Rosanna Arquette

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rosanna Arquette
Rosanna Arquette vid Monte Carlos TV-festival 2012.
Rosanna Arquette vid Monte Carlos TV-festival 2012.
Född Rosanna Lisa Arquette
10 augusti 1959 (56 år)
New York, New York, USA
Aktiva år 1977–
Make Anthony Greco (g. 1979–1980)
James Newton Howard (g. 1986–1987)
John Sidel (g. 1993–1999)
Todd Morgan (g. 2013–)
Betydande roller
Roberta Glass i Susan, var är du?
Marcy Franklin i En natt i New York
Johana Baker i Det stora blå
Jody i Pulp Fiction
Sophie Oseransky i Oss torpeder emellan
IMDb

Rosanna Lisa Arquette, född 10 augusti 1959 i New York i New York, är en amerikansk skådespelare, regissör och producent.

Hon är syster till Richmond, Alexis, David och Patricia Arquette och dotter till skådespelaren Lewis Arquette. Hon är vegetarian och är 164 cm lång.

Arquette fick uppmärksamhet med filmen Susan, var är du? (1985), där hon spelade mot Madonna och Martin Scorseses En natt i New York, från samma år, följt av Luc Bessons Det stora blå (1988). Senare medverkade hon också i Quentin Tarantinos omtalade Pulp Fiction (1994) och ett stort antal andra filmer och TV-serier.

2002 bestämde hon sig för att regissera dokumentärfilmen Searching for Debra Winger, som består av en lång rad samtal med kända Hollywood-skådespelerskor om deras situation och överlevnadskamp i den extremt konkurrensutsatta och skönhetsfixerade filmindustrin, utgående från Debra Winger, som i början av 1980-talet var ett av de största nya, heta namnen i Hollywood, för att sedan plötsligt mer eller mindre "försvinna" från denna position och bara märkas mer sporadiskt senare, något som såväl Rosanna Arquette som så många andra också känner sig väl förtrogna med.

I regissören Mike Figgis intervjubok Projections 10 (1999) berättar hon också om den ständiga förödmjukelsen, att ständigt tvingas gå på auditions och sälja sig på nytt, hur etablerad och känd man än är, och behandlas likt aktier på börsmarknaden. 2005 följde hon upp den föregående filmen med en liknande från populärmusikens värld, All We Are Saying.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

  • Rosanna Arquette är den person som åsyftas i låten Rosanna med gruppen Toto. Under flera år levde hon tillsammans med musikern Peter Gabriel i England.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]