Rosita Serrano

Från Wikipedia
Rosita Serrano
FöddMaría Martha Esther Aldunate del Campo
10 juni 1912
Quilpué, Chile
Död6 april 1997[1][2] (84 år)
Santiago de Chile[3]
Andra namndie Chilenische Nachtigall, el Ruiseñor Chileno och Rosita Serrano
Medborgare iChile
SysselsättningSångare, skådespelare
MakeWill Williams
Jean Aghion
(g. 1947–1963)
FöräldrarHéctor Aldunate Cordovés
Sofía del Campo de la Fuente
Redigera Wikidata

Rosita Serrano, enligt uppgift född 10 juni 1914 i Viña del Mar i Chile, död 6 april 1997 i Santiago de Chile, var en chilensk sångerska. Hon gick under smeknamnet ”Den chilenska näktergalen”.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Rosita Serrano föddes som María Martha Esther Aldunate del Campo. Hon var dotter till Héctor Aldunate och sångerskan Sofía del Campo. Som ung åtföljde hon sin mor på hennes turnéer och började också att själv sjunga och debuterade i Lissabon innan hon i början av 1937 tillsammans med sin mor kom till Berlin, där hon efter en tid fick engagemang för att framföra sina sydamerikanska sånger, ofta ackompanjerande sig själv på gitarr.

Efter ett äktenskap med en diplomat på 1930-talet bar hon namnet Ester Aldunate De Villegas, men använde artistnamnet Rosita Serrano. Hennes framträdanden blev mycket populära och hon fick 1937 skivkontrakt med Telefunken, som gav henne epitetet ”den chilenska näktergalen” (Die chilenische Nachtigall) och från 1938 gjorde talrika inspelningar med henne. Hennes skivor såldes i stora upplagor och kända tonsättare, som Michael Jary skrev musik för henne. Framgångarna medförde också att hon fick några mindre filmroller, främst för att framföra sin musik. Hon turnerade flitigt och sågs ofta som gäst i Hitlers sällskap.

Under en turné till Sverige och Finland 1943 medverkade hon i en insamlingsgala till förmån för judiska flyktingar. Detta sågs inte med blida ögon av tyskarna. Hennes filmer och skivor totalförbjöds, så hon vågade inte återvända till Tyskland. Hon bosatte sig i Sverige och lärde sig att sjunga på svenska. Hennes sånger och visaftnar blev mycket uppskattade. Efter kriget försökte hon sig på en ny karriär i USA, men amerikanarna förhöll sig kallsinniga. Hon återvände, 1951, till Tyskland, men flyttade småningom tillbaka hem till Chile.

Teater och revy[redigera | redigera wikitext]

Roller[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1944 Medverkande Wallyrevyn
Leif Amble-Naess Cirkus, Stockholm[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Discogs, Rosita Serrano, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ filmportal.de, Rosita Serrano, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, läst: 31 december 2014, licens: CC0.[källa från Wikidata]
  4. ^ Sten af Geijerstam (27 maj 1944). ”Wally bjuder till fest på Cirkus”. Dagens Nyheter: s. 6. http://arkivet.dn.se/arkivet/tidning/1944-05-27/142/6. Läst 6 februari 2016. 

Källor[redigera | redigera wikitext]