Rottne Industri AB

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rottne industri AB
Rottne Rapid.JPG
Skogsavverkningsmaskinen Rottne Rapid.
TypAktiebolag
HuvudkontorRottne, Sverige Sverige
NyckelpersonerTobias Johansson, VD
Hans Berggren, Styrelseordf.
BranschUtveckling, tillverkning
och försäljning av Skogsmaskiner
Antal anställdacirka 260
Historia
Grundat1955 (namnbyte 1982)
GrundareBörje Karlsson
Ekonomi
Omsättning438 miljoner kronor (2008)
Övrigt
Webbplatswww.rottne.com

Rottne Industri AB är ett företag som tillverkar bland annat skogsmaskiner, skördare och skotare. Rottne industri har fabriker i Rottne, Lenhovda och Stensele. Företagets produkter säljs av återförsäljare runt om i världen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Företaget som grundades 1955 av lantbrukarsonen Börje Karlsson (född 1933). Börje Karlsson började tidigt konstruera och bygga egna maskiner i brygghuset hemma på gården för i första hand skogsbruket. 1955 startade han företaget Börjes Mekaniska Verkstad i en i utkanten av orten Rottne], och där tillverkades bland annat den traktormonterade vajerkranen, den så kallade Börjekranen, vagnar, timmerkälkar, fällbara laststöttor till lastbilar m.m.

1961 invigdes en ny fabriken, belägen på södra industriområdet i orten Rottne, och utgör fortfarande (2009) en del av det som idag är Rottne Industri AB.

Det stora genombrottet för företaget kom i samband med introduktionen av skotaren Rottne BlondinElmia-mässan 1968 som var uppbyggd kring Fords traktorchassi och hade 10 tons lastkapacitet. Efterfrågan på "Blondinen", som blev maskinens smeknamn, var stor i början av 1970-talet vilket möjliggjorde att man kunde investera i en ny monteringshall och nytt kontorshus i Rottne. Året 1975 tillverkades över 160 Blondin-skotare.

1976 fanns en ny produkt framme. en kvistare kapare, Processor 770. Processorn kunde hanteras av en person och kunde användas i gallring. Företaget presenterade också en unik idé med skadefri gummihjulsmatning av trädstammen.

I början av 1980-talet kom ytterligare en produkt, en skördarkran med parallellföringsteknik. Den nya kranen i kombination med ett nytt fälldon resulterade i företagets första skördare, den så kallade Snoken 810. 1981 kom också en kugghjulsboggi till den klassiska Blondinen vilket förbättrade skotarens terrängegenskaper och möjligheten att använda band för bättre markgrepp.

1982 bytte företaget namn från AB Börjes Mekaniska Verkstad till nuvarande namn Rottne Industri AB. Fram mot 1983-84 började man exportera maskiner till Nordamerika vilket idag är en av företagets största exportmarknader.

En bit in på 1980-talet utvecklades ett nytt maskinprogram som fick produktnamnet Rottne Rapid. Programmet premiärvisades vid egna visningar utanför Rottne 1985 och serieproduktionen startade 1986. Rottne Rapid blev en försäljningsframgång varför man såg det nödvändigt att utöka sin tillverkningskapacitet. Expansionen skedde i ett första steg genom att man 1988 förvärvade verkstadsindustrin SMV (Sandbergs Mekaniska Verkstad) i Stensele, Västerbotten med ett 20-tal anställda, som hade försatts i konkurs. I samband med förvärvet av fabriken i Stensele började även produktionen av storskotaren den så kallade SMV Rapid i dessa lokaler. Samarbetet i produktionsledet mellan tillverkningen i Stensele och Rottne med behov av ständiga transporter gjorde att Rottne köpte egna långtradare och hanterade transporterna med egen personal.

Skördare Rottne 2004

I början av 1990-talet utvecklades en ny skördartyp med nivellerande chassi och helhydrostatisk transmission. Detta resulterade i maskinmodellerna Rottne 2000 och Rottne 5000 varav den mindre var en beståndsgående gallringsskördare. Detta var den första modell från företaget som hade ett datoriserat elektroniskt styr- och övervakningssystem för både transmissionen och arbetskranen.

En ny skotargeneration introducerades i mitten av 1990-talet som fick modellnamnet Solid. Solid-programmet innebar en ytterligare utveckling av tekniken samt en modernare och mer servicevänlig design med flera maskinstorlekar som Solid F9, Solid F12 och Solid F14. I många år hade man använt dieselmotorer av fabrikat Ford på sina maskiner men i samband med nya strängare krav på reduktion av miljöfarliga avgaser för dieselmotorer inom EU övergick man till motorer av fabrikat John Deere i hela produktprogrammet.

På skogsmässan Elmia Wood 2001 presenterades en helt ny skördare i den övre viktklassen, betecknad Rottne H-20. Bland annat hade maskinen en ny nivellerande svängbar hytt med en förbättrad förarkomfort, och ett nyutvecklat skördaraggregat avsedd för avverkning av s.k. storskog. Efter maskinen H-20 utvecklade man ytterligare tre modeller i H-serien, Rottne H-8, Rottne H-11 och Rottne H-14.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]