Rosendalsgymnasiet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rosendalsgymnasiet
Rosendalsgymnasiet.jpg
SkoltypGymnasieskola
OrtUppsala
LänUppsala
LandSverige
Grundad2005
ÄgareKommunal
Antal elever760
RektorOlle Oskarsson
WebbplatsRosendalsgymnasiet

Rosendalsgymnasiet, Rosendal, är en kommunal gymnasieskola i Uppsala. Skolan startade sin verksamhet läsåret 2005-2006, och är därigenom den första kommunala gymnasieskolan som öppnat i Uppsala sedan 1960-talet. Den är etablerad i Läkemedelsverkets före detta lokaler på Husargatan 8. Namnet Rosendalsgymnasiet kommer från att skolan ligger i Kvarteret Rosendal i Uppsala. Skolan blev 2010 också certifierad som "skola för hållbar utveckling" av Skolverket.[1] 2005 blev Olle Bergh rektor, men jobbet övertogs 2015 av Olof Oskarsson.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Skolan undervisar Naturvetenskapliga programmet (där man även kan välja att ha viss undervisning på engelska, samt profilerna bioteknik & biologisk utveckling och hållbarhet & matte, fysik och data & tvärvetenskaplig), Internationella programmet (SMIP) och Journalistikprogrammet. Rosendalsgymnasiet använder i sin naturvetenskapliga utbildning problembaserat lärande och basgrupper och större klasser vilket innebär att Rosendalsgymnasiet har en lägre lärartäthet än många andra skolor.[2] Man har dessutom något som kallas för "SA-tider" (kort för Självständigt Arbete). Detta är tider där eleven jobbar med uppgifter kopplade till visst ämne under en viss tid. De olika ämnena avger en del av tiden till detta. Rosendal är den enda skolan i Uppsala som har detta. Orsaken till att detta system finns är för att man vill uppmuntra eleverna till större ansvarstagande samt förbereda dem för högre studier. Rosendal har flera kontakter med universitetet och flera professorer har föreläsningar på Rosendalsgymnasiet och i BMCs lokaler för eleverna på Rosendal. En handfull lärare är också verksamma vid Uppsala universitet och Rosendalsgymnasiet.

SMIP har sedan starten bedrivit fältstudier i länder i tredje världen med fokus på frågor kring hållbar utveckling och sociala problem som sedan redovisats i en form som väljs av eleverna. Tidigare fältstudier har bl.a. bedrivits i Bangladesh, Zambia, Kina, Malawi, Sydafrika och Kenya. Läsåret 2016-2017 bedrivs fältstudier i Kenya och Nicaragua. Fältstudierna bedrivs i samarbete med lokala hjälporganisationer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under läsåret 05/06 låg genomsnittet för elevernas resultat på över 200 poäng för alla program vid Rosendalsgymnasiet.[3] Antalet sökande till Katedralskolan i Uppsala och Lundellska skolan minskade under samma år, där speciellt Katedralskolans biotekniska profil fick färre sökande.[4][5]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Rosendalsgymnasiet är den ena parten i den årliga idrottskampen mot Fyrisskolan, Slaget. Idrottskampen startade 2006 och Rosendalsgymnasiet har hittills vunnit alla år Slaget har pågått.

Eleverna vid Rosendalsgymnasiet har, i förhållande till övriga Uppsalaskolor, i högre grad föräldrar med högre utbildning och en tredjedel av eleverna vid det naturvetenskapliga programmet har föräldrar med forskarbakgrund.[6] Rosendalsgymnasiet har sedan läsåret 06/07 haft fler sökande än tillgängliga platser.

Rosendalsgymnasiet var tidig användare av tablet-pc i undervisningen, där varje elev fick tillgång till en bärbar dator. [7] Detta har lett till att en av initiativtagarna till IT-profilerna vid Rosendalsgymnasiet bildade ett företag för som arbetar med IT i undervisningsmiljöer.[8] För att få tillgång till en dator på skolan så måste man skriva på ett kontrakt där man accepterar de regler som finns kopplade till IT-användningen.

Rosendalsgymnasiets bibliotek, Ellen Friesbiblioteket, är döpt efter dr Ellen Fries, den första kvinna som disputerade i Sverige. Detta följde Uppsala kommuns beslut att vid namngivandet av Rosendalsgymnasiet även speciellt synliggöra Ellen Fries namn.[9]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ rosendalsgymnasiet.se (2010-05-19) Utmärkelsen Skola för hållbar utveckling[död länk] Läst den 19 april 2010
  2. ^ Upsala Nya Tidning (2007-05-17) Lärartätheten fortsätter minska Läst den 19 april 2010
  3. ^ Rosendalsgymnasiets kvalitetsredovisning 2006-07
  4. ^ Katedralskolans kvalitetsredovisning 2006-07
  5. ^ Lundellska kvalitetsredovisning 2006-07
  6. ^ Forsberg, H. "En skola i tiden". Rapporter från Forskningsgruppen för utbildnings- och kultursociologi. 2008
  7. ^ Microsoft n.d. IT gjorde Rosendalsgymnasiet populärt Läst den 19 april 2010
  8. ^ Nacka kommun (2010-11-24) Att undervisa med tablet-pc Läst den 19 april 2010
  9. ^ Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommuns protokoll från den 20 januari 2005, §23