Roy Tarpley

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Roy Tarpley, född den 28 november 1964 i New York, död 9 januari 2015 i Arlington i Texas,[1] var en amerikansk basketspelare.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Han spelade på position power forward och även center. Han hade en enorm förmåga på rebounds, han var intelligent poängskytt, hade bra skott på nära håll samt bra stabilitet på bollhavande.

Han blev känd för att ha spelat för Dallas Mavericks i NBA. Där utmärktes han som rookie 1987 och bästa spelare 1988, och när allt pekade på att han skulle ha en ljus framtid framför sig i NBA, tvingades förbundet att stänga av honom från ligan på grund av hans drogproblem 1991.

Han flyttade till Grekland och Aris sommaren 1992, året som Nikos Galis lämnade laget och i slutet på säsongen 1993 hade han varit med om att vinna Cupvinnarcupen i Turin mot Efes Pilsen. I grekiska ligan blev han bäste returtagaren med 17,2 i snitt och nummer ett på steals med 2,2 i snitt.

Säsongen 1993-1994 köptes han av Olympiakos med målet att vinna Euroleague. Roy Tarpley var förutom hans dåliga liv utanför planen en av huvudspelare för laget ända fram till finalen i Tel Aviv men även en av de ansvariga för den oväntade förlusten i finalen av Badalona. Med Olympiakos med Jiannis Ioannidis som tränare vann han grekiska ligan.

Nästa säsong fick han en ny chans i NBA för att fortsätta sin pånyttfödelse i sin karriär, men Roy Tarpley stängdes av samma år för användning av droger.

Säsongen 1995-1996 återvände han till Grekland för att spela för Iraklis med vilka han nådde ända till finalen i grekiska cupen 1996.

Roy Tarpley var en av få spelare med sådan talang, han var alltid protagonist och rättvis även i sina sämsta prestationer fastän han inte utnyttjade sina förmågor.

Lag[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Roy Tarpley, troubled but talented Maverick center, dies at 50”. SportsDay. http://sportsday.dallasnews.com/dallas-mavericks/mavericksheadlines/2015/01/09/roy-tarpley-troubled-but-talented-maverick-center-dies-at-50. Läst 12 mars 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]