Roscoelit

Från Wikipedia
Roscoelit
Guld och roscoelit från Coloma, Kalifornien.
KategoriSkivor, fibrer eller filtade aggregat
GruppGlimmergruppen
Dana klassificering71.02.02a.04
Strunz klassificering09.EC.15.09
Kemisk formelK(V3+,Al,Mg)2AlSi3O10(OH)2
FärgOlivgrön till grönbrun
KristallstrukturMonokliniskt 2/m
SpaltningPerfekt plan {0,0,1}
Hårdhet (Mohs)2,5
GlansPärlskimrande
RefraktionBiaxiell (-)
LjusbrytningNα=1,60, Nß=1,66, Nу=1,67
Dispersionr < v svag
PleokroismOlivgrön till grönbrun
TransparensSemitransparent till genomskinlig
StreckfärgGrå till gulvit
Densitet2,92-2,96

Roscoelit, K(V3+,Al,Mg)2AlSi3O10(OH)2, är ett grönt mineral i glimmergruppen som innegåller vanadin. Mineralet är uppkallat efter Henry Enfield Roscoe som först isolerade vanadinmetall.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Kristaller av roscoelite har monoklin form. Utseendet är semitransparent till genomskinligt färgad olivbrunt till grönbrunt. Dess lyster är pärlskimrande. Mineralet visar pleochroism med X-axeln visande grönbrun, och Y och Z-axlarna olivgrön färg.

Roscoelite är en moskovit med aluminium substituerat med vanadin. Vanadin kan också vara substituerat med magnesium, järn, eller mangan.

Geologisk bildning[redigera | redigera wikitext]

Två typer av mineralfyndigheter innehåller roscoelit, antingen guld - silver - tellur lågtemperatur epitermiska insättningar där det förekommer tillsammans med kvarts, fluorit, pyrit och karbonater, eller oxiderat lågtemperatur uran-vanadinmalmer i sedimentära bergarter, där det förekommer med corvusit, hewettit, carnotit och tyuyamunit. Roecoelit ansågs vara en gångartsmineral av ringa värde då den hittades tillsammans med guld. Det har emellertid också varit en betydande vanadinmalm.

I Mount Kare gruvan i Nya Guinea förekommer mineralet med guld och är ett viktigt incitament till uppkomna guldfyndigheter. Temperaturen hos den geotermiska vätska som deponerat roscoelit var från 127 till 167 °C. Vätskan innehöll en hög nivå av salt och innehöll även koldioxid, metan, karbonylsulfid och andra mindre mängder av bergbildande elementen.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Mineralet har hittats på flera ställen i USA, Australien, Japan, Gabon, Fiji, Nya Guinea och Tjeckien. I USA var det främsta vanadinmineralet vid gruvorna i Placerville, Colorado. I Australien har roscoelit hittats i Kalgoorlie, Radium Hill och Kintore dagbrott på Broken Hill.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.