Rosenkors-Orden

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rosenkors-Orden, Antiquus Mysticus Ordo Rosae Crucis (AMORC), är en internationellt aktiv rosenkorsorden. AMORC grundades i USA, men har numera sitt huvudsäte i Frankrike. Organisationen erbjuder korrespondenskurser till medlemmar över i stort sett hela världen och har loger i ett stort antal länder både i och utanför Europa.

Historia[redigera | redigera wikitext]

AMORC menar att ordens historia, och rosenkorsarnas historia, kan följas tillbaka till "den kätterske faraon" Akhenaton, och de hävdar att sällskapet härstammar direkt från de historiska rosenkreutzarna. AMORC:s grundare, H. Spencer Lewis, sägs ha fått tillstånd att starta en loge av en mängd olika europeiska rosenkorssällskap. Historiker utanför orden menar att grunden för organisationen lades 1915, då H. Spencer Lewis mottog en koncession från Theodor Reuss, ledaren för Ordo Templi Orientis (OTO), och påbörjade arbetet med att grunda en loge i USA. Efter flera misslyckade försök bildades AMORC i Florida 1925. Två år senare flyttade Spencer och hans familj, som tillsammans innehade de flesta posterna i den nybildade orden, verksamheten till San Jose i Kalifornien och köpte ett tryckeri och en radiosändare.

Lewis och hans orden hade ett komplicerat förhållande till moderorganisationen, Ordo Templi Orientis. Koncessionen som Lewis hade mottagit från Reuss 1915 var tänkt att ingå i ett samarbete mellan Lewis och OTO och var en del av Reuss ansträngningar att återta kontrollen över orden från Aleister Crowley och hans skyddsling Charles Stansfield Jones. Crowley å sin sida gjorde ett försök att närma sig Lewis 1918 och erbjöd honom ett medlemskap i OTO, men Lewis tackade nej. Reuss tilldelade Lewis de hedervärda graderna 33, 90, 95 och VII år 1921, samma år som han formellt uteslöt Crowley från OTO, men hans ständiga begäran om ekonomiska bidrag fick Lewis att dra sig undan och ledde till att de gick skilda vägar.

Förutom att han hade en bakgrund inom det ockulta var Lewis en mycket skicklig marknadsförare och reklamman, och när AMORC väl hade kommit på fötter lockade den nya orden till sig en växande ström av medelmmar. Därigenom drog den till sig oönskad uppmärksamhet från R. Swinburne Clymer, ledare för Fraternitas Rosae Crucis (FRC) med säte i Pennsylvania, som hävdade att FRC hade ensamrätten att använda termen Rosae Crucis, Rosenkorsare. Under en stor del av 1930-talet förde de båda ordnarna en aggressiv men resultatlös strid om sina respektive ursprung, en strid som till slut gick till domstol. Mitt under denna kamp erbjöd sig Aleister Crowley att stödja Lewis mot Clymer, men Lewis tackade nej.

När Lewis gick bort 1939 övertogs posten som imperator av hans son, Ralph Maxwell Lewis. De flesta av AMORC:s ursprungliga monografier och ritualer drogs in kort därefter och har inte använts sedan dess. Med en ny serie ritualer och läror utvecklades AMORC till den kanske mest framgångsrika av alla hemliga ordnar under 1900-talet, och organisationen finns nu i de flesta amerikanska städer och i många andra länder världen över.

När Ralph Maxwell Lewis gick bort 1987 övertogs posten som imperator av Gary L. Stewart. Två år senare 1990, avsattes Stewart av AMORC:s styrelse efter att ha åtalats för förskingring i en härva av anklagelser, motanklagelser och juridisk manipulation. Stewart ersattes av Christian Bernard, den nuvarande imperatorn. Trots dessa händelser är AMORC en stark och aktiv organisation.

Länkar[redigera | redigera wikitext]