Royal Enfield

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Royal Enfield 1928
Royal Enfield Bullet

Royal Enfield var ursprungligen ett brittiskt företag, grundat 1893, nedlagt 1971 som var en motorcykeltillverkare. Tillverkningen började i ett indiskt bolag 1955 som sedan blivit ett friståenende, ännu existerande företag.

Sedan det brittiska företaget 1949 började montera MC-modellen Bullet i Indien med hjälp av företaget "Madras Motor Company" har företaget kommit att bli helt indiskkontrollerat, och tillverkar sedan 1955 motorcyklar under namnet Enfield India. Den mest udda produkten från den indiska tillverkningen är en dieseldriven modell, som 1995 noterades av Guinness rekordbok som världens bränslesnålaste motorcykel. Den kördes 70,77 km på en liter diesel.

Sedan 1980-talet exporteras motorcyklar till övriga världen, och köps i första hand av förare som av nostalgiska skäl vill ha en motorcykel med 'gammal' teknik trots att den är ny. Till skillnad från de retromodeller från bl.a Triumph som på senare år dykt upp på marknaden är nämligen Enfields motorcyklar i allt väsentligt fortfarande att betrakta som 1950-talsteknik. Detta betyder både att de kräver mer underhåll än en modern motorcykel, men även att de är lätta för ägaren att själv underhålla med relativt enkla medel.

I samband med att Madras Motors köptes 1999 av Eicher Ltd förvärvades rättigheterna till det ursprungliga namnet Royal Enfield, och sedan dess säljs de motorcyklar som exporteras under detta namn. Ny fabrik byggdes och en särskild exportlinje startades. Nu kommer RE med ett nytt modellprogram med Euro4 godkända modeller, Bullit, Classic och Cafe-racern Continental 535 GT och senare i år (2017) Himalayan, alla med el och kickstart samt ABS bromsar osv.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]