Ruđer Josip Bošković

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ruđer Josip Bošković
Ruđer Josip Bošković.
Ruđer Josip Bošković.
Född18 maj 1711
Död12 februari 1787 (75 år)

Ruđer Josip Bošković, född 18 maj 1711 i Ragusa (idag Dubrovnik i Kroatien), död 12 februari 1787 i Milano, var en ragusinsk filosof och matematiker.

Bošković var det sjunde barnet till Nikola Bošković och Paola Bettera. Fadern var kroat och kom från byn Orahov Do i dagens Bosnien-Hercegovina och flyttade till Ragusa där han träffade modern. Ruđers mor, Paola, tillhörde den väletablerade Ragusiska familjen Bettera som ursprungligen hade sina rötter i norra Italien.[1]

Uppfostrad i jesuitorden, blev Bošković 1740 lärare i matematik och filosofi i Collegium romanum. Av påven fick han i uppdrag att undersöka möjligheten av att restaurera Peterskyrkans kupol samt att göra meridianmätningar i Kyrkostaten. Efter studieresor i Europa blev han 1764 professor i Pavia, sedan i Paris och slutligen i Milano, där han - delvis med egna medel - grundade ett astronomiskt observatorium. Efter jesuitordens upphävande 1773 återvände Bošković till Paris, där han av kungen fick en årspension samt anställning som direktör vid flottans optiska avdelning. På grund av misshälligheter med de franska encyklopedisterna flyttade Bošković till Bassano, där han sysslade med utgivning av sina skrifter.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fairfield University Arkiverad 12 februari 2011 på WebCite