Rongellen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rongellen
tyskaGemeinde Rongellen
Kommun
Viamala-ravinen
Viamala-ravinen
Rongellen wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Graubünden
Region Viamala
Distrikt Hinterrhein
Krets Schams
Yta 2,04 km²[1]
Folkmängd 57 (2013-12-31)[1]
Befolkningstäthet 27,9 invånare/km²
Kommunkod 3711
GeoNames 2658977
Officiellt språk tyska
Karte Gemeinde Rongellen 2015.png

Rongellen (rätoromanska: Runtgaglia) är en kommun i distriktet Hinterrhein i den schweiziska kantonen Graubünden. Den är en av de minsta kommunerna i såväl kantonen som hela landet, och omfattar byn med samma namn. Den ligger öster om floden Hinterrhein intill Viamala, den trånga passagen mellan Domleschg/Heinzenberg i norr och Schams i söder.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella språket i distriktet som helhet har varit sutsilvansk rätoromanska, men Rongellen har som enda kommun i Schams varit tyskspråkigt ända sedan medeltiden. Huruvida det beror på inflyttning av walsertyskar är inte klarlagt.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Rongellen har ingen egen kyrka. Förr hörde det i kyrkligt avseende till Thusis, som reformerades 1529, men numera socknar det till det likaledes reformerta Zillis. Den katolska minoriteten söker kyrka i Andeer.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Kommunen har inte heller någon skola. Låg- och mellanstadieeleverna undervisas i Andeer, medan högstadieeleverna går i skolan i Zillis.

Arbetsliv[redigera | redigera wikitext]

Mer än hälften av de förvärvsarbetande pendlar ut från kommunen, varav de allra flesta till distriktshuvudorten Thusis som ligger bara några kilometer norrut.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Rongellen har kantonens lägsta kommunalskatt: 30% av den fastlagda kantonsskattesatsen, vilken är ett riktmärke och då räknas som 100%.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bundesamt für Statistik (BFS)