Royal Mews

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Royal Mews är det kungliga stallet och garaget, tillhörande den brittiska monarkin. Här hålls hästarna som drar vagnarna och även de bilar som familjerna håller sig med. Uppgifterna för The Royal Mews Department är att svara för transporter för det brittiska kungahuset, med bil och vid ceremoniella tillfällen med häst och vagn.

Namnet mews betyder stall eller förvaring och begreppet Royal Mews började användas under 1300-talet då det första stallet vid Charing Cross stod klart 1377, fast då höll man inte hästar här utan de hökar som användes som bland annat budbärare åt kungen. Byggnaden förstördes dock i en brand år 1534 och återuppbyggdes som stall. Man behöll namnet trots att man nu bytte till hästhållning. Byggnaden kallades först för Kings Mews men kallades ibland även Royal mews, Royal Stables eller även Queens mews om en drottning styrde landet.

År 1732 byggdes stallet om ytterligare efter en ritning gjord av en mycket välkänd arkitekt vid namn William Kent som även jobbat med ändringar i Westminster Abbey. Stallet blev imponerande i klassisk gotisk stil. I början av 1800-talet öppnades stallen för allmänheten.

Buckingham Palace ändrades till det huvudsakliga residenshuset för kungligheter under 1820-talet av den dåtida kungen Georg IV och då flyttades även stallet och all verksamhet till Buckingham. Det gamla stallet förstördes för att ge plats åt Trafalgar Square. Det nya stallet ritades av arkitekten John Nash och stod färdigt år 1825.

Idag är stallet hem för de kungliga vagnshästarna, de vagnar som används av kungafamiljen och även bilar och andra fordon. Stallet är öppet för allmänheten alla dagar från 1 februari till 30 november.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Officiell sida för Royal Mews