Thusis som ligger bara några kilometer norrut.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Rongellen har kantonens lägsta kommunalskatt: 30% av den fastlagda kantonsskattesatsen, vilken är ett riktmärke och då räknas som 100%.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS) Arkiverad 2 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine.