Ronnie O'Sullivan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ronnie O'Sullivan
Ronnie O'Sullivan
Född 5 december 1975
Födelseort Wordsley nära Stourbridge, West Midlands, England, Storbritannien
Nationalitet England Engelsk
Smeknamn The Rocket
Professionell 1992 -
Högsta ranking 1 (4 säsonger)
Högsta break 147 (13 gånger)
Turneringssegrar
Rankingtitlar 27
Mindre rankingtitlar 2
Andra titlar 23
VM Världsmästare 2001, 2004, 2008, 2012, 2013

Ronald Antonio "Ronnie" O'Sullivan, född 5 december 1975 i Wordsley nära Stourbridge, West Midlands, är en engelsk professionell snookerspelare, kallad "The Rocket" för sin snabba spelstil. Han har vunnit världsmästerskapen i snooker vid fem tillfällen (2001, 2004, 2008, 2012 och 2013), och varit rankad som världsetta under flera säsonger. Han växte upp och bor fortfarande i Chigwell i Essex.

O'Sullivan var tidigt en stor talang och blev som 15-åring den yngsta att göra ett maximumbreak. Det skedde under de engelska amatörmästerskapen i Aldershot. Året därpå blev han professionell och som 17-åring blev han den yngsta att ta hem en rankingtävling då han vann UK Championship 1993. O'Sullivan blev världsmästare år 2001, 2004 och 2008. Det som skiljer honom från de flesta andra proffsspelare är, att han använder snookerkön lika bra med såväl vänster som höger hand. (Han säger sig ha gjort ett maximumbreak på träning med vänster hand.) Han kan på detta sätt nå bollen från fler ställen på bordet. Han är en mycket offensiv spelare och en så kallad breakbuilder, vilket innebär att han ofta gör höga serier, men satsar mindre på defensivspelet. O'Sullivan har rekordet i flest maximumbreak på proffstouren, tretton stycken. O'Sullivan har även rekordet för det snabbaste maximumbreaket, 5 minuter 20 sekunder. Tony Drago har emellertid rekordet för den snabbaste rensningen. Ronnie har även lyckats göra 5 centuries (varav ett maximumbreak) i en match i bäst av 9 frames, mot Ali Carter.

Under World Open 2010, frågade Ronnie domaren Jan Verhaas efter endast 8 gjorda poäng om det är något extrapris om han gör ett maximumbreak. Efter lite förvirring visade sig att det inte var något extrapris utan bara £4000 för högsta break. Ronnie gjorde 140 poäng och tänkte inte sänka svart, och var på väg att tacka Mark King för matchen, men Jan sa "sänk den för publiken". Därmed blev Ronnie den första som har gjort 10 maximumbreaks i officiella sammanhang.

Han har på senare år gjort sig känd som något av en "bad boy" på Snooker-touren. Ett exempel på det är kvartsfinalen i UK Championship 2006, där O'Sullivan mötte Stephen Hendry. Ronnie låg under med 4-1 och missade en enkel stöt. Han skakade därefter Stephen Hendrys hand och lämnade arenan, trots att matchen spelades till bäst av 17 frames, och var långt ifrån avgjord. Han vägrade senare att komma till presskonferensen.

Ronnies uppväxt har på många sätt varit jobbig. Hans far blev dömd till cirka 20 års fängelse för dråp, vilket tog Ronnie mycket hårt, då han och fadern stod varandra nära. När Ronnie ett par år senare kommit ur tonåren fick han egna problem, hade svårt med sitt privatliv och missbrukade periodvis droger och alkohol. Sedan han lyckats ta sig ur detta lade han istället stor energi på träning och han skriver i sin biografi: "Efter att ha lagt av med droger och alkohol började jag träna istället och blev då beroende av detta."

I åttondelsfinalen av UK Championship 2014 gjorde O'Sullivan sitt trettonde maximumbreak, när han vann matchen mot Matthew Selt med 6-0.

Titlar[redigera | redigera wikitext]

Rankingtitlar[redigera | redigera wikitext]

Mindre rankingtitlar[redigera | redigera wikitext]

Övriga titlar (i urval)[redigera | redigera wikitext]