Rosenbad

Från Wikipedia
Version från den 21 augusti 2017 kl. 09.32 av Larske (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 217.67.85.20 (diskussion) till senaste version av 78.72.209.163)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rosenbad sett från Vasabron, 2006.

Rosenbad är en byggnad på Norrmalm i centrala Stockholm, belägen i kvarteret Rosenbad vid Strömgatan.

Byggnaden har blivit något av en symbol för Sveriges regering. Här har statsministern sitt tjänsterum, regeringen sammanträder och presskonferenserna hålls i huset. Även Statsrådsberedningen, justitie- och migrationsministern, inrikesministern samt delar av Justitiedepartementet finns här. I sin helhet omfattar Regeringskansliet tolv departement fördelade över elva kvarter.

Historik

Namnet härrör från den badstuga som låg här sedan 1684. Den ägdes av den tyskfödde badmästaren Christoffer Thiel och hette då troligen Lillienbadh. Namnet ändrades 1708 till Rosenbad. I Nürnberg fanns redan i början på 1500-talet ett Rosenbad där man använde oljor av liljor och rosor för att uppnå medicinsk effekt.

Arkitektur

Planritning, bottenvåning.
Ferdinand Bobergs ritning från september 1899, fasad mot Strömgatan.

Byggnaden är ritad av arkitekten Ferdinand Boberg för AB Rosenbad och Nordiska Kreditbanken och stod färdig 1902. Huset, som byggdes på tomten för det tidigare Bondeska palatset, upptar halva kvarteret. Rosenbad uppfördes enligt ett byggnadsprogram som omfattade exklusiva privatvåningar, restaurang, kafé, banklokaler, butiker och kontorslokaler. De olika verksamheterna kunde nås från olika entréer och trapphus.

Byggnaden är gestaltad i jugend och rikt dekorerad med detaljrika utsmyckningar huggna i ljusröd och vit sandsten. Hushörnen mot Strömgatan domineras av genombrutna torn, som tecknar ett spetsverk mot himlen och är en typisk Boberg-arkitektur. Hela byggkomplexet med sitt läge intill Norrström för tanken till ett sengotiskt palats i Venedig. Ett venetianskt uttryck framträder särskild i den överbyggda restauranglokalen på gården med väggbeklädnader av marmor och mosaik. Rummet är känt från regeringens offentliga framträdanden. Rosenbad är sedan 1983 byggnadsminnesmärkt.

Omvandlingen till regeringskansli

Rosenbads matsal.

Staten hade börjat ta över delar av Rosenbad 1919, och 1922 flyttade det nybildade Handelsdepartementet in. Anpassningen till statlig byggnad ombesörjdes bland annat av arkitekten Sven Silow. 1956 upphörde restaurangverksamheten i Rosenbad, och Regeringskansliet tog över ytterligare delar av fastigheten.

Regeringskansliets historiska motsvarighet var Kunglig Majestäts kansli, vilket huserade i Stockholms slott. Trångboddhet blev snart ett problem och under 1700-talet flyttade verksamheten över till Mynthuset, senare kallat Kanslihuset, vid Mynttorget nära slottet.

Under åren fram till 1980-1981 omvandlades Rosenbad invändigt till funktionella kontorslokaler för Regeringskansliet, genom Tengbom arkitekter. Omvandlingen omvärderades senare, och en hel del av originalutsmyckningen har kunnat återställas. 1981 övergavs Kanslihuset för gott, och statsministerns kontor flyttades till Rosenbad.

Lokaler

Bella Venezia är namnet på pressrummet i Rosenbad. Namnet kommer från en restaurang som tidigare låg i Rosenbad.

Fasaddetaljer

Se även

Vidare läsning

  • Sörenson, Ulf (2001). Rosenbad: huset som spegel. Monografier utgivna av Stockholms stad, 0282-5899 ; 156. Stockholm: Stockholmia. Libris 8369523. ISBN 91-7031-113-7 

Källor

Externa länkar